Když se vánoční čas blíží, mnoho z nás začne přemýšlet o tom, jaké cukroví letos upéct, aby vánoční stůl byl opět bohatý a pestrý. Některé recepty nás provází již léta a staly se neodmyslitelnou součástí našich svátečních tradic. Každý z nás má své oblíbence, které dělá každý rok a já bych vám rád představil mé nejoblíbenější recepty na vánoční cukroví, které se u nás doma stále vrací.
Banánky – strojkové vánoční cukroví
Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- 125 g moučkového cukru
- 2 a půl sáčku vanilkového pudinku
- 4 g prášku do pečiva
- 1 celé vejce
- Marmeláda pro slepování
- Čokoláda pro namáčení
Postup:
1) Příprava těsta: Do mísy smíchejte mouku, moučkový cukr, vanilkový pudink, prášek do pečiva, máslo a vejce. Zpracujte vše do hladkého těsta. Následně zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte jej 30 minut odpočívat v lednici.
2) Tvarování banánků: Vezměte si strojek na maso s nástavcem pro cukroví a protlačte skrze něj odleželé těsto do požadovaných tvarů. Tyto tvary klademe na plech vyložený pečícím papírem.
3) Pečení: Vložte banánky do předehřáté trouby na 180 °C a pečte je 8 minut se zapnutým horkovzduchem, dokud nezískají zlatavou barvu.
4) Dokončení: Hotové banánky slepíte marmeládou a z jedné strany je namočte do rozpuštěné čokolády.
Křehké plněné rohlíčky
Ingredience:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 2 žloutky
- 1 lžíce smetany ke šlehání 33%
- Na špičku nože prášku do pečiva
- Citronová kůra
Krém:
- Máslo
- Moučkový cukr
- Kakao (pro tmavou variantu)
Vyzkoušejte také – 7 nejlepších receptů na krémy do vánočního cukroví
Dekorace:
- Rozpuštěná čokoláda
Postup:
1) Příprava těsta: Do mísy prosijte mouku s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo, žloutky, smetanu a citronovou kůru (nebo pár kapek citronového oleje). Zpracujte vše do hladkého těsta, zabalte do folie a nechte odležet několik hodin v lednici.
2) Formování rohlíčků: Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formičky ve tvaru rohlíčků (ideálně malé, cca 5,5 cm). Formičky vymažte a vysypte dle vaší preference.
3) Příprava krému: V míse smíchejte máslo s moučkovým cukrem. Pokud chcete tmavou variantu krému, přidejte kakao a dobře promíchejte.
4) Dokončení: Když jsou rohlíčky upečené a vychladlé, spojte je k sobě krémem. Poté namáčejte obě konce rohlíčků v rozpuštěné čokoládě.
Medvědí tlapky
Ingredience:
- 170 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- 130 g másla
- 60 g mleté ořechy
- 30 g holandského kakaa na pečení
- 1 špetka skořice
- 1 špetka mletého hřebíčku
- Citronová kůra podle chuti
Postup:
1) Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr, kakao, hřebíček, skořici, citronovou kůru, ořechy a máslo do hladkého těsta.
2) Těsto přesuňte na pracovní plochu a ještě chvíli hněte rukama, dokud není hladké.
3) Z těsta vytvarujte cihličku, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte odpočívat v lednici alespoň 3 hodiny, ideálně ale přes noc.
4) Předehřejte troubu na 170 °C.
5) Odleželé těsto nakrájejte na menší kousky a vložte je do vymazaných formiček.
6) Plníme pouze do ¾ formičky, těsto vmáčkneme a přebytečné odlomíme.
7) Pečte 12 – 15 minut, nebo dokud nejsou medvědí tlapky zlatavé.
8) Po upečení je nechte chvíli vychladnout a ještě teplé je vyklepněte z formiček.
9) Před podáváním je posypte moučkovým cukrem pro dokonalý vzhled.
Dokonalá vosí hnízda
Ingredience:
Těsto:
- 250 g piškotů
- 400 g cukru moučka
- 150 g změklého másla (opravdu žádná Hery)
- 2,5 vrchovaté lžíce kakaa
- 5 lžic rumu
- 5 lžic mléka
Náplň:
- 70 g cukru moučka
- 80 g změklého másla
- 1 žloutek
- Rum podle chuti
Další:
- 60 piškotů na přiklopení
- Formičku na vosí hnízdo
- Cukr moučka na vysypávání formičky
Postup přípravy:
1) Začněte přípravou těsta. Rozmixujte piškoty a smíchejte je s cukrem, máslem a kakaem.
2) Udělejte důlek v suché směsi a přilijte do něj rum s mlékem. Rukama vypracujte kompaktní těsto.
3) Připravte si náplň smícháním másla, cukru, žloutku a rumu do hladkého krému.
4) S pomocí formiček tvarujte hnízda z těsta a vytvořte v nich otvory pro náplň.
5) Naplňte hnízda čokoládovým krémem a zakryjte je piškoty.
6) Nechejte koláčky ztuhnout v chladu a podávejte.
Išelské dortíčky s čokoládovou polevou a vlašským ořechem
Co budeme potřebovat:
- 210 g hladké mouky + na podsypání
- 40 g mletých mandlí
- mletá skořice
- citronová kůra
- 70 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 30 g kakaa
- 160 g másla
Na náplň:
- 250 g másla
- 100 g moučkového cukru
- rum
- 100 g mletých pražených lískových oříšků
- rybízová marmeláda
Dále:
- 100 g čokolády na vaření
- 40 g ztuženého tuku
- oříšky nebo mandle na ozdobu
Jak budeme postupovat:
Linecké cukroví
Ingredience:
Na těsto:
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g cukru moučka
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 ks žloutků
- 1 lžička citronové šťávy
Na potření a posypání:
- 150 g rybízové marmelády
- 1 hrnek cukru moučka na posypání
Místo marmelády můžete zkusit i krém – 7 nejlepších receptů na krémy do vánočního cukroví
Postup:
1) Příprava těsta: Na pracovní plochu prosijte mouku a moučkový cukr. Přidejte vanilkový cukr, nastrouhané máslo, žloutky a citronovou šťávu. Rychle zpracujte vše do hladkého těsta, které zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočívat v chladu minimálně dvě hodiny, ideálně přes noc.
2) Formování koláčků: Na lehce pomoučněné ploše vyválejte těsto na tloušťku 2-3 mm a vykrajujte různé tvary. Nezapomeňte, že polovina tvarů by měla mít vykrojený střed! Uložte tvary na plech vyložený pečicím papírem.
3) Pečení: V troubě předehřáté na 180 °C (nebo 165 °C na horkovzdušnou) pečte koláčky cca 7-8 minut, dokud okraje lehce nezlátnou.
4) Dokončení: Vychladlé koláčky rozdělte na dvě části – s otvorem a bez. Ty s otvorem posypte moučkovým cukrem. Ty bez otvoru potřete marmeládou na straně, která byla na plechu. Přiklopte cukrovím s otvorem.
Závěr:
Vánoční svátky jsou obdobím pohody, klidu, rodinných setkání a samozřejmě také dobrot, které si společně vychutnáváme u svátečního stolu. Ačkoli je mnoho nových a kreativních receptů na vánoční cukroví, které bychom mohli vyzkoušet, někdy jsou to právě ty tradiční a osvědčené kousky, které v nás probouzí nejteplejší vzpomínky. Ať už preferujete klasiku, nebo se rádi pustíte do nových kulinářských výzev, přeji vám, aby vaše vánoční pečení přineslo radost a spokojenost vám i vašim blízkým.