Kremrole z listového těsta

Kremrole z listového těsta jsou oblíbenou sladkou pochoutkou, kterou si můžete dopřát kdykoliv máte chuť na něco sladkého. Tento recept je relativně snadný na přípravu a vyžaduje jen pár jednoduchých surovin, které jsou většinou k dispozici doma.

Kremrole můžete podávat jako sladkou dezertní pochoutku k čaji nebo kávě, nebo je můžete nabídnout jako součást sladkého stolu na různých příležitostech, jako jsou narozeniny, svátky nebo rodinné oslavy.

kremrole z listového těsta
Zdroj: Jitka Matoušková

Co budeme potřebovat:

  • 1 balíček listového těsta (cca 500 g)
  • 40 dkg cukru krupice
  • 1/2 deci vody
  • 20 dkg bílků
  • špetka soli
  • pár kapek citronové šťávy
  • cukrářská sáčka se špičkou


Jak budeme postupovat:

1) Předehřejeme troubu na 200 stupňů C.

2) Na pomalu rozpálíme vodu a cukr v hrnci, dokud se cukr nerozpustí. Poté necháme směs vařit bez míchání, dokud teplota nedosáhne 118 stupňů Celsia.

3) Zatímco se cukr vaří, ušleháme bílky se špetkou soli do pevného sněhu.

4) Přilijeme horký cukrový rozvar pomalu do bílkové hmoty a za stálého míchání šleháme na nejvyšší rychlosti šlehače, dokud se náplň neztuhne a získá bílou barvu. Pokud chceme, můžeme přidat i pár kapek citronové šťávy.

5) Listové těsto rozválíme na tenké pláty a pomocí válečku vytvoříme z každého plátu proužky o šířce asi 5 cm. Nebo využijeme již vyválené listové těsto.

6) Na každý proužek těsta nanášíme trochu bílkové náplně, poté pečlivě zavineme a položíme na plech vyložený pečícím papírem.

7) Před pečením kremrole pokapeme trochou vody, aby se během pečení nerozpadly.

8) Pečeme v předehřáté troubě po dobu 10-15 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu.

9) Hotové kremrole vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a poté je můžeme naplnit pomocí cukrářské sáčky se špičkou.

10) Podáváme a můžeme ozdobit moučkovým cukrem.

Doporučujeme: Strouhaný koláč s tvarohem a mandarinkami