Božský babiččin smetanový koláč, který Vás překvapí svou jednoduchostí

Hledáte jednoduchý a zároveň lahodný recept na dezert? Pokud ano, určitě doporučujeme vyzkoušejte ten dnešní. Jedná se o smetanový koláč, který připravovali již naše babičky. Překvapí Vás svou jednoduchostí a chutí, kterou si zamiluje opravdu každý. Pojďme se společně podívat, co všechno budeme potřebovat a jak postupovat při jeho tvoření.

Snímek obrazovky 2021 10 06 v 18.01.48
Zdroj: webcukraszda.hu

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g másla nebo margarínu
  • 150 g moučkového cukru
  • špetku soli
  • 2-3 lžíce mléka
  • 1 vejce

Na krém:

  • 600 ml zakysané smetany
  • 2 bal. vanilkového nebo smetanového pudinku
  • 150 g kr. cukru
  • 500 ml mléka
  • Kůru a šťávu z menšího citronu

Jak budeme postupovat:

1) Suroviny na těsto smícháme a vypracujeme hutné jednotné těsto. Těsto přikryjeme alobalem a vložíme na 30 minut do chladničky.

2) Z mléka, cukru a pudinků si uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout (sem-tam promícháme, aby se na pudinku nevytvořila kůže) a potom smícháme se zakysanou smetanou, kůrou a citrónovou šťávou.

3) Těsto si rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme do tvaru obdélníku (já jsem na plechu o rozměrech 20 x 30 cm). 1. těsto přendáme na dno plechu, který jsme si vystlalo pečícím papírem. Na těsto rovnoměrně navrstvíme smetanový krém a přikryjeme druhou polovinou těsta.

4) Vložíme do předem vyhřáté trouby. Při teplotě 180 stupňů pečeme 25-30 minut. Necháme vychladnout, posypeme práškovým cukrem a můžeme si pochutnávat.

Přejeme Vám dobrou chuť! 

Sdílejte tenhle fantastický recept na smetanový koláč i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!