
Voňavé košíčky s karamelizovanými jablky a meruňkovým džemem jsou dokonalým ztělesněním pohody i sladkého potěšení. Křehké těsto, lahodná jablečná náplň se špetkou skořice a jemná vrstva meruňkového džemu vytvářejí harmonii chutí, která potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i oči.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Voňavé košíčky s karamelizovanými jablky a meruňkovým džemem
Co budeme potřebovat:
Na jablečnou náplň:
- 2 jablka (oloupaná a nakrájená na menší kousky)
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíce másla
- špetka skořice (dle chuti)
Na těsto:
- 1 vejce
- špetka soli
- 8 g vanilkového cukru
- 50 g cukru
- 50 g oleje (např. slunečnicového)
- 5 g prášku do pečiva
- 200 g hladké mouky
Na dokončení:
- meruňkový džem (1 lžička do každého košíčku)
- moučkový cukr (na posypání)
Jak budeme postupovat:
1️⃣ Příprava jablek
Na pánev nasypejte cukr a nechte ho rozpustit, až lehce zkaramelizuje.

Přidejte máslo, které také nechte rozpustit, pak přidejte jablka nakrájená na kousky a posypejte mletou skořicí pro vůni i chuť.


Restujte několik minut, dokud jablka nezměknou a nezačnou lehce karamelizovat.

Potom odstavte z ohně a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu.


2️⃣ Příprava těsta
V míse vyšlehejte vejce s cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli a olejem.


Dále do směsi vmíchejte prášek do pečiva, postupně přisypávejte hladkou mouku a míchejte, dokud nevznikne měkké, pružné a nelepivé těsto.


3️⃣ Vykrajování
Těsto rozválejte na pečicím papíru válečkem a pomocí ozdobné kruhové formičky vykrajujte kolečka, která pokládejte do muffinové formy.



4️⃣ Plnění a pečení
Do každého důlku naneste trochu meruňkového džemu a navrch navrstvěte vychladlá jablka.



Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut dozlatova.
5️⃣ Dokončení
Po upečení nechejte košíčky mírně vychladnout, poté je opatrně vyjmeme z formy.
Před podáváním je posypejte prosátým moučkovým cukrem pro jemnější a elegantnější vzhled.

💡 Tip na závěr
- Chcete-li dezert ještě o stupeň povýšit, přidejte při restování jablek kapku rumu nebo pár nasekaných ořechů pro kontrastní strukturu a ještě lepší chuť.

Přejeme dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.