Tento recept se hodí vždy, když je návštěva za rohem a vy nemáte připravený žádný dezert. Krok za krokem vám představíme skvělý recept na jogurtovo-jablečný koláč. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým kuchařem či kuchařkou, budete mít z této novinky dozajista radost!
Jogurtovo-jablečný koláč
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 3 žloutky
- 225 g mouky
- 75 g cukru
- 140 g měkkého másla
- 10 g vanilkového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 10 g prášku do pečiva
- špetka soli
Na jablečnou náplň:
- 800 g jablek (4 kusy)
- 30 g cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 20 g másla
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1-2 lžíce vody
Na jogurtový krém:
- 500 g přírodního jogurtu
- 3 vaječné bílky
- 110 g cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
- 10 g vanilkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
Na ozdobu:
- moučkový cukr
Dort jsme upekli v kulaté dortové formě o průměru 24 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte náplň: Jablka zbavte slupky a jádřinců. Nakrájejte je na kousky a položte je na pánev.
2. Přidejte cukr, kukuřičný škrob, máslo, mletou skořici, vodu a míchejte.
3. Jablka vařte na mírném ohni pod pokličkou, dokud nezměknou a neodpaří se všechna tekutina z pánve, pravidelně míchejte.
4. Náplň nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
5. Připravte těsto: Změklé máslo, opražený cukr a špetku soli šlehejte mixérem při vysokých otáčkách 2-3 minuty, dokud není nadýchané a bělavé.
6. Vmíchejte vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a promíchejte mixérem.
7. Postupně po jednom přidávejte žloutky a pokaždé míchejte, dokud nevznikne hladká hmota.
8. Vmíchejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Těsto nejprve promíchejte stěrkou, poté ho prohněťte rukama. Mělo by být homogenní, hladké, měkké a nelepivé.
9. Těsto rozdělte na dvě nestejné části: 1/3 a 2/3. Zabalte je do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do chladničky.
10. Připravte jogurtový krém: Bílky vyšlehejte mixérem do pěny. Postupně do nich přidávejte citronovou šťávu a cukr ve 3 – 4 fázích a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří pevné špičky.
11. Jogurt smíchejte s vanilkovým cukrem, citronovou šťávou a kukuřičným škrobem pomocí šlehacího nástavce.
12. Postupně ve 3-4 fázích vmíchejte bílkovou pěnu do jogurtové směsi a stěrkou míchejte krouživými pohyby zdola nahoru.
13. Sestavte dort: Formu vyložte pečicím papírem. Větší kus těsta rozetřete rukama na dno, abyste získali rovnoměrné těsto.
14. Na vrchní část rozetřete jablečnou náplň.
15. Poté ji přelijte jogurtovým krémem. Rovnoměrně ho rozprostřete a několikrát plech přejeďte.
16. Menší kousek těsta propasírujte přes velké struhadlo a rozetřete ho po povrchu krému.
17. Koláč pečte 45-50 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
18. Nechte koláč vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho dejte na 2 hodiny do chladničky.
19. Poté je vyjměte z pánve a opatrně položte na talíř.
20. Nakonec ho posypejte moučkovým cukrem.
21. Podávejte ho s láskou a grácií.