ROZHOVOR: Interiér “v papíru?” Nikol Vás přesvědčí, že police z papíru nejsou výmysl

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

Dnešní handmade okénko patří Nikol, která vyrábí dekorace z upcyklovaného papíru. Toto umění dokáže obohatit Váš domov o kousek ruční práce a krásného designu. Pokud se o tom chcete přesvědčit na vlastní oči, čtěte dál! Určitě se o této dámě dozvíte spoustu zajímavostí.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

rozhovor:
Zdroj: V papíru

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Dobrý den, jmenuji se Nikol, narodila jsem se v malém městě v Podkrkonoší a už od malička tvořím ze všeho možného i nemožného, ale nejvíce jsem přilnula k papíru.

Momentálně se svou rodinou žiju na krásné Šumavě, kde pro Vás tvořím dokonalé papírové kousky.

Představíte nám svou tvorbu?

Jak už jsem psala výše, moje tvorba se točí kolem použitého papíru, který pod značkou “V papíru” přetvářím na kousky s jedinečným designem i funkčností.

Možná Vás až překvapí, jak je papír pevný a odolný, i když je tak lehký, a právě díky své lehkosti se při pádu nerozbije.

rozhovor:
Zdroj: V papíru

Co všechno děláte?

Zabývám se především výrobou bytových doplňků a dekorací, z použitého papíru, který ráda kombinuji s dřevěnými prvky. Vyrábím hlavně obaly na květináče, hodiny, vázy, lampy, motýlky pro pány, šperky pro dámy, ale i přání, která rostou.

Jak a kdy vznikl nápad vyrábět doplňky z upcyklovaného papíru? 

První nápad na výrobu upcyklovaných doplňků z papíru vznikl za covidové pandemie v roce 2020. Měla jsem spoustu rostlin, ale málo hezkých obalů na květináče.

A protože jsem měla zkušenosti s papírem už z dětských let, oprášila jsem je a začala experimentovat s papírovou hmotou, vznikly tak první obaly na květináče.

Jak dlouho Vám trvá výroba jedné dekorace?

To velmi záleží na tom, jaký kousek zrovna vyrábím. Je to v řádu několika hodin, až několik desítek hodin. Některé produkty je složité vyrobit, jiné zase dlouho schnou.

rozhovor:
Zdroj: V papíru

Co všechno obnáší celý výrobní proces od nápadu až po konečný výsledek?

Nápadu mám opravdu hodně, ale často se setkám s tím, že ještě nejsem tak daleko, abych byla schopná nápad realizovat. Uběhne tak někdy i několik měsíců a pokusů, než se produkt podaří vyrobit, o to větší je pak radost, když se nápad podaří zhmotnit.

Výrobní proces začíná u českých firem, které mi předávají svůj odpadní papír. Ten přeberu, zbavím ho nežádoucích příměsí, jakými jsou obvykle kovové sponky a někdy i plasty. Poté papír rozmočím, a rozmělním a s pomocí k přírodě šetrných přísad ho proměním na papírovou hmotu. Tu někdy barvím a potom natahují na formy. Ještě mokrý kousek musí projít procesem schnutí, které probíhá v sušičce.

rozhovor:
Zdroj: V papíru

Je to otázka několik hodin, každý produkt schne jinak dlouhou dobu. Když jsou výrobky suché, musí se zabrousit, zkompletovat, poté se ošetřit voděodolnou vrstvou a obaly na květináče uvnitř napustím včelím voskem, který tvoří nepropustnou vrstvu.

Jaké techniky využíváte? 

Jedná se o techniku papírmaše. Je to technika, při které se papír promění na papírovou hmotu, a poté se tvaruje.

Vytváříte také na přání zákazníka – například podle fotografie?

Ano, velmi často se stane, že zákazník nenajde přesně, co hledá, a tak se domluvíme, jak by jeho vysněný produkt měl vypadat.

Samozřejmě, dělat věci na zakázku je časově náročné, a tak mám na to omezené kapacity, ale když to jde, ráda lidem vyhovím.

rozhovor:
Zdroj: V papíru

Zažila jste během své tvorby něco zajímavého nebo výjimečného?

Tvořivý proces je vždy zajímavý. Nepřestává mě překvapovat, kam až se dá při práci s papírem zajít. Napadlo by Vás, že je papír dost pevný materiál pro výrobu poličky?

Co má u Vašich zákazníků největší úspěch?

V poslední době, jsou velmi oblíbená rostoucí přáníčka. Uprostřed každého přáníčka je srdíčko z ručního papíru plné semínek, které je připraveno vyrůst. Díky personalizaci jsou to přání vhodná pro každého. Hodiny a obaly na květináče jsou stálice.

Tvoříte sama, nebo Vám někdo pomáhá?

Absolutní většinu si dělám sama. Jen dřevo mi nosí můj muž. Nejradši mám to dřevo, na kterém se podepsala příroda a zub času.

rozhovor:
Zdroj: V papíru

Je to Vaše práce nebo koníček?

Začalo to jako koníček na odreagování, byly to hezké dárky pro rodinu. Po kladných recenzích rodiny a známých, jsem se rozhodla, produkty nabídnout i veřejnosti, a tak se práce s papírem stala mou prací.

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

Mám internetové stránky www.vpapiru.cz, kde všechny papírové kousky prodávám. Celý rok navštěvuji různé prodejní akce. Aktuální přehled toho, kde se se mnou můžou lidé sejít, najdou na mých webových stránkách, Instagramu i Facebooku, kde mě najdou pod jménem vpapiru.

Máte nějaké kurzy, nebo jste samouk?

Na celou technologii jsem si přicházela postupně sama metodou pokus – omyl, časem jsem si vyladila vlastní recept na papírovou hmotu i postupy.

rozhovor:
Zdroj: V papíru

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svou tvorbu?

Myšlenka zatím je, dělat vše, co nejvíc přírodní a udržitelné. Pravidelně přicházím s novými produkty a inovacemi.

Nedávno jsem navázala spolupráci s Pohřebním ateliérem, pro který jsem vytvořila papírové, rozložitelné urny na popel vašich bližních.

Chtěli byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Ráda bych čtenáře poprosila, aby sledovali své oblíbené tvůrce na sociálních sítích, podpořili je svým likem a komentářem, nebo u nich rovnou nakoupili.

rozhovor:
Zdroj: V papíru

Tak zjistí, že si nepořizují jen kvalitní produkty s přidanou hodnotou, ale podpoří tak lokální ekonomiku a šikovného člověka, který dělá svou prací nejen rukama, ale i srdcem.

rozhovor:
Zdroj: V papíru
rozhovor:
Zdroj: V papíru
rozhovor:
Zdroj: V papíru
rozhovor:
Zdroj: V papíru