Připravte si lahodné a aromatické thajské kari plné svěží zeleniny a šťavnatého kuřecího masa! K tomu dokonale sypkou pečenou rýži, která se skvěle hodí k bohaté omáčce. Tento recept vás provede krok za krokem k autentické chuti Asie, přímo ve vaší kuchyni.
Co budete potřebovat?
Na pečenou rýži:
- 2 hrnky jasmínové rýže, propláchnuté
- 4 hrnky vody
- Špetka soli
- 1 menší cibule, nakrájená na čtvrtiny nebo půlkolečka
- 2-3 hřebíčky
Na thajské kari:
- 500 g kuřecích stehenních řízků (nebo prsou), nakrájených na menší kousky
- 1 červená cibule, nakrájená na nudličky
- 1 bílá cibule, nakrájená na nudličky
- 1 chilli paprička, nakrájená na tenké plátky (množství dle preference pálivosti)
- 1 velká červená paprika (kapie), nakrájená na nudličky
- 1 menší cuketa, nakrájená na půlměsíčky nebo kostičky
- 2 střední rajčata, nakrájená na klínky
- 1 mrkev, nakrájená na tenké nudličky nebo kolečka
- 3 sušené listy thajské limetky (kaffir lime leaves)
- 3 cm čerstvého zázvoru, oloupaného a nastrouhaného nebo nakrájeného na tenké plátky
- Čerstvá bazalka (hrst, nasekaná, na závěr)
- Šťáva z 1/2 limetky
- 1-2 lžíce rybí omáčky (dle chuti)
- 150 g zelené kari pasty (nebo červené, dle preference pálivosti a chuti)
- 200 ml kokosového mléka
- Rostlinný olej na restování
Jak na to? Podrobný návod
1. Příprava pečené rýže
- Trouba: Předehřejte troubu na 170 °C.
- Rýže: Propláchnutou jasmínovou rýži vložte do zapékací misky nebo pekáče. Přilijte vodu (poměr 1 díl rýže na 2 díly vody), přidejte sůl, nakrájenou cibuli a hřebíčky.
- Pečení: Pekáč přikryjte pokličkou nebo alobalem a pečte v předehřáté troubě přibližně 30 minut, nebo dokud se všechna voda nevstřebá a rýže není uvařená a sypká.
2. Příprava thajského kari
- Restování masa: Na pánvi nebo ve woku rozehřejte trochu rostlinného oleje. Přidejte nakrájené kuřecí maso a zprudka ho restujte, dokud se nezatáhne a nezezlátne ze všech stran. Vyjměte maso z pánve a dejte stranou.
- Restování cibule a zázvoru: Do pánve (pokud je potřeba, přidejte trochu oleje) přidejte červenou a bílou cibuli. Restujte dozlatova. Poté přidejte nastrouhaný zázvor a restujte další minutu, dokud neucítíte jeho aroma.
- Přidání zeleniny a koření: K cibuli a zázvoru přidejte nakrájenou chilli papričku, červenou papriku, cuketu, rajčata a mrkev. Přidejte také sušené listy thajské limetky. Vše restujte asi 4 minuty, dokud zelenina lehce nezměkne, ale zůstane křupavá.
- Kari pasta a kokosové mléko: K zelenině přidejte zelenou kari pastu a důkladně promíchejte, aby se pasta rozptýlila a provoněla zeleninu (asi 1-2 minuty restování). Poté přilijte kokosové mléko a dobře promíchejte.
- Dušení: Vraťte do pánve orestované kuřecí maso. Přiveďte k varu, poté snižte plamen na mírný, přikryjte pokličkou a vařte přibližně 10 minut, nebo dokud se přebytečná tekutina nevyvaří a omáčka nezhoustne do požadované konzistence.
- Dochucení: Nakonec vmíchejte limetkovou šťávu a rybí omáčku dle chuti. Ochutnejte a případně dosolte nebo přidejte více kari pasty či cukru. Vmíchejte nasekanou čerstvou bazalku.
Přečtěte si také:
Zapečená vepřová pečeně s bramborami a žampiony: Sytý oběd z jednoho pekáčku!
Domácí kuřecí čína s křupavými hranolky: Chuť Asie u vás doma!
Servírování
Horké thajské kari podávejte ihned s čerstvě upečenou jasmínovou rýží. Můžete dozdobit extra lístky čerstvé bazalky nebo chilli.