Velmi chutný koláč s jablky a tvarohem – celá rodina si ho zamiluje

Tento recept na koláč s jablky a tvarohem Vám přinese chuťový zážitek spojující sladké jablka a krémový tvaroh. Pokud máte rádi sladké dezerty, určitě si tento recept zamilujete. Kombinace jablek a tvarohu vytváří dokonalou rovnováhu mezi sladkostí a svěžestí.

Tento koláč je velmi jednoduchý na přípravu a jistě potěší vaše chuťové buňky. Připravte si tedy ingredience a pusťte se do pečení tohoto velmi chutného koláče s jablky a tvarohem.

velmi chutný koláč s jablky a tvarohem – celá rodina si ho zamiluje
Zdroj: Romana Važanská
Co budeme potřebovat:

1.vrstva

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g studeného másla
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kysané smetany nebo rumu

2. vrstva

  • asi 750 g jablek
  • cukr
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 sáček vanilkového pudinku

3.vrstva

  • 750 g tvarohu v alobalu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • cukr dle chuti

4.vrstva

  • 3 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 ml oleje
  • 5 lžic vody
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1-2 lžíce kakaa

Jak budeme postupovat:

1) Nejdříve si připravíme jablkovou náplň, aby nám vystydla. Jablka zbavíme jadřinců, na hrubém struhadle nastrouháme i se slupkou. Dáme do kastrůlku, přidáme cukr, skořici a malinko zalijeme vodou a podusíme.

2) Vanilkový pudink rozmícháme v troše vody a vlijeme do jablek, za stálého míchání povaříme. Necháme vychladnout.
Všechny suroviny na tvarohovou náplň dáme do mísy a ušleháme dohladka.

3) Světlé těsto. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, vejce, studené máslo nakrájené na kostičky a smetanu nebo rum.

4) Vše dobře propracujeme na hladké těsto a zabalíme do folie a necháme 30 minut v lednici odpočinout. Těsto vyválíme na plech s vyšším okrajem a poklademe jablkovou náplní, pak potřeme tvarohovou náplní a zalijeme tmavým těstem.

5) Tmavé těsto. Vejce ušleháme s cukrem a postupně přidáváme ostatní suroviny a šleháme.

6) Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi hodinu, ale to záleží na typu trouby, každá peče jinak. Pro jistotu zkusíme špejlí.

Přejeme Vám dobrou chuť!