
Hledáte dokonalý letní dezert, který je lehký jako obláček a plný sladkých meruněk? Tyto nadýchané meruňkové kynuté knedlíky jsou přesně to, co potřebujete! Jsou snadné na přípravu, a přitom chutnají jako od babičky. Ideální pro sladký oběd nebo večeři, která potěší celou rodinu. Objevte kouzlo domácích knedlíků!
Co budete potřebovat?
Na kynuté těsto:
- 500 g hrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 vejce
- ½ kostky čerstvého droždí (cca 21 g)
- Špetka soli
Na náplň a podávání:
- 300-500 g čerstvých meruněk (očištěných, vypeckovaných, nakrájených na menší kousky nebo půlky)
- Rozpuštěné máslo (na polití)
- Moučkový cukr, tvaroh, kysaná smetana, mák, skořice (dle chuti na posypání/podávání)
Jak na to?
1) Příprava kvásku: Do vlažného mléka přidejte lžíci cukru a rozdrobené droždí. Promíchejte, přikryjte a nechte na teplém místě vzejít kvásek (cca 10-15 minut, dokud se na povrchu neobjeví bublinky).
2) Příprava těsta: Do velké mísy prosejte hrubou mouku se špetkou soli a zbylým cukrem. Přidejte vejce, olej a vzešlý kvásek.
3) Hnětení a kynutí: Těsto důkladně hněťte ručně nebo pomocí kuchyňského robotu s hnětacím hákem, dokud nebude hladké, pružné a nebude se lepit na stěny mísy. Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout minimálně 1 hodinu, dokud těsto zdvojnásobí svůj objem.
4) Tvarování knedlíků: Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál. Rozválejte ho na silnější plát (cca 1 cm). Z plátu vykrájejte kolečka (např. pomocí hrnečku nebo skleničky). Doprostřed každého kolečka dejte několik kousků očištěných meruněk. Okraje těsta pečlivě spojte a vytvarujte kulaté knedlíky, aby meruňky nevytekly.
5) Druhé kynutí: Hotové knedlíky nechte ještě asi 15-20 minut dokynout na pomoučeném vále nebo na plechu.
6) Vaření v páře: Do velkého hrnce s poklicí (nebo parního hrnce) nalijte vodu a přiveďte k varu. Vložte pařáček nebo napařovací nástavec. Na pařáček naskládejte knedlíky tak, aby se nedotýkaly (vařte je na několikrát). Přikryjte poklicí a vařte v páře přibližně 8 minut.

7) Propíchnutí a servírování: Ihned po vyjmutí propíchněte každý knedlík vidličkou, aby z něj unikla pára a nesrazil se.
8) Podávejte ihned, polité rozpuštěným máslem a posypané tím, co máte rádi – moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem, skořicí, mákem nebo doplněné lžící zakysané smetany.
Vyzkoušejte také:
Linecký koláč s tvarohem a ovocem: Křehká klasika s letní náplní
Máte v lednici tvaroh? Připravte si tuhle skvělou tvarožku s ovocem
Závěr
Tyto nadýchané meruňkové kynuté knedlíky jsou dokonalým letním pohlazením pro vaše chuťové pohárky! Jsou krásně lehké, plné sladkých meruněk a s rozpuštěným máslem jsou prostě neodolatelné. Užijte si tuto tradiční, ale vždy oblíbenou sladkou dobrotu!