Oblíbený jablečný koláč s jemnou a nadýchanou chutí

Hledáte-li ideální inspiraci k nedělní kávě či se vám jen doma nashromáždilo více jablek, pak jste tu na správném místě a tento recept je přesně pro vás! Konkrétně to bude lahodný jablečno-smetanový koláč, jako od babičky! Díky fantastické smetanové chuti je tento koláč velice nadýchaný a upečená jablka vám provoní celou domácnost. Tento smetanový koláč je díky své snadné a velice rychlé přípravě skvělým tipem na víkendovou snídani do postele.

Oslovil vás tento recept? Pojďme si tedy společně přichystat tento lahodný smetanovo-jablečný koláč!

Další skvělé recepty naleznete také na naší facebookové stránce Prima Kuchařka.

Recept na smetanový koláč s jablky
Zdroj: ketkes.com

Pokud hledáte nějakou další dobrotu, pak rozhodně vyzkoušejte tyto sýrové palačinky!


Výborný recept na jablečno-smetanový koláč:

Co budeme potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 5 ks vajec
  • 200 g krystalového cukru
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 50 ml citronové šťávy
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 3 lžíce sladké smetany 33%
  • 200 g zakysané smetany
  • 600 g jablek
  • lžičku moučkového cukru

Jak postupovat:

1) Začneme tím, že si nastrouháme máslo, ke kterému postupně přidáváme 125 g cukru, sůl a také vanilkový cukr. Promícháme a dále přidáváme 3 vejce, prosátou mouku a také prášek do pečiva. Nakonec přidáme také smetanu a opět důkladně promícháme do podoby jednotného těsta.

2) Nyní si připravíme plech, který si vymažeme tukem. Poté do něj umístíme těsto, které jsme vytvořili. Na těsto začneme rovnoměrně skládat nakrájená a oloupaná jablka, ta poté pokapeme citronovou šťávou. Nyní jablka do těsta mírně zatlačíme.

3) Pečeme při 180 stupních zhruba 12 minut.

4) V míse si mezitím smícháme zakysanou smetanu, zbylé vejce, a také zbylý cukr. Vše důkladně promícháme.

5) Po 12 minutách těsto vyndáme z trouby a zalijeme směsí, kterou jsme vytvořili. Poté opět umístíme zpět do trouby a pečeme dalších 50 minut. Po vyndaní a vychladnutí můžeme přizdobit moučkovým cukrem.