ROZHOVOR: Lucie našla štěstí v drátování – vystupuje pod značkou LuCky dráty

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

V dnešním rozhovoru Vám představíme šikovnou Lucii, kterou lze považovat za velmi kreativní dámu. Ve volném čase se věnuje především drátování, ale nepohrdne ani tvorbou dekorací z přírodních materiálů. Pojďme se o ní dozvědět více!

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

rozhovor:
Zdroj: LuCky dráty

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Krásný dobrý den, jmenuji se Lucie Stehlíková, pocházím z jižní Moravy z krásné vesnice Letonice, kde také žijí se svou rodinou.

Představíte nám Vaši tvorbu? Co všechno děláte?

Mezi moje záliby patří tvoření dekorací z přírodních materiálů, ale především se zabývám hlavně drátováním, u kterého trávím nejvíc volného času.

rozhovor:
Zdroj: LuCky dráty

Jak a kdy vznikl nápad vyrábět ozdoby z drátu?

Myšlenka zkusit drátovat přišla náhodou. Jsem dráteník samouk a tuto tvorbu dělám už asi 16 let. Můj první výrobek byl neúspěšný pokus o drátěnou kraslici, nicméně mně tento nezdařený krok neodradil pokračovat dále.

rozhovor:
Zdroj: LuCky dráty

Jak dlouho trvá výroba jedné dekorace? Co všechno to obnáší?

Prodej výrobků obnáší především dobrou reklamu, krásné fotky, a zaujmout potencionální zákazníky něčím neotřelým a originálním. Začátky jsou pro každého řemeslného výrobce velmi těžké.

Výrobní proces jedné drátované dekorace je časově i fyzicky náročný. Podle toho, co mám zrovna v projektu se může stát, že u jednoho výrobku strávím i několik dlouhých hodin.

rozhovor:
Zdroj: LuCky dráty

Co považujete za nejdůležitější při tvorbě drátěných dekorací?

Pro tvoření dekorací je nejdůležitější kvalitní materiál. Po letech drátování jsem zůstala hlavně u mědi, kvalitní lakované, jelikož většina mých výrobků je vhodná i do venkovního prostředí. Závěsy zdobí pergoly, terasy apod. Jsou odolné počasí a déšť jim nevadí.

rozhovor:
Zdroj: LuCky dráty

Jaké techniky používáte?

Mezi moje techniky drátování patří základy drátování všeobecně, smyčkový výplet apod. Nicméně mám i svoje vlastní vychytávky a vzory.

Co všechno potřebujete k výrobě?

K výrobě patří především kvalitní drát, bez toho to nejde. Různé průměry tloušťky a i různé druhy tvrdosti. Dále pár základních druhů kleští, od štípacích, plochých, až po kulaté.

rozhovor:
Zdroj: LuCky dráty

Kde berete inspiraci?

Prakticky netuším, kde čerpám inspiraci na návrhy. Je to hlavně o fantazii a následném pokusu o realizaci. Momentální nápad si neváhám načrtnout alespoň na kousek papíru.

Je to Vaše práce nebo koníček?

Drátování bylo ze začátku pouze mým velkým koníčkem. Po pár letech jsem zjistila zájem okolí o mou tvorbu. Tak jsem to zkusila. Založila jsem si živnostenský list a vyrazila na svůj první malý vesnický jarmark. Následně jsem založila Facebookovou stránku pro mé fanoušky, která se zároveň stala i stránkou prodejní. Má název LuCky dráty a tam mne najdete.

rozhovor:
Zdroj: LuCky dráty

Kde vytváříte své produkty? Máte nějakou dílnu?

Doma mám malou pracovnu, ale přiznávám se, že si moji kluci zvykli, že se ráda roztahuji i v obývacím pokoji u televize, takže pracuji tam, kde je mi dobře.

rozhovor:
Zdroj: LuCky dráty

Vyrábíte také na přání zákazníka?

Na zakázku tvořím výjimečně, jelikož do přesné představy zákazníka se nikdy netrefíte. Navíc je v mém případě problém vytvořit stejný výrobek dvakrát, každý se vždy trochu liší od originálu, jelikož vše tvořím pouze v ruce bez použití nějakých forem.

rozhovor:
Zdroj: LuCky dráty

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svoji tvorbu?

Plány do budoucna zatím žádné nemám, jelikož doba je dnes velmi nejistá a nevíte co Vám život zrovna postaví do cesty. Mluvím z vlastní zkušenosti. Svou tvorbu rozšiřuji neustále, ale ten hlavní motor je mít chuť, inspiraci a náladu tvořit. Bez toho to nejde a ani moc dobře nefunguje.

Kde lze vaše výrobky zakoupit?

Moje výrobky lze zakoupit občas na různých jarmarcích tady u nás na jižní Moravě, ale především na Facebook stránce LuCky dráty.

rozhovor:
Zdroj: LuCky dráty

Chtěli byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Moc děkuji za rozhovor. A všem, kdo se rozhodují zda s drátováním začít, doporučuji neváhat, nebát se, zkusit, co ve Vás je. Je to obrovská relaxace, terapie a upozorňuji, že je drátování velmi návykové. Přeji krásné tvořivé dny všem čtenářům.

rozhovor:
Zdroj: LuCky dráty
rozhovor:
Zdroj: LuCky dráty
rozhovor:
Zdroj: LuCky dráty