ROZHOVOR: Talentovaná Terezka o šití oblečení: “Inspiraci k sobě nechávám proudit stále a odevšad.”

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

V dnešním rozhovoru se společně oblékneme do výtvorů všestranně nadané Terezky, která pod značkou Theresička šije oblečení, zejména sukně a šaty. V její tvorbě se však skrývá mnohem víc. Přesvědčte se sami!

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

rozhovor:
Zdroj: Theresička

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Tereza Vydrová Škarková a oficiálně od roku 2010 tvořím pod značkou Theresička. Vystudovala jsem SUPŠ sklářskou v Železném Brodě a po té TU Univerzitu v Liberci, textilní fakultu. Od roku 2001, kdy jsem ukončila studium se z mého tvoření stávala profese.

Od malého návratu ke sklu, přes ilustrace a kresbu, jsem se natrvalo začala věnovat šití historických kostýmů, úpravám historických kočárků, kolekcím pro děti, až k dnešní tvorbě, která zahrnuje šití nových věcí, upcycling, ale v podstatě i focení. Nafotila jsem ve spolupráci s nakladatelstvím Albatros Media dvě kuchařky a vlastní knihu – Recy textil.

Můžete nám představit Vaši tvorbu Co všechno děláte?

Má šicí tvorba je nyní zaměřena hlavně na tvorbu autorských originálů. Šiji nejvíce šaty a sukně všech možných tvarů a délek. K tomu samozřejmě také trika, tuniky, sem tam doplním tvorbu o nákrčníky, šály, plédy, čapky.

rozhovor:
Zdroj: Theresička

Ráda tvořím tak, aby motivy k sobě ladily a tvořily tak malé kolekce. Do své autorské tvorby občas zařazuji i dětské modely, kterým jsem se kdysi věnovala především.

Jak dlouho se tím zabýváte a co Vás k tomu vedlo?

Šití se více, či méně, intenzivně věnuji od studií na vysoké škole. Profesionálně zhruba od let 2010 – 2012, kdy se od prvních vystavených kousků tvorba pomaličku zintenzivňovala. V roce 2013 nastala malá pauza v šestinedělí, ale jinak od té doby tvořím nepřetržitě.

Z jakých materiálů šijete?

Šiji především z pružných materiálů – z úpletů, teplákoviny, svetroviny atd. Bavlnu, viskózu používám nejraději, umělé materiály u mne najdete výjimečně a vždy musí i tak poskytovat dostatečný uživatelský komfort.

rozhovor:
Zdroj: Theresička

To jsou například právě svetroviny, warmkeeper a nyní například i funkční úplety s potiskem mých vlastních motivů, ovšem v úpravě dokonale napodobující jemný dotek bavlny.

Vyrábíte také vlastní potisky na látku?

Vlastní motivy nechávám tisknout na bavlněné plátno nebo popelíny – buď jako panely nebo metráž – a ty pak používám jako textilní aplikace na oděv, ale i na tašky nebo kabelky. Můžete je zakoupit také jako tisky k zarámování.

Odkud čerpáte inspiraci?

Inspiraci k sobě nechávám proudit stále a odevšad. Ukládám si v sobě krásné “obrazy” – světla, barvy, zážitky, okamžiky, hudbu, umění, architekturu, příběhy, legendy i pohádky a ve chvílích absolutního vyklidnění a napojení se na sebe (ideálně procházkou v přírodě nebo před usnutím) začne všechno vyplouvat na povrch a propojovat se.

rozhovor:
Zdroj: Theresička

To je ta nejideálnější možnost. Dál už se nechávám ovlivňovat tím, jak na sebe začnou jednotlivé procesy navazovat – mnoho toho vznikne “mimochodem” při samotném stříhání nebo výběru materiálů.

Co má u Vašich zákazníků největší úspěch?

Moje zákaznice jsou hlavně ženy, proto šiji nejvíce právě šaty a sukně. Trochu se to mění podle období, ale nejoblíbenější jsou asi krátké šaty ke kolenům.

Jak dlouho Vám trvá vytvořit jeden kousek oděvu od návrhu až po finální úpravy?

Vytvoření jednoho kousku je velice individuální, záleží na množství detailů a aplikací, málokdy mám rozdělanou jen jednu věc, také záleží na tom, zda vymýšlím úplně z nových materiálů – což trvá samozřejmě mnohem déle – nebo už opakuji podobný model. Každou věc pak musím také zvlášť nafotit, což také považuji za součást procesu.

rozhovor:
Zdroj: Theresička

Vytváříte také na zakázku, podle přání zákazníka?

Šití na přání zákazníka je pro mne vlastně další možnost tvořit originály. Funguje to na určitém stupni propojení, kdy se střetneme se společnou představou a já například podle již dříve vytvořeného modelu udělám podobný. A to jak pro ženy (pro muže šiji opravdu jen zcela výjimečně), tak pro děti.

Moje komunikace se zákaznicemi je tak v podstatě permanentní. Pro ty “stálé” je už pro mne šití mnohem jednodušší, protože se tak trochu známe a u mnohých z nich už mám v databázi i jejich míry.

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svou tvorbu?

Jak jsem zmínila, nešiji pro muže. To je nová výzva. Vlastně jsem tak trochu i kvůli tomu namalovala nový motiv s havranem. Jelikož nechávám podle svých motivů vyrábět i profesionální výšivky je to další možnost rozšíření nabídky například o pánské mikiny.

rozhovor:
Zdroj: Theresička

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

Odkazy:
www.theresicka.cz
www.fler.cz/theresicka
www.sashe.sk/theresicka

Novou i starší tvorbu můžete sledovat na mém Instagramu a Pinterestu.

rozhovor:
Zdroj: Theresička
rozhovor:
Zdroj: Theresička
rozhovor:
Zdroj: Theresička
rozhovor:
Zdroj: Theresička