Namíchejte si drink doma. Stačí vám tyto tři barmanské pomůcky

Léto se blíží a s ním doba zahradních či balkonových party s přáteli a grilem. Dlouhé horké večery pak vyloženě volají po osvěžujícím koktejlu. Rádi byste si jej doma namíchali, ale odrazuje vás počet barmanských pomůcek, které barmani při své práci používají? Pak vás uklidníme. V domácím prostředí se bez většiny z nich obejdete. Stačí vám jen tři, abyste zvládli namíchat celou řadu koktejlů.
namíchejte si drink doma. stačí vám tyto tři barmanské pomůcky
Zdroj: Shutterstock

Barmani v koktejlových barech nabízí sofistikované nápoje, při jejichž precizní přípravě se neobejdou bez řady barmanských pomůcek. Mezi ně patří nejen šejkr či míchací sklenice, ale také lis na citrusy, dlouhá pinzeta k nabírání ozdob nebo smoking gun a flavour blaster. Nic z toho však nebudete doma potřebovat.

V poslední době jsou trendem jednoduché nápoje dvou– až třísložkové drinky, které si připravíte rovnou ve sklenici. Příkladem za všechny je populární Gin & Tonic, jehož obliba spočívá nejen v osvěžující chuti, ale také extrémně snadné přípravě. Stačí sklenici naplnit ledem po okraj, nadávkovat porci ginu, dolít tonikem a jemně promíchat. Voilà!

I u takto jednoduchých koktejlů však pár barmanských pomůcek využijete. Usnadní vám totiž práci a pomůžou dosáhnout co nejlepší chuti. Bez čeho se tedy doma skutečně neobejdete?

Jigger

Dávkovat množství alkoholu a dalších přísad do koktejlu od oka může být sice lákavé, ale vybalancované chuti tím nikdy nedosáhnete. Při přípravě drinků je přesný poměr všech surovin zásadní, aby byl výsledek harmonický a dobře chutnal. Proto když nic jiného, barmanskou odměrku, s jejíž pomocí nadávkujete správné množství koktejlových přísad, byste doma mít měli. Jigger se obvykle skládá ze dvou částí – větší a menší, přičemž ta má nejčastěji poloviční objem větší části. Na vnitřní straně je obvykle ryska vyznačující daný objem. Díky tomu přesně víte, kolik nápoje odlijete. Chuť vašich koktejlů tak bude vyvážená a konstantní s každou další porcí.

namíchejte si drink doma. stačí vám tyto tři barmanské pomůcky
Zdroj: Shutterstock

Barmanská lžička

Barmanská lžička usnadňuje přípravu koktejlů v míchací sklenici i přímo ve sklence nebo v džbánu. Díky její prodloužené rukojeti (30–50 cm) dosáhnete až na dno nádoby a promícháte všechny suroviny, aniž by vám dole zůstaly usazené. Používá se také k vrstvení koktejlů, kdy se tekutina nalévá právě přes lžičku, aby nedošlo k promísení vrstev. Některé koktejlové ingredience se navíc dávkují po lžičkách, pomůže vám tedy i s odměřováním.

namíchejte si drink doma. stačí vám tyto tři barmanské pomůcky
Zdroj: Shutterstock

Šejkr

Šejkr sice není vyloženě nezbytnou pomůckou, pokud si ho ale pořídíte, vaše možnosti se významně rozšíří. Koktejly jako klasické Daiquiri či Margaritu bez něj nepřipravíte. Navíc spodní část šejkru můžete využít také jako míchací sklenici, třeba pro přípravu Negroni.

namíchejte si drink doma. stačí vám tyto tři barmanské pomůcky
Zdroj: Shutterstock

Bonus: Mixér

Tenhle spíše kuchyňský spotřebič se může také stát neocenitelným pomocníkem při přípravě koktejlů. Zejména v létě. Připravíte v něm výtečné Frozen Daiquiri nebo sladkou Piña Coladu. Stačí jen nadávkovat všechny potřebné suroviny spolu s ledem do mixéru, uzavřít a několika pulsy rozmixovat do hladké konzistence.

namíchejte si drink doma. stačí vám tyto tři barmanské pomůcky
Zdroj: Shutterstock