Kefírová bábovka s mákem

Tento recept na kefírovou bábovku s mákem je snadný na přípravu a výsledkem je nadýchaný a chutný dezert, který může být skvělou volbou pro každou příležitost.

kefírová bábovka s mákem
Zdroj: Jana Jančíková

Co budeme potřebovat:

  • 1 hrnek kefíru nebo podmáslí
  • 1 hrnek moučkového cukru (lze použít i méně)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 vajíčka
  • 1 prášek do pečiva
  • citrónová kůra
  • asi 100g mletého máku
  • 1,5 dcl mléka
  • cukr a skořice dle chuti


Jak budeme postupovat:

1) Do mísy rozmíchejte kefír nebo podmáslí, moučkový cukr, vanilkový cukr, olej a vajíčka. Vše důkladně prošlehejte.

2) Přidejte hladkou mouku a prášek do pečiva a opět promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Nakonec přidejte citrónovou kůru a znovu prošlehejte.

3) Připravte mák. Smíchejte mletý mák s mlékem, cukrem a skořicí a nechte nabobtnat (vychladnout).

4) Vymažte bábovkovou formu máslem a posypte ji hrubou moukou.

5) Do formy nalijte 3/4 těsta a zbytek těsta vmíchejte do máku. Nalijte mák do formy.

6) Pečte na 175 stupních Celsia po dobu 50 minut. Ověřte pečení špejlí.

7) Nechte asi 10 minut zchladnout a poté bábovku vyklopte z formy.