Bublanina s ovocem

Bublanina s ovocem je klasickým a oblíbeným dezertem, který se vyznačuje jednoduchostí přípravy a chutí plnou svěžesti a sladkosti. Tato lahodná bublinková dortová bábovka je ideální volbou pro využití čerstvého ovoce a způsobuje, že každý kousíček je doslova plný lahodného překvapení. Připravit bublaninu je snadné – stačí smíchat základní suroviny, přidat ovoce a péct v troubě. Výsledkem je nadýchaný dortový korpus s křupavým povrchem a šťavnatým ovocem, které se rovnoměrně rozloží po celé ploše bublaniny.

Tento recept je rychlý, snadný a ideální pro různé příležitosti, jako jsou rodinná posezení, oslavy nebo prostě jako sladká pochoutka k odpolední kávě. Následující recept vám krok za krokem popíše, jak připravit tento skvělý dezert, který určitě potěší chuťové buňky vaší rodiny a přátel.

bublanina s ovocem
Zdroj: Jana Jančíková
Co budeme potřebovat:
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3/4 hrnku moučkového cukru (nebo méně dle chuti)
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vajíčka
  • Ovoce podle vlastního výběru (například maliny, jahody, švestky, meruňky)


Jak budeme postupovat:

1) Předehřejte troubu na teplotu 180-190 °C.

2) Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem, dokud nezískáte pěnovitou a světlou směs.

3) Postupně přidejte do směsi polohrubou mouku, mléko, olej a prášek do pečiva. Dobře promíchejte, dokud nedosáhnete hladkého těsta. Můžete použít ruční šlehač pro snadnější míchání.

4) Plech vymažte máslem a vysypte ho polohrubou nebo hrubou moukou.

5) Nalijte připravené těsto na plech a rovnoměrně ho rozetřete po povrchu.

6) Na těsto rovnoměrně rozložte ovoce podle svého výběru. Můžete použít například maliny, jahody, švestky nebo meruňky.

7) Vložte plech s těstem a ovocem do předehřáté trouby a pečte asi 20-30 minut, nebo dokud bublanina nezíská zlatavou barvu a střed je pevný. Čas pečení se může lišit v závislosti na vlastnostech vaší trouby, takže doporučuji pravidelně kontrolovat stav pečení.

8) Hotovou bublaninu vyjměte z trouby a nechte ji mírně vychladnout.

9) Bublaninu lze podávat teplou nebo ji nechat úplně vychladnout. Podávejte ji samotnou nebo s šlehačkou či zmrzlinou podle vašeho vkusu.

Tímto způsobem připravíte skvělou bublaninu s ovocem, kterou si můžete vychutnat jako sladký dezert nebo pochoutku k odpolední kávě.