Připravte si na víkend tyto nádherné domácí věnečky plněné vanilkovým krémem, které jsou nejen nádherné na pohled, ale i neodolatelně lahodné na chuť. Tento klasický recept s bohatým krémem a lehkým těstem je perfektní pro speciální příležitosti nebo pro zpříjemnění víkendového odpoledne.
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 250 ml vody
- 100 g másla
- Špetka soli
- 200 g hladké mouky
- 5 vajec
- Moučkový cukr na posypání
Pro vanilkový krém:
- 600 ml mléka
- 2 balení vanilkového pudinku
- 2 lžičky cukru
- 200 g másla
- Cukr podle chuti (pro máslovou část krému)
- 1 balení (cca 250 ml) 33% šlehačky
Postup:
1) Příprava těsta: Vodu, máslo a špetku soli dáme do kastrolu a přivedeme k varu. Vmícháme mouku a vaříme, dokud se hmota nepřestane lepit na vařečku. Odstavíme a necháme krátce vychladnout. Postupně vmícháme vejce, jedno po druhém, dokud nezískáme hladké těsto.
2) Pečení věnečků: Těsto dávkujeme pomocí cukrářského sáčku na plech vyložený pečicím papírem, tvarujeme do kruhů. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi 20 minut, dokud nejsou věnečky zlatavé a nadýchané.
3) Příprava vanilkového krému: V mléce uvaříme vanilkové pudinky s 2 lžičkami cukru, dokud nezískáme hustý pudink. Necháme zcela vychladnout. Měkké máslo vyšleháme s cukrem dle chuti do pěny a postupně přidáváme vychladlý pudink, dokud nezískáme hladký krém. Nakonec jemně vmícháme ušlehanou šlehačku.
4) Plnění věnečků: Vychladlé věnečky rozkrojíme a naplníme vanilkovým krémem. Před podáváním můžeme věnečky posypat moučkovým cukrem pro dekoraci.
Servírování:
Podávejte tyto nádherné věnečky jako luxusní dezert ke kávě nebo čaji. Jsou ideální pro slavnostní příležitosti nebo prostě jako lahodná odměna.