Macecha řezy jsou atraktivním a chutným dezertem, který kombinuje bohaté vrstvy čokoládového pudinku, jemného piškotu a lahodného krému. Tento recept je skvělý pro rodinné oslavy nebo jako sladký závěr víkendového oběda. S jeho přípravou si poradí každý a výsledný dezert zaujme každého milovníka sladkého.
Ingredience
Pudink:
- 2 čokoládové pudinky
- 800 ml mléka
- 4-6 polévkových lžic cukru
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g cukru
- 100 ml vody
- 100 ml oleje
- 5 vajec
- 1 prášek do pečiva
- Kakao (na obarvení)
Krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
- 2 vanilkové cukry
- 500 ml zakysané smetany
Další:
- Tuk na vymazání plechu
- Hrubá mouka na vysypání plechu
Postup
1) Příprava pudinku: Uvaříme čokoládový pudink s mlékem a cukrem podle návodu na balení a necháme vychladnout.
2) Příprava těsta: Troubu předehřejeme na 180°C. Plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme vodu a olej. Nakonec opatrně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Více než polovinu těsta vlijeme na plech, zbytek obarvíme kakaem a nalijeme na světlé těsto. Na vrch navrstvíme vychladlý pudink.
3) Pečení: Pečeme asi 30 minut, dokud není těsto pevné a zlatavé.
4) Příprava krému: Ušleháme smetanu se ztužovačem, přidáme zakysanou smetanu a vanilkové cukry a dobře promícháme. Hotový krém natřeme na vychladlé těsto.
5) Dokončení: Dezert dle chuti posypeme kakaem, nastrouhanou čokoládou nebo skořicí a uložíme do lednice, aby dobře ztuhl.
Vyzkoušejte také:
- Máte doma listové těsto a kakao? Nejjednodušší a nejchutnější dezert za pár minut
- Nepečený dezert ze zakysané smetany a salka hotový za 15 minut: Úžasný krémový dezert
- Recept na dokonalou pudinkovou roládu: Připravte ji ke kávičce nebo dětem k snídani, je výborná
Závěr
Macecha řezy jsou dokonalou ukázkou sladkého dezertu, který zaujme na první pohled i chuťově. Jeho vrstvená struktura a kombinace čokoládového pudinku a smetanového krému jsou zárukou spokojenosti u stolu. Užijte si tuto lahůdku jako skvělý závěr společného stolování.