Jídla z vlastní zahrady: Recepty s čerstvými bylinkami a zeleninou

Jedním z nejlepších způsobů, jak využít produkci své zahrady, je připravit z ní lahodné jídlo. V tomto článku najdete několik inspirativních receptů, které vám pomohou nejlépe využít vaši zeleninu a bylinky z vlastní zahrady.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
jídla z vlastní zahrady: recepty s čerstvými bylinkami a zeleninou
Zdroj foto: Gardening Channel

Jídla z vlastní zahrady

Salát z čerstvé zeleniny s bylinkovým dresinkem

Tento osvěžující salát je skvělý způsob, jak využít čerstvou zeleninu z vaší zahrady. Můžete ho servírovat jako předkrm nebo lehký oběd.

Ingredience:

  • 2 hlávky salátu
  • 1 rajče
  • 1 okurka
  • 1 paprika
  • čerstvé bylinky (bazalka, petržel, máta)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • šťáva z jednoho citronu
  • sůl a pepř podle chuti
  • cibule (podle chuti)

Postup:

  1. Zeleninu omyjte a nakrájejte na kousky podle svého výběru.
  2. Bylinky nasekejte nadrobno.
  3. V misce smíchejte olivový olej, dijonskou hořčici, citronovou šťávu a nasekané bylinky. Dochutíte solí a pepřem.
  4. Zeleninu smíchejte s dresinkem a podávejte.
Salát z čerstvé zeleniny s bylinkovým dresinkem
Zdroj foto: foodal.com

Grilovaná zelenina s česnekem a rozmarýnem

Tento recept je ideální pro letní grilování. Grilovaná zelenina získá neodolatelnou chuť a aroma díky česneku a rozmarýnu.

Ingredience:

  • 2 cukety
  • 2 lilky
  • 2 papriky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý rozmarýn
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Zeleninu omyjte a nakrájejte na plátky.
  2. Česnek nasekejte nadrobno a rozmarýn nasekejte.
  3. V misce smíchejte olivový olej, nasekaný česnek a rozmarýn. Dochutíte solí a pepřem.
  4. Zeleninu potřete marinádou a nechte ji odležet asi 30 minut.
  5. Pak zeleninu grilujte na středně vysoké teplotě, dokud není dozlatova.
Grilovaná zelenina s česnekem a rozmarýnem
Zdroj foto: Eats By The Beach

Pesto z čerstvé bazalky

Domácí pesto z čerstvé bazalky je skvělým doplňkem k těstovinám, sendvičům nebo jako dip k zelenině.

Ingredience:

  • 2 hrnky čerstvé bazalky
  • 1/2 hrnku piniových oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku parmezánu
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Bazalku, piniové oříšky, česnek a parmezán dáme do mixéru a zpracujeme do hladka.
  2. Při mixování postupně přidávejme olivový olej, dokud nebude směs krémová.
  3. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
  4. Pesto můžeme skladovat v chladničce až týden, nebo ho můžeme zmrazit na pozdější použití.
Pesto z čerstvé bazalky
Zdroj foto: Pinterest

Závěr

Připravování jídel z vlastní zahrady je úžasný způsob, jak ocenit svou práci a těšit se z čerstvých, zdravých a chutných pokrmů. Vyzkoušejte tyto recepty a užijte si lahodné chvíle se svou úrodou. A nezapomeňte, tyto recepty můžete přizpůsobit podle toho, co právě roste ve vaší zahradě!

Pro pokročilé zahrádkáře můžeme doporučit i pěstování exotičtějších druhů zeleniny a bylinek, které mohou obohatit váš kulinářský repertoár. Experimentujte, zkoušejte nové věci a nebojte se chyb.