Recept na domácí větrníky s lahodným žloutkovým krémem

Domácí větrníky jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí ochutnat autentickou chuť tohoto klasického francouzského dezertu v pohodlí svého domova. Příprava větrníků je sice trochu náročnější, ale zároveň velmi zábavná a uspokojivá, zejména pokud rádi pečete. Pokud se rozhodnete si je připravit doma, můžete se těšit na svěží a nadýchané těsto plněné lahodným krémem a zdobené jemnou cukrovou polevou.

Navíc, pokud vám zbyde trochu času a energie, můžete si větrníky ozdobit třeba ovocem, čokoládou nebo jinými pochutinami a udělat z nich ještě více originální a výjimečné.

Zdroj: Jana Spurná

Recept na domácí větrníky s lahodným žloutkovým krémem:

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  1. 250 ml vody
  2. 100 g másla
  3. sůl
  4. 200 g hladké mouky
  5. 5 vajec
  6. Špetka soli

Vodu, máslo a špetku soli přivedeme společně do varu, vmícháme mouku a vaříme-odpalujeme tak dlouho, než se hmota přestane lepit na vařečku. Poté těsto odstavíme a necháme krátce vychladnout, následně vmícháme vejce jedno po druhém. Pekla jsem na 170 asi 40 minut

Žloutkový krém (náplň dolní části větrníků):

  • 250 ml mléka
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr

Z pudinku v prášku si připravíme krém dle návodu. Pouze pro přípravu použijeme dva balíčky pudinku, abychom získali hutnější krém. Následně vychladíme a metličkami rozšleháme.

V míse vyšleháme smetanu do husté šlehačky a opatrně smícháme s vychladlým našlehaným pudinkem. Takto připravenou náplní plníme dolní část větrníků.

Karamelový krém:

  • 2 kelímky smetany ke šlehání
  • 150 g cukru krupice

Cukr dáme v kastrolu roztavit na světlý karamel. V druhém kastrolu si ohřejeme kelímek nevyšlehané smetany, který ještě za tepla vmícháme do karamelu. Ještě předtím ale ztlumíme teplotu sporáku. Nelekejte se kypění při vmíchání šlehačky do karamelu. Obsah následně rozvaříme, aby v krému nebyly hrudky. Hotový krém necháme do druhého dne vychladnout. V lednici ale vydrží až měsíc

Poleva:

  • 250g cukru krystal
  • 1 smetana ke šlehání

Cukr nasypeme do kastrolu a necháme pozvolna roztavit na zlatý karamel. Když cukr zkaramelizuje, přilijeme do něj smetanu ke šlehání a mícháme dohladka a dohusta. Když je poleva málo hustá, pomalu vyvařujeme. Pokud je poleva naopak moc hustá, přilijeme smetanu ke šlehání.

Vyzkoušejte také recept na domácí věnečky.