Trhací chléb s česnekovým máslem a sýrem

Milujete vůni čerstvě upečeného chleba a hledáte recept, který bude nejen chutný, ale i zábavný na přípravu? Tento trhací chléb s česnekovým máslem a sýrem je tou pravou volbou! Krásně měkký, nadýchaný a plný lahodných chutí se hodí ke grilování, na oslavy i jako originální pohoštění. Každý kousek je jemně promazaný voňavým máslem, sýrem a petrželkou, což z něj dělá neodolatelnou pochoutku.

Připravte si tento skvostný chléb doma a překvapte své blízké!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

Trhací chléb s česnekovým máslem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Trhací chléb s česnekovým máslem a sýrem

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 450 g hladké mouky (připravte si z ní také například vynikající tvarohový koláč)
  • 7 g soli (nebo podle chuti)
  • 20 g krystalového cukru (nebo třtinového)
  • 7 g sušeného droždí (lze ho nahradit i čerstvým)
  • 200 ml mléka (nejlépe plnotučné)
  • 1 vejce + vejce na potření
  • 60 g másla (můžete ho nahradit olejem)
Trhací chléb s česnekovým máslem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Na česnekové máslo:

  • 70 g másla (připravte si ho snadno i doma – tradiční recept krok za krokem)
  • 2-3 stroužky česneku 
  • 15 g parmazánu (nebo jiný druh sýra, který máte rádi)
  • hrst nasekané petrželky (lze použít i čerstvé nebo sušené bylinky)
  • Sůl a pepř (podle chuti – já jsem použila mlýnek, je rychlejší a praktičtější)
  • 200 g mozzarelly (pro rychlejší přípravu jsem použila nastrouhanou)
Trhací chléb s česnekovým máslem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

1. Příprava těsta:

Do větší mísy nasypte hladkou mouku. Přidejte sůl, cukr a sušené droždí. Vše pečlivě promíchejte, aby se suroviny rovnoměrně rozptýlily. Tato suchá směs tvoří základ vláčného těsta.

Trhací chléb s česnekovým máslem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

V jiné misce smíchejte vlažné mléko (pozor, nesmí být horké, aby nezničilo droždí), vejce a rozpuštěné máslo. Směs jemně prošlehejte, aby se všechny složky dobře spojily.

Trhací chléb s česnekovým máslem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Tekutou směs přilijte k moučné směsi. Pomocí vařečky nebo kuchyňského robota těsto důkladně promíchejte a poté propracujte rukama do hladké, pružné konzistence. Tento krok je důležitý pro výslednou strukturu chleba.

Trhací chléb s česnekovým máslem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

2. Kynutí těsta:

Hotové těsto lehce poprašte moukou a přikryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě přibližně 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Trhací chléb s česnekovým máslem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

3. Příprava náplně:

Mezitím si připravte náplň. V misce promíchejte změklé máslo, utřený česnek, nastrouhaný parmazán a nasekanou petrželku.

Trhací chléb s česnekovým máslem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Podle chuti přidejte sůl a pepř. Náplň by měla být jemná a snadno roztíratelná.

Trhací chléb s česnekovým máslem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

4. Tvarování chleba:

Vykynuté těsto přeneste na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte ho do tvaru obdélníku nebo čtverce.

Trhací chléb s česnekovým máslem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

5. Plnění a krájení:

Celý plát potřete připraveným bylinkovým máslem a rovnoměrně posypte nastrouhanou mozzarellou.

Trhací chléb s česnekovým máslem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Pak těsto rozkrájejte na stejně velké čtverce.

Trhací chléb s česnekovým máslem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

6. Skládání do formy:

Formu na chléb (cca 28 x 15 cm) vyložte pečicím papírem. Čtverečky těsta opatrně vyskládejte nastojato těsně vedle sebe, aby při pečení vytvořily krásně trhanou strukturu.

Trhací chléb s česnekovým máslem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

7. Pečení:

Povrch chleba potřete rozšlehaným vejcem, aby získal krásnou zlatavou barvu.

Trhací chléb s česnekovým máslem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Pečte v troubě předehřáté na 180-190 °C přibližně 35 minut, dokud nebude povrch dokonale propečený.

Trhací chléb s česnekovým máslem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

8. Servírování:

Po vytažení z trouby nechte chléb krátce vychladnout. Nejlépe chutná ještě teplý, ale je vynikající i studený.

Trhací chléb s česnekovým máslem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Více sýra: Pokud milujete sýrovou chuť, můžete kromě mozzarelly a parmezánu přidat i jemný čedar nebo goudu. Čím více druhů sýra, tím bohatší chuť!
  • Bylinková variace: Místo petrželky vyzkoušejte bazalku, tymián nebo pažitku. Výborná je také kombinace více bylinek najednou.
  • Křupavý povrch: Aby byl povrch chleba extra křupavý, posypte ho před pečením ještě trochou hrubozrnné soli nebo parmezánu.
  • Noční kynutí: Pro ještě lepší chuť nechte těsto kynout přes noc v lednici. Druhý den bude chléb nadýchanější a aromatičtější.
  • Podávání: Trhací chléb je skvělý k polévkám, salátům, ale i jako příloha ke grilovaným masům. Nejlepší je podávat jej mírně teplý.

VIDEO NÁVOD:

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.