Vláčné domácí langoše: Křupavá pochoutka z kynutého těsta!

Zdroj: Světlana Orlová

Chcete si připravit pravé domácí langoše, které jsou krásně vláčné uvnitř a křupavé na povrchu? Tento recept s jogurtem vám zajistí dokonalou chuť a konzistenci, která okouzlí celou rodinu! Ať už je budete podávat s česnekem, kečupem a sýrem, nebo jen tak, zamilujete si je.

Co budete potřebovat?

  • 1 kg hladké mouky
  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 1 velký bílý jogurt (cca 375-400 g)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • Mléko (dle potřeby, na zadělání těsta)
  • Rostlinný olej na smažení
  • Hladká mouka na podsypání a obalení bochánků

Jak na to? Podrobný návod

1. Příprava těsta a kynutí

  1. Zadělání kvásku: Do malé misky nalijte trochu vlažného mléka (asi 100 ml), přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Lehce promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek (cca 10-15 minut), dokud se na povrchu neobjeví pěna.
  2. Míchání těsta: Do velké mísy prosejte hladkou mouku. Přidejte sůl, jedlou sodu, bílý jogurt a vzešlý kvásek. Postupně přilévejte vlažné mléko a zpracovávejte těsto. Mléka přilijte jen tolik, aby vzniklo měkké, vláčné a nelepivé těsto.
  3. Hnětení a kynutí: Těsto důkladně prohněťte, nejlépe v robotu s hnětacím hákem, dokud nebude hladké a pružné (alespoň 10 minut). Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Případně můžete těsto nechat kynout přes noc v lednici – v takovém případě bude kynout pomaleji, ale bude mít intenzivnější chuť.

2. Tvarování a smažení langošů

  1. Tvarování bochánků: Z vykynutého těsta (nebo z těsta vytaženého z lednice) odebírejte menší kousky a vytvarujte z nich hladké bochánky. Bochánky obalte v hladké mouce, aby se nelepily.
  2. Příprava placek: Každý bochánek opatrně, ale pevně roztáhněte v ruce na tenkou placku. Můžete si pomoci i mírným otáčením a protažením od středu k okrajům. Střed by měl být tenčí a okraje mírně silnější.
  3. Smažení: Na pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje (langoše by měly být z větší části ponořené). Olej by měl být dobře rozpálený, ale ne kouřící (ideálně na indukci stupeň 8 z 9). Vkládejte připravené placky do horkého oleje.
  4. Pečení: Smažte langoše z obou stran dozlatova. Během smažení je otáčejte, aby se propekly rovnoměrně a vytvořily krásné bubliny.

Připravte si také:

Vyzkoušejte recept na rychlé a chutné rizoto s vepřovým masem a hráškem!

Plněné pečené brambory s čabajkou a hermelínem, doprovázené svěžím salátem

Nejlepší sekaná s krémovou kaší a křupavou cibulkou: Recept, který si zamilujete

Servírování

Usmažené langoše nechte okapat od přebytečného oleje na papírové utěrce. Podávejte je ihned, dokud jsou teplé a křupavé. Tradičně se potírají rozmačkaným česnekem s trochou oleje, posypou strouhaným sýrem a polijí kečupem. Fantazii se ale meze nekladou!