ROZHOVOR: Jemnost a preciznost šperků. To je Kubeads, za kterým stojí výtvarnice paní Magda Kubiasová

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

Každá žena se chce líbit. A co podtrhne přirozenou krásu ženy více než nádherné ručně vyráběné šperky? Dnešní inspirací je pro Vás Magda Kubiasová, zlatnice a sklářka, která vyrábí šperky pod značkou Kubeads. Pojďme se o této dámě dozvědět více.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

rozhovor:
Zdroj: Kubeads

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Magda Kubiasová. Už několik let bydlím v malebné jihomoravské vesničce Plenkovice u Znojma a částečně v Praze Modřanech. Máme s manželem rádi přírodu, a taky víno a všechno, co s ním souvisí, proto jsme si vybrali Znojemsko. Mám dvě dospělé děti a bostonského teriéra Richieho.

Můžete nám představit svou tvorbu šperků? Co děláte?

V současné době vyrábím šperky s vlastními autorskými vinutými perlami, používám i minerály a přírodniny jako perly nebo perleť. Kovové části jsou ze stříbra a vyrábím je ručně ve své dílně nebo kupuji hotové komponenty z chirurgické oceli.

rozhovor:
Zdroj: Kubeads

Kdy jste začala tvořit a co Vás k tomu vedlo?

K práci se sklem jsem se dostala poměrně pozdě, ale mám ho ráda celý život. Ke zlatnictví ještě později. Odmala jsem pořád něco vyráběla, kreslila, tvořila. Když jsem se chtěla přihlásit na uměleckou školu, říkali mi rodiče, ať si raději vyberu něco praktického. Šla jsem tedy na gymnázium, a poté vystudovala analytickou chemii na Vysoké škole chemicko-technologické.

Po dlouhých letech, kdy jsem se věnovala rodině, dětem, své profesi a později i výuce němčiny, jsem sklo znovu objevila a tentokrát už natrvalo.

rozhovor:
Zdroj: Kubeads

Postupně jsem absolvovala několik kurzů a začala své představy a nápady realizovat a zdokonalovat během dlouhých hodin strávených za kahanem, i za pracovním stolem.
Použití zakoupených komponentů z chirurgické oceli mi časem přestalo stačit, doplnila jsem si vzdělání ještě o učební obor “Zlatník-klenotník” a začala vyrábět šperky podle vlastního návrhu.

Je výroba šperků Vaší prací nebo koníčkem?

Všechno začalo jako koníček. Dělala jsem šité šperky z korálků a když jsem vyhledávala u prodejců zajímavé materiály objevila jsem vinuté perly. Zaujalo mě to, a jak jsem se touto sklářskou technikou začala zabývat vinutky mě úplně pohltily. Časem jsem měla pocit, že je něco špatně, že se chci tvorbě věnovat víc, a teď je to už moje práce.

rozhovor:
Zdroj: Kubeads

Můžete nám říct, co jsou to “vinuté perly”?

Vinuté perly neboli vinutky jsou vyráběny ručně jednou z tradičních sklářských technik.
Materiálem jsou tyče ze speciálně upraveného skla, které jsou na trhu v mnoha barevných odstínech.

Skleněné tyče se taví nad kahanem a roztavené sklo se při teplotě cca. 1200 °C navíjí na ocelový drát. Používají se dráty různých průměrů a před navíjením se namáčejí do separačního roztoku na bázi hlinky, vytvoří se vrstva, která zabrání přilnutí roztaveného skla k oceli.

rozhovor:
Zdroj: Kubeads

Po vychladnutí se tak hotový korálek z ocelového drátu stáhne.
Základní korálek se zdobí různými technikami. Mohou se nanášet další vrstvy skla různých barev, používá se skleněná drť, skleněné nitě, drahé kovy. Protože se jedná o ruční výrobu, stává se každý korálek originálem. Kombinace barev skel, různých tvarů a velikostí jsou prakticky neomezené a záleží jen na fantazii a šikovnosti tvůrce.

Kde čerpáte inspiraci při tvorbě šperků?

Inspiruji se především v přírodě při dlouhých procházkách s Richiem v Podyjí nebo v Praze podél Vltavy.

rozhovor:
Zdroj: Kubeads

Květiny, listy stromů, víno, vodu nebo noční oblohu najdete skoro ve všech mých špercích.

V čem si myslíte, že jsou Vaše šperky jedinečné?

Myslím, že spojení vlastních autorských vinutek s ruční zlatnickou výrobou není úplně obvyklé.

Můžete nás seznámit s procesem, jak takové šperky vznikají?

V podstatě dvěma cestami.

Buď udělám zajímavou vinutku nebo objevím krásný kámen, či perly. Potom si většinou namaluji několik návrhů, jak je zasadit do stříbra a následně vyrábím zlatnickou část.
Nebo mám už dopředu promyšlené, jak má vypadat korálek, který zakomponuji do hotového šperku a dělám nejdřív zlatnickou část a potom vinutou perlu za kahanem.

rozhovor:
Zdroj: Kubeads

Jak dlouho Vám trvá vytvořit jeden šperk?

Hotové vinutky se musí několik hodin pomalu chladit ve sklářské pícce, takže jen jejich výroba zabere minimálně jeden pracovní den.

rozhovor:
Zdroj: Kubeads

Ruční zlatnická výroba má více kroků (např. příprava materiálu, řezání, vrtání, pilování, pájení, smirkování, povrchová úprava, leštění), jejich délka je závislá na náročnosti a složitosti daného výrobku. Tak nejméně jeden pracovní den, častěji více.

Z jakých materiálů nejčastěji vytváříte šperky?

Nejčastěji používám sklo, stříbro ryzosti 925, chirurgickou ocel, minerály, přírodniny, kůži a textil.

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svoji tvorbu?

Zatím mám naštěstí dost nápadů a inspirace, v nejbližší době žádné zásadní změny neplánuji.

rozhovor:
Zdroj: Kubeads

Vytváříte také šperky na přání – podle představ zákazníka?

Pokud je to v mých silách, dělám šperky na přání moc ráda, je to pro mě výzva. Mám velkou radost, když sluší a odpovídají představám zákazníka.

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

Moje šperky najdete na www.kubeads.cz, www.fler.cz, na FB a IG-KuBeads Lampwork. Můžete je koupit i ve sklárně Huť František v Sázavě a v několika galeriích. Pravidelně se zúčastňuji i vybraných prodejních akcí a veletrhů, zrovna se chystám na výstavu Minerály Brno.

rozhovor:
Zdroj: Kubeads

Chtěli byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Když šperky prodávám, vždy mě zajímá zpětná vazba od zákazníků a dost často jsem slyšela: „Ty věci jsou moc krásné, hrozně ráda bych si něco koupila, ale neumím to nosit.“ Přemýšlela jsem, čím oslovit tyto lidi a napadlo mě použít svoje vinutky k tvorbě obrázků. To mě moc baví, každý z mých obrázků vyjadřuje nějakou myšlenku nebo příběh.

rozhovor:
Zdroj: Kubeads

Svoje „skleněné“ obrázky jsem vystavovala v roce 2018 v Galerii sklárny Na Františku v Sázavě, v létě 2020 v malé galerii ve Sladovně v Písku a na přelomu let 2021 a 2022 v Galerii Vinohradská 12 v Praze.

Letos budu mít od července do konce roku výstavu opět v Galerii sklárny Na Františku v Sázavě.

rozhovor:
Zdroj: Kubeads
rozhovor:
Zdroj: Kubeads