Připravte si lahodnou vepřovou krkovici, která se dusí do té míry, že se vám bude doslova rozpadat na jazyku! V kombinaci s bohatou žampionovou omáčkou a křupavými hranolky (nebo rýží, pokud preferujete), je to ideální jídlo pro sytý rodinný oběd nebo večeři. Tento recept je jednoduchý a výsledek vás nadchne.
Co budete potřebovat?
- 500-600 g vepřové krkovice (vcelku nebo v silnějších plátcích)
- 2-3 střední cibule, nakrájené na měsíčky
- 250 g čerstvých žampionů, nakrájených na plátky (část na začátek, část na konec)
- 3-4 stroužky česneku, nakrájené na plátky nebo prolisované
- 2-3 lžíce sójové omáčky
- 1-2 lžíce ústřičné omáčky (nepovinné, pro umami chuť)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- Rostlinný olej na restování
- Voda nebo vývar na podlití
- Bramborový škrob (solamyl), dle potřeby na zahuštění
- Hranolky (domácí nebo kupované) k podávání
Jak na to? Podrobný návod
- Příprava masa: Vepřovou krkovici nakrájejte na silnější plátky (pokud již není nakrájená). Osolte a opepřete z obou stran.
- Restování cibule a masa: Na hlubší pánvi nebo v hrnci rozehřejte trochu rostlinného oleje. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji dozlatova. Poté přidejte plátky krkovice a zprudka je opečte ze všech stran, dokud se maso nezatáhne a nezíská zlatavou barvu.
- Přidání koření a první várky žampionů: K opečenému masu a cibuli přidejte nakrájený česnek a asi polovinu připravených žampionů. Krátce restujte, aby se žampiony zatáhly.
- Omáčky a dušení: Přilijte sójovou omáčku a ústřičnou omáčku (pokud používáte). Podlijte trochou vody nebo vývaru tak, aby maso bylo z větší části ponořené. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na mírný plamen, přiklopte pokličkou a vařte, dokud maso zcela nezměkne a nebude se rozpadat (obvykle 60-90 minut, záleží na tloušťce a typu masa). Pravidelně kontrolujte a v případě potřeby dolévejte tekutinu.
- Dokončení omáčky: Jakmile je maso měkké, přidejte zbytek čerstvých žampionů a vařte dalších 5-10 minut, dokud nezměknou.
- Zahuštění: Omáčku zahustíte bramborovým škrobem (solamylem) rozmíchaným v troše studené vody. Přilijte ho do omáčky za stálého míchání a krátce povařte, dokud omáčka nezhoustne do požadované konzistence.
Servírování
Šťavnatou vepřovou krkovici na žampionech podávejte ihned s křupavými domácími nebo kupovanými hranolky. Skvěle se hodí také vařená rýže.