Dopřejte si hrnek horkého čaje, kakaa nebo oblíbené čokolády, pohodu s přátelí a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na domácí makový vrkoč je tím pravým. Chutná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.Domácí pečení makový vrkoč
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 170 ml teplé vody
- 4 lžíce cukru
- 7 g droždí
- 320 g mouky
- 4 lžíce rostlinný olej
- 1 lžička vanilkový cukr
- špetka soli
Náplň:
- 380 g maková náplň z konzervy
Pokud si chcete náplň připravit sami, vezměte si:
- 100 g máku
- 250-300 ml vody
- 4 lžíce cukru
Jak budeme postupovat:
1. Do misky nalijte teplou vodu, přisypte cukr, droždí a promíchejte.
2. Následně přisypávejte mouku – prohněte, přisypte vanilkový cukr – prohněte, přilijte olej – prohněte.
3. Těsto přikryjte potravinovou fólií a nechte 20 minut odpočívat na teplém místě.
4. Čistou plochu posypejte moukou a položte na ni těsto, 10 minut ho v rukami rozválejte, poprašte moukou a položte na plochu pomazanou olejem – pokračujte ve válení a vytvořte kouli.
5. Potom těsto umístěte do mísy vymazané olejem a nechte odpočívat na teplém místě, aby pěkně vykynulo.
6. Mělo by vám vzniknout krásně měkké a nadýchané těsto. Pečicí papír vysypte moukou, těsto na něj položte a rozválejte ho pomocí válečku.
7. Rozválejte ho na velký plát a potřete ho makovou náplní – kupovanou nebo jsi můžete makovou náplň připravit sami.
8. Následně srolujte do rolády, slepte konce k sobě. Rozřízněte na polovinu – ne úplně a boky zapleťte do vrkoče, pak ji položte do formy vyloženou pečícím papírem, potřete olejem a přikryjte potravinovou fólií.
9. Pečte v předehřáté troubě 40 minut při 180 °C.
10. Podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé přejeme dobrou chuť!