Objevte jemnost a bohatou chuť tohoto tvarohového koláče s rozinkami a citronovou kůrou. Tento koláč je ideální volbou pro letní dny, kdy si chcete dopřát lehký a osvěžující dezert. Kombinace měkkého tvarohu, sladkých rozinek a svěží citronové kůry vytváří dokonale vyváženou chuť, která potěší každého milovníka sladkého.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Tvarohový koláč s rozinkami a citronovou kůrou
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- Pšeničná mouka typu “000” 400 g
- Žloutky 4 ks
- Teplé mléko 80 ml
- Cukr 100 g
- Čerstvé droždí 20 g
- Rozpuštěné a vychladlé máslo 60 g
- Nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- Vanilková esence
Krém:
- Měkký tvaroh 700 g
- Rozinky 100 g
- Vejce 5 ks
- Cukr 150 g
- Krupice 50 g
- Vanilková esence
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy dejte 80 ml vlažného mléka, 1 lžičku cukru, 1 lžičku mouky typu „000“ a 20 g čerstvého droždí rozdroleného. Míchejte metličkou, dokud se ingredience nerozpustí.
2. Nechte droždí aktivovat po dobu 10 minut.
3. Do velké mísy dejte 400 g mouky typu „000“. Použijte kvalitní mouku, aby těsto dobře vykynulo a bylo co nejměkčí.
4. Přidejte aktivované droždí. Samostatně smíchejte 4 žloutky, špetku soli a 100 g cukru metličkou, dokud se cukr nerozpustí, a přidejte je do mouky.
5. Přidejte strouhanou kůru z jednoho citronu.
6. Přidejte 60 g rozpuštěného a vychladlého másla, vanilkovou esenci a míchejte dřevěnou lžící.
7. Hněťte rukama 5 minut na pracovní ploše lehce potřené olejem. Získáte měkké a nelepivé těsto.
8. Těsto přeneste do mísy lehce potřené olejem. Přikryjte mísu potravinářskou fólií a nechte kynout 60 minut na teplém místě bez průvanu.
9. Vyjměte vykynuté těsto z mísy a dejte ho na pracovní plochu lehce potřené olejem. Rozdělte na 3 stejné části.
10. Z první části vytvořte kouli. V dortové formě (průměr 26 cm) vyložené pečicím papírem na dně a potřenou máslem po stranách, umístěte vytvořenou kouli. Prsty těsto rozprostřete, aby pokrylo dno formy.
11. Zbývající těsto rozdělte na 3 stejné části. Vytvořte 3 válečky o délce 40 cm.
12. Spojte 3 válečky na jednom konci a spleťte je do jednoduchého copu.
13. Přeneste spletený cop na okraj kulaté formy nad těsto rozprostřené na dně formy. Opakujte proces s posledním kouskem těsta. Spojte copy pevně stlačením prsty.
14. Přikryjte formu čistou utěrkou a nechte kynout 60 minut na teplém místě.
15. Do velké mísy dejte 700 g dobře vykapaného měkkého tvarohu, 4 celá vejce, 150 g cukru, 100 g namočených rozinek (namočte rozinky ve vodě na cca 20 minut), 50 g krupice a 1 lžičku vanilkové esence.
16. Dobře promíchejte, dokud nejsou všechny ingredience spojeny a nevznikne homogenní krém.
17. Směs nalijte do středu spletených copů pomocí naběračky tak, aby krém nepřesahoval přes spletené těsto.
18. Těsto potřete rozšlehaným vejcem pomocí kuchyňského štětce.
19. Formu vložte do předehřáté trouby na 160 °C a pečte 60 minut.
20. Formu vyjměte z trouby a nechte 20-30 minut vychladnout.
21. Odstraňte prstenec formy a nakrájejte na vhodné porce.
Hotovo!
Dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.VIDEO RECEPT: