Připravte si lahodné hovězí kostky v bohaté hříbkové omáčce, které se budou rozplývat na jazyku. Toto syté a chutné jídlo, podávané s rýží, je ideální pro rodinný oběd nebo večeři a přinese vám do kuchyně vůni lesa.
Co budete potřebovat?
- 500-600 g hovězího masa (např. falešná svíčková, kližka nebo kýta), nakrájené na kostky
- 2 hrsti sušených hříbků (předem namočených ve vlažné vodě)
- 1 větší cibule, nakrájená nadrobno
- 4 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička drceného kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička sušené petrželové natě
- 500 ml hovězího vývaru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- Rostlinný olej na restování
- Jíška (kupovaná nebo domácí) na zahuštění, dle potřeby
- Vařená rýže k podávání
Jak na to? Podrobný návod
- Příprava základu: Na větším hrnci nebo pánvi rozehřejte rostlinný olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte ji dozlatova. Poté přidejte nasekaný česnek a namočené, okapané hříbky. Restujte vše společně, dokud hříbky nezezlátnou a neuvolní svou vůni.
- Maso: Přidejte maso nakrájené na kostky, které jste předem osolili a opepřili. Zprudka ho ze všech stran orestujte, dokud nezíská krásnou barvu.
- Kořenění a dušení: K masu a zelenině přidejte tymián, drcený kmín, mletý koriandr a sušenou petrželovou nať. Vše důkladně promíchejte a krátce orestujte, aby se koření rozvonělo. Poté zalijte hovězím vývarem.
- Vaření omáčky: Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a duste na mírném ohni přibližně 2,5 hodiny, nebo dokud maso zcela nezměkne a nebude se rozpadat. Během dušení občas zkontrolujte a v případě potřeby dolijte trochu vývaru nebo vody.
- Zahuštění a dochucení: Jakmile je maso měkké, omáčku dochuťte solí a pepřem. Pokud je omáčka příliš řídká, zahustěte ji jíškou rozmíchanou v trošce studené vody. Přilijte do omáčky za stálého míchání a povařte, dokud nezhoustne do požadované konzistence.
Servírování
Hovězí kostky s hříbkovou omáčkou podávejte horké s vařenou rýží. Můžete dozdobit čerstvou petrželkou.