Připravte si pravou českou klasiku – Hamburskou kýtu! Toto syté a dokonale ochucené jídlo s rozplývajícím se masem a krémovou zeleninovou omáčkou je ideální pro nedělní oběd nebo sváteční stůl. V kombinaci s domácím kynutým houskovým knedlíkem zažijete kulinářský zážitek plný chutí, které znáte z dětství.
Co budete potřebovat?
Na Hamburskou kýtu:
- 1 kg vepřové kýty (vcelku, bez kosti)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 100 g slaniny (libovější, na špikování), nakrájená na hranolky
- 2-3 mrkve, nakrájené na silnější nudličky
- 2-3 kyselé okurky, nakrájené na silnější nudličky
- 2-3 párky (libové, např. vídeňské), nakrájené na nudličky (nepovinné)
- Potravinářský provázek
- 2 lžíce rostlinného oleje (nebo sádla)
- 200 g kořenové zeleniny (celer, petržel), nakrájená na větší kousky
- 1 velká cibule, nakrájená na větší kousky
- 50 g špeku (nebo slaniny), nakrájený na kostičky
- Divoké koření:
- 5-7 kuliček celého pepře
- 3-4 kuličky nového koření
- 2-3 bobkové listy
- 500-700 ml hovězího vývaru (nebo zeleninového)
- 1-2 lžíce plnotučné hořčice
- Šťáva z 1/2 citronu (nebo dle chuti)
- 200 ml smetany na vaření (nebo ke šlehání, 12% a více)
- Kousek másla (cca 20 g) na zjemnění
- Hladká mouka nebo jíška (na zahuštění, dle potřeby)
Na kynutý houskový knedlík:
- 250 ml vlažného mléka
- 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
- 1 lžička cukru
- 400 g hrubé mouky (nebo polohrubé)
- 1 menší rohlík nebo houska (starší, nakrájená na kostičky)
- 1 vejce
- 1 lžička soli
Jak na to? Podrobný návod
1. Příprava Hamburské kýty
- Špikování masa: Vepřovou kýtu omyjte, osušte a z obou stran osolte a opepřete. Dlouhým úzkým nožem (nebo špikovací jehlou) do masa vytvořte otvory a prošpikujte ho střídavě hranolky slaniny, mrkve, kyselé okurky a párku. Maso svažte potravinářským provázkem, aby drželo tvar.
- Zatravnění masa: Na větší pánvi nebo v hrnci s tlustým dnem rozehřejte olej. Maso zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Opečené maso vyjměte a dejte stranou.
- Základ omáčky: Do výpeku v hrnci přidejte na kostičky nakrájený špek a nechte ho vyškvařit. Poté přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli a restujte dozlatova.
- Dušení: K zelenině vložte zpět opečené maso. Přidejte divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkové listy). Zalijte vývarem tak, aby bylo maso téměř ponořené. Přiveďte k varu, přiklopte poklicí a duste v troubě (na 180 °C) nebo na mírném ohni na plotně, dokud maso zcela nezměkne (obvykle 1,5 – 2 hodiny, záleží na velikosti masa).
- Příprava omáčky: Měkké maso vyjměte z hrnce a sundejte provázek. Zeleninu s výpekem přeceďte a odstraňte divoké koření. Zeleninu (bez divokého koření) rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Dokončení omáčky: Rozmixovanou omáčku přiveďte k varu. Dochutíte hořčicí, citronovou šťávou, solí a pepřem. Pokud je potřeba, omáčku zahustíte hladkou moukou rozmíchanou v trošce vody nebo hotovou jíškou. Krátce povařte. Nakonec zjemněte smetanou a kouskem másla. Už nevařte, jen prohřejte.
2. Příprava kynutého houskového knedlíku
- Kvásek: Do vlažného mléka (asi 100 ml) přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek (cca 10-15 minut).
- Těsto: Do velké mísy prosejte hrubou mouku, přidejte sůl, nakrájený rohlík nebo housku. Uprostřed udělejte důlek, do kterého vlijte vzešlý kvásek, zbytek vlažného mléka a vejce.
- Hnětení a kynutí: Všechny suroviny důkladně prohněťte, dokud nevznikne hladké, vláčné a nelepivé těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 45-60 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
- Tvarování a vaření: Z vykynutého těsta vytvarujte 2-3 podlouhlé knedlíky. Vařte je v osolené vroucí vodě přibližně 18-20 minut (v polovině vaření otočte). Po uvaření knedlíky ihned propíchejte vidličkou, aby vyšla pára, a nakrájejte nití nebo kráječem na plátky.
Domácí kuřecí čína s křupavými hranolky: Chuť Asie u vás doma!
Servírování
Hamburskou kýtu nakrájejte na plátky, přelijte bohatou zeleninovou omáčkou a podávejte s plátky kynutého houskového knedlíku. K tomu se skvěle hodí brusinky pro osvěžení.