Domácí jablkový štrůdl s vlastním těstem

Jablkový štrůdl je oblíbeným dezertem mnoha generací. Tento recept kombinuje tradiční postupy s osobním dotekem, který zdůrazňuje tenkou a vláčnou kůru a bohatou náplň z čerstvých jablek.

Zdroj: Dana Houšková

Ingredience:

Pro těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 1 kostka Hera (nebo podobného tuku)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce octa
  • 6 lžic vody

Pro náplň:

  • Čerstvá jablka (podle potřeby, ideálně ze zahrady)
  • Cukr (podle sladkosti jablek a vašeho vkusu)
  • Skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • Trochu kolosu (také známý jako ovesná mouka či ovesné vločky)
  • Rozinky (podle chuti)
  • Volitelně: ořechy

Jablečná pěna – Dokonalý dezert, který si zamilujete


Postup:

1) Těsto: V míse kombinujte mouku, Heru (rozdrobenou na menší kousky), vejce, ocet a vodu. Zpracujte vše do hladkého těsta. Pokud se těsto příliš lepí, přidejte trochu mouky.

2) Rozválíme těsto na opravdu tenkou placku (zhruba 1 mm). Těsto by mělo být vláčné a mělo by se s ním snadno pracovat.

3) Příprava náplně: Jablka oloupejte a na hrubo je nastrouhejte. Vymačkejte přebytečnou šťávu z jablek a rozprostřete je rovnoměrně na těsto. Posypte cukrem, skořicí, vanilkovým cukrem, kolosem a přidejte rozinky. Přidání ořechů je volitelné, ale doporučené.

4) Pečlivě zabalte těsto s náplní do formy štrůdlu.

5) Pomažte štrůdl vajíčkem, což mu dodá hezkou zlatavou barvu po upečení.

6) Pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C dozlatova.


Tip:

Podávejte teplé s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro extra požitek.