Osvěžující buchta s tvarohem a ovocem: Babiččin recept s nádechem dětství!

Zdroj: Světlana Orlová

Ponořte se do vzpomínek s touto lahodnou buchtou s tvarohem a ovocem, která kombinuje nadýchaný korpus, krémovou tvarohovou náplň a osvěžující ovocnou vrstvu z vitacitu. Je to perfektní dezert na rodinné oslavy, k odpolední kávě, nebo prostě jen tak, když máte chuť na něco sladkého a ovocného. Snadná příprava a garantovaný úspěch!

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 6 vajec
  • 1 hrnek krupicového cukru (250 ml objem)
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 6 lžic vody

Na krém:

  • 500 g měkkého tvarohu (z vaničky)
  • 2 kelímky zakysané smetany (každý cca 180-200 g)
  • Cukr dle chuti (cca 3-5 lžic, podle sladkosti a preferencí)

Na ovocnou vrstvu a polevu:

  • Ovoce: například kompotované broskve a čerstvé banány (nebo jiné oblíbené ovoce – čerstvé či kompotované)
  • 800 ml vody (nebo šťávy z kompotu, pro intenzivnější chuť)
  • 2 balíčky práškového nápoje Vitacit (nebo jiný ovocný prášek, např. Tang)
  • 2 balíčky vanilkového pudinku v prášku

Jak na to? Podrobný návod

1. Příprava korpusu

  1. Předehřejte troubu: Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si plech (cca 30×40 cm) a vyložte ho pečicím papírem.
  2. Míchání těsta: Do velké mísy vložte všechno vejce, krupicový cukr, polohrubou mouku, prášek do pečiva a vodu. Všechny ingredience důkladně zamíchejte metličkou nebo mixérem, dokud nevznikne hladké těsto.
  3. Pečení: Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech. Pečte v předehřáté troubě přibližně 10-15 minut, nebo dokud nebude korpus zlatavý a na dotek pružný. Po upečení nechte korpus zcela vychladnout.

2. Příprava krému

  1. Smíchání: V misce smíchejte měkký tvaroh, zakysané smetany a cukr dle chuti. Vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladký a krémový krém.

3. Kompletace a ovocná vrstva

  1. Krém na korpus: Vychladlý korpus rovnoměrně potřete připraveným tvarohovým krémem.
  2. Ovoce: Na krém rozložte nakrájené ovoce. Pokud používáte kompotované broskve, nechte je dobře okapat. Banány nakrájejte na kolečka. Kombinujte podle své chuti.
  3. Poleva z Vitacitu: Do hrnce nalijte vodu (nebo šťávu z kompotu). Přidejte oba balíčky Vitacitu a oba balíčky vanilkového pudinku. Důkladně promíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte asi 1-2 minuty, dokud poleva nezhoustne.
  4. Zalévání: Ještě teplou polevu opatrně nalijte na ovoce a krém, rovnoměrně ji rozprostřete po celém povrchu buchty.
  5. Chlazení: Hotovou buchtu dejte alespoň na 2 hodiny do lednice, aby ztuhla a všechny vrstvy se propojily. Ideálně nechte chladit přes noc.

Přečtěte si také:

Připravte si tento dokonalý jahodový koláč: Svěží, lehký a plný léta!

Maďarské palačinky jako dech: Lehoučké a nadýchané těsto

Neodolatelné domácí pudinkáče: Kynuté rohlíčky plněné krémovým pudinkem!

Servírování

Ztuhlou buchtu nakrájejte na čtvercové nebo obdélníkové řezy. Podávejte ji jako osvěžující dezert po jídle nebo k odpolední kávě.