Připravte si lahodné tvarohové knedlíky s meruňkami snadno a rychle

Dnes vám přinášíme skvělý recept na tvarohové knedlíky s meruňkami. Tato lahodná pochoutka kombinuje měkké tvarohové těsto s šťavnatými meruňkami, vytvářející tak dokonalé spojení chutí a textur. Tvarohové knedlíky jsou oblíbeným pokrmem v české a středoevropské kuchyni, který se často podává jako sladké jídlo nebo dezert. Jsou snadno připravitelné a s těstem se skvěle pracuje a nelepí se. Připravte se na výlet do světa chutí s tímto tradičním receptem na tvarohové knedlíky s meruňkami

Recept na tvarohové knedlíky s meruňkami lze upravit podle vašich preferencí. Například můžete do těsta přidat citronovou kůru nebo vanilkový extrakt pro vylepšení chuti. Různé druhy ovoce jako jahody, švestky nebo borůvky lze také použít jako náplň.

připravte si lahodné tvarohové knedlíky s meruňkami snadno a rychle
Zdroj: Jana Spurná

Recept na lahodné tvarohové knedlíky s meruňkami:

Co budeme potřebovat:

  • 1 kostka tvarohu (asi 200 g)
  • 1 vejce
  • 240 g polohrubé mouky
  • 2-3 lžíce oleje
  • Špetka soli
  • Meruňky (čerstvé nebo vlažené)


Jak budeme postupovat:

1) Nejprve si připravte těsto. Ve velké míse smíchejte tvaroh kostku s vejcem a olejem. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hladkou směs.

2) Postupně přidávejte polohrubou mouku a špetku soli. Pracujte s těstem rukama nebo vařečkou, dokud nedosáhnete hladkého a elastického těsta. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidávejte postupně mouku, abyste dosáhli správné konzistence.

3) Těsto rozdělte na menší kousky a každý z nich vyválejte na pomoučeném povrchu na váleček. Když máte váleček, rozřežte ho na menší části.

4) Do středu každého kousku těsta vložte jednu meruňku. Ujistěte se, že meruňka je dobře zakrytá těstem, aby nedošlo k úniku během vaření.

5) Připravte si hrnec s vařící vodou a lehce osolte. Do vařící vody opatrně vkládejte knedlíky a vařte je asi 4 až 5 minut. Během vaření knedlíky lehce zamíchejte, aby se nelepily na dno hrnce.

6) Vařené knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou nebo širokou naběračkou z hrnce a nechte je okapat.

7) Tvarohové knedlíky s meruňkami můžete podávat horké jako hlavní jídlo nebo teplé jako dezert. Můžete je posypat moučkovým cukrem, skořicí nebo podávat s vanilkovou omáčkou.

Vyzkoušejte také – Luxusní čokoládové řezy – na způsob Míša řezů, přesto lahodnější a snadnější

luxusní čokoládové řezy – na způsob míša řezů, přesto lahodnější a snadnější
Zdroj: Martina Hančlová

Recept na luxusní čokoládové řezy:

Co budeme potřebovat:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 4 vejce
  • 1 lžička jedlé sody (nebo ½ sáčku prášku do pečiva)
  • 1 hrnek mléka
  • ¾ hrnku oleje
  • 2 lžíce kakaa

Krém:

  • 500 g tvarohu (vanička)
  • 250 g másla
  • 1 pudink Olé (vaření za studena – v receptu vanilkový, já si oblíbila kokosový)
  • 4 lžíce moučkového cukru

Čokoládová poleva:

  • 200 g čokolády na vaření
  • 50 g másla
  • 100 ml smetany

Jak budeme postupovat:

1) Nejprve si v kastrolku rozpustíme na krém celou kostku másla a necháme vychladit.

2) Poté si předehřejeme troubu na 180 stupňů. 

3) V míse robotu šlehačem vyšleháme bílky do tuha, poté postupně při menších otáčkách přisypeme cukr. Chvíli ve šlehání pokračujeme ve vyšších otáčkách a pak přidáváme postupně po jednom žloutky. Přilijeme olej a mléko, mícháme již na mírnější otáčky. Poté přidáme prosátou mouku s jedlou sodou nebo práškem do pečiva a kakaem. 

4) Pečeme ve vyhřáté troubě 25-30 minut.

5) Krém: do mísy vyklopíme tvarohy, přidáme cukr, pudinkový prášek Olé, tekuté vychladlé máslo a vyšleháme v mixéru do krému. Rozhodně používejte tvaroh vaničkový, jednou jsem použila z kostky a krém byl velice tuhý a špatně se dával na korpus. Až máme korpus upečený a mírně prochladlý, potřeme ho krém. 

6) Musím přiznat, že krém moc na korpusu nedrží (není na škodu). Můžeme si pomoci dvěma způsoby. Buď po upečení přikryjeme papírem na pečení a mokrou utěrkou zatěžkáme a necháme zcela vychladnout (tím se dá krásně odrolit vršek korpusu) nebo potřeme korpus před krémem marmeládou (pak už má řez jinou chuť, přesto je vynikající). 

7) Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme máslo, smetanu a polijeme jí krém korpusu. Necháme nejméně 1 hodinu vychladit. Vychlazené nakrájíme (v originále jsou to trojúhelníky). Poleva je sice poloměkká, ale je lepší řezy krájet nahřátým nožem v teplé vodě. Pak jsou řezy krásně rovné.