ROZHOVOR: Kouzelný hrnčířský kruh a Jarčiny keramické výrobky z dílny ZARIA

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

V tomto rozhovoru vyzpovídáme zručnou paní Jarku, která se zabývá dekorativní keramikou pod značkou ZARIA. Připomeneme si toto tradiční řemeslo a zjistíme, co Jarku vedlo k tvoření. Čtěte dál.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR:
Zdroj: Keramika ZARIA

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Jarka Vokálová, dílnu i domov mám v Kolíně a tvořím pod značkou Keramika ZARIA.

Představíte nám svou tvorbu a řeknete nám, jak jste se k ní dostala?

Vyrábím převážně dekorativní keramiku točenou na hrnčířském kruhu i modelovanou z volné ruky. Moje cesta k tomuhle krásnému řemeslu byla dlouhá, přestože jsem k němu tíhla už od dětství. Dlouho jsem žila v domnění, že se rukodělnou činností nedá uživit, a tak jsem vystudovala jiný obor a začala pracovat v kanceláři.

Zlom nastal na rodičovské dovolené, kdy jsem potřebovala nějakou činnost, která by mi pomohla odreagovat se od denní rutiny. Vyzkoušela jsem několik výtvarných technik a zkusila své výtvory nabídnout k prodeji na internetovém portálu Fler. Tam jsem se dostala do komunity šikovných a kreativních lidí, a najednou mi vlastní keramická dílna nepřipadala zas až tak nereálná.

ROZHOVOR:
Zdroj: Keramika ZARIA

A tak jsem se postupně dopracovala od dlouhých nocí modelování u kuchyňského stolu, přes rekvalifikační kurz, až k malé dílničce z přestavěné garáže, kde se věnuji vlastní tvorbě a plním si svůj keramický sen.

Čím se při tvorbě keramiky inspirujete?

Vším, co mne denně obklopuje, co vidím, slyším, cítím, vnímám. Inspiraci nijak aktivně nevyhledávám, přichází tak nějak sama. A často je jí více, než moje ruce stačí zpracovat.

Někdy mám nějaký nápad a jsem z něj tak nadšená, že mu musím dát přednost před vším ostatním. Jindy je třeba plnit zakázky s pevnými termíny a inspirace čeká a čeká, až utichne úplně, nebo je vytlačena jinou.

ROZHOVOR:
Zdroj: Keramika ZARIA

Co všechno potřebujete k výrobě keramických sošek?

Základ – sukénku si vytočím z šamotové hlíny na hrnčířském kruhu. Když zatuhne natolik, že s ní lze dál pracovat, stavím na ni postupně celou postavu.

Vlastně k tomu moc nepotřebuji – jen špachtli, nožík, váleček a svoje ruce. Ve druhé fázi potřebuji patinu a případně glazury na zvýraznění detailů a samozřejmě pec k vypalování keramiky.

Jak dlouho trvá výroba keramických produktů?

Je to poměrně dlouhý proces. Práce se surovou hlínou se často dělá postupně, základ výrobku se musí nechat zavadnout, než je možné k němu lepit další části, vyrývat a zdobit. Důležité je nechat výrobek pořádně vysušit, než jde do pece na první výpal, tzv. přežah. A to může trvat podle velikosti několik dní, ale i týdnů.

ROZHOVOR:
Zdroj: Keramika ZARIA

Výpaly jsou obvykle dva – první na nižší teplotu, po kterém se výrobek ještě patinuje a glazuje, a druhý na vyšší teplotu, kterému se říká ostrý. Proto vždy zákazníky upozorňuji, že když si u mne nechají vyrobit něco na přání, musejí se obrnit trpělivostí.

Jsou všechny Vaše keramické výrobky ručně malované?

Ano, proto je také každý trochu jiný a v zásadě neopakovatelný.

Absolvovala jste kurzy keramiky, nebo jste samouk?

Mám za sebou rekvalifikační kurz, kde jsem se naučila točit na hrnčířském kruhu, ale jinak jsem čistý samouk. Mám ráda objevování a zkoumání, co vše mi materiál dovolí a co z něj lze vyrobit.

ROZHOVOR:
Zdroj: Keramika ZARIA

Je to Vaše práce nebo záliba?

Obojí. A jsem za to nesmírně vděčná.

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svoji tvorbu?

A jé, plány, ty mi moc nejdou. Donedávna jsem si myslela, že půjdu cestou užitkové keramiky a budu vyrábět nádobí. Zájem o moji dekorativní keramiku je ale veliký a já jsem postupně zjistila, že mě baví vymýšlet pořád nové kousky a dekory a nebýt při tom svázaná nároky na přesné rozměry, uniformitu a funkčnost.

ROZHOVOR:
Zdroj: Keramika ZARIA

Hrnečky tedy zatím dělám jen pro sebe a své blízké a momentálně se chci jen stále rozvíjet a zdokonalovat v tom, co dělám.

Který Váš produkt tvoříte nejraději a po kterém je největší poptávka?

Většinou mě nejvíc baví nějaký nový nápad, který realizuji poprvé, a vlastně ani moc nezáleží na tom, jestli je to nějaká velká výzva, nebo jen drobnost. Aktuálně se vyžívám ve vymýšlení nových dekorů na pítka pro ptáčky a květináče.

Největší poptávka je jednoznačně po keramických cedulkách se jmény a čísly popisnými. Ty jsou žádané celoročně, stejně jako sošky andělů, které vyrábím moc ráda, ale v omezeném množství, protože jsou velmi pracné. A pak sezónní zboží podle toho, co zákazníci zrovna potřebují doma nebo na zahrádce.

ROZHOVOR:
Zdroj: Keramika ZARIA

Vytváříte také na zakázku, podle přání zákazníka?

Částečně ano. Zakázková tvorba mne v podstatě živí. Ale není to tak, že by ke mně přišel zákazník s konkrétní představou nebo třeba obrázkem a já bych vyráběla podle přesného zadání.

Často na přání zákazníků s drobnými obměnami opakuji, co už jsem sama vyrobila, nebo přizpůsobuji rozměry, barvu atd. A některé zakázky jsou tvořené na míru každému zákazníkovi, např. už zmíněné cedulky.

ROZHOVOR:
Zdroj: Keramika ZARIA

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

Moji keramiku lze zakoupit přes internetový portál Fler.cz:

www.fler.cz/zaria

Zákazníci mne mohou kontaktovat také prostřednictvím sociálních sítí:

www.facebook.com/keramikazaria/
www.instagram.com/keramikazaria

ROZHOVOR:
Zdroj: Keramika ZARIA
ROZHOVOR:
Zdroj: Keramika ZARIA
ROZHOVOR:
Zdroj: Keramika ZARIA