Obrácené jablkové řezy

Obrácené jablkové řezy jsou vynikajícím dezertem pro všechny, kteří milují jablečné dezerty. Tento recept kombinuje vláčné těsto s křupavou a sladkou jablkovou náplní, která je posypaná skořicí a cukrem. Krémový vanilkový pudink dodá řezům ještě více bohatosti a plnosti chuti. Tento dezert je ideální pro různé příležitosti, jako jsou rodinné oslavy, narozeniny nebo jako sladká pochoutka k odpolední kávě.

obrácené jablkové řezy
Zdroj: Oldřiška Jablečníková

Recept na obrácené jablkové řezy:

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg jablek
  • cukr dle chuti
  • skořice
  • 200 g cukru moučky
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku vody
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 750 ml mléka
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • cukr dle chuti
  • 70 g másla
  • strouhaná čokoláda na ozdobení


Jak budeme postupovat:

1) Nejprve si připravíme jablkovou náplň. Oloupejte a nastrouhejte jablka. Přidejte cukr dle chuti a skořici a vše důkladně promíchejte.

2) Předehřejte troubu na 180°C a vymažte a vysypte formu na pečení.

3) Ve větší míse smíchejte cukr, vejce, olej a vodu a vše dobře propracujte. Poté přidejte mouku a prášek do pečiva a promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

4) Vlijte těsto na připravenou formu a na něj rovnoměrně rozložte jablkovou náplň.

5) Pečte v troubě asi 40 minut, nebo dokud nejsou řezy zlatavé a pečené.

6) Mezitím si připravte krém. V hrnci smíchejte mléko, vanilkový pudink a cukr a vařte, dokud se krém nezačne zahustit. Přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté nechte krém vychladnout.

7) Když jsou řezy hotové, vyndejte je z trouby a nechte je vychladnout. Poté je opatrně vyklopte na talíř a přelijte krémem.

8) Na závěr posypte strouhanou čokoládou a můžete podávat.