
Chcete si připravit pravé domácí langoše, které jsou krásně vláčné uvnitř a křupavé na povrchu? Tento recept s jogurtem vám zajistí dokonalou chuť a konzistenci, která okouzlí celou rodinu! Ať už je budete podávat s česnekem, kečupem a sýrem, nebo jen tak, zamilujete si je.
Co budete potřebovat?
- 1 kg hladké mouky
- 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
- 1 velký bílý jogurt (cca 375-400 g)
- 1 lžička soli
- 1 lžička jedlé sody
- Mléko (dle potřeby, na zadělání těsta)
- Rostlinný olej na smažení
- Hladká mouka na podsypání a obalení bochánků
Jak na to? Podrobný návod
1. Příprava těsta a kynutí
- Zadělání kvásku: Do malé misky nalijte trochu vlažného mléka (asi 100 ml), přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Lehce promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek (cca 10-15 minut), dokud se na povrchu neobjeví pěna.
- Míchání těsta: Do velké mísy prosejte hladkou mouku. Přidejte sůl, jedlou sodu, bílý jogurt a vzešlý kvásek. Postupně přilévejte vlažné mléko a zpracovávejte těsto. Mléka přilijte jen tolik, aby vzniklo měkké, vláčné a nelepivé těsto.
- Hnětení a kynutí: Těsto důkladně prohněťte, nejlépe v robotu s hnětacím hákem, dokud nebude hladké a pružné (alespoň 10 minut). Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Případně můžete těsto nechat kynout přes noc v lednici – v takovém případě bude kynout pomaleji, ale bude mít intenzivnější chuť.
2. Tvarování a smažení langošů
- Tvarování bochánků: Z vykynutého těsta (nebo z těsta vytaženého z lednice) odebírejte menší kousky a vytvarujte z nich hladké bochánky. Bochánky obalte v hladké mouce, aby se nelepily.
- Příprava placek: Každý bochánek opatrně, ale pevně roztáhněte v ruce na tenkou placku. Můžete si pomoci i mírným otáčením a protažením od středu k okrajům. Střed by měl být tenčí a okraje mírně silnější.
- Smažení: Na pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje (langoše by měly být z větší části ponořené). Olej by měl být dobře rozpálený, ale ne kouřící (ideálně na indukci stupeň 8 z 9). Vkládejte připravené placky do horkého oleje.
- Pečení: Smažte langoše z obou stran dozlatova. Během smažení je otáčejte, aby se propekly rovnoměrně a vytvořily krásné bubliny.
Připravte si také:
Vyzkoušejte recept na rychlé a chutné rizoto s vepřovým masem a hráškem!
Plněné pečené brambory s čabajkou a hermelínem, doprovázené svěžím salátem
Nejlepší sekaná s krémovou kaší a křupavou cibulkou: Recept, který si zamilujete
Servírování
Usmažené langoše nechte okapat od přebytečného oleje na papírové utěrce. Podávejte je ihned, dokud jsou teplé a křupavé. Tradičně se potírají rozmačkaným česnekem s trochou oleje, posypou strouhaným sýrem a polijí kečupem. Fantazii se ale meze nekladou!