ROZHOVOR: Cín jako ozdoba. Umělkyně Jarmila se zabývá výrobou cínových šperků

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality.

Dnešní rozhovor patří šikovné Jarmile, která objevila svou vášeň pro tvorbu cínových šperků. Dozvíte se, jak se k tvorbě dostala, a mnoho dalších zajímavostí. Nezapomeňte si přečíst článek až do konce!

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

rozhovor:
Zdroj: Jarmila Machová

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila. 

Dobrý den, jmenuji se Jarmila Machová a pocházím z Moravskoslezského kraje, původně z Ostravy, z které jsem se s manželem před dvaceti lety odstěhovala o 12 km dále do malého městečka Brušperk. A jako každý kreativní výrobce, i já tvořím od dětství, kdy jsem navštěvovala snad všechny výtvarné kroužky.

rozhovor:
Zdroj: Jarmila Machová

Představte nám svou tvorbu, co všechno děláte?

Posledních deset let se věnuji pouze výrobě cínových šperků a poslední dva roky také výrobě vinutých perlí a květin. Ty používám jako základ k výrobě cínových šperků.

rozhovor:
Zdroj: Jarmila Machová

Jak a kdy vznikl nápad vyrábět cínové šperky?

K tomuto tvoření jsem se dostala náhodou, když jsem brouzdala na internetu, kde jsem zahlédla krásné šperky s minerály. Nechápala jsem, jak se vyrábí, tak jsem začala pátrat a našla jsem nějaké kurzy, kam jsem se samozřejmě přihlásila. A jak se říká „jednou zkusíš a pak musíš.”

rozhovor:
Zdroj: Jarmila Machová

Jak dlouho trvá výroba jednoho šperku? Co všechno k tomu potřebujete?

Na výrobu cínového šperku toho není hodně potřeba – ze začátku – pak postupem času si člověk samozřejmě nakoupí spousta nástrojů a pomůcek, které práci usnadní. Ale v začátku stačí bezolovnatý cín, měděný drát, pájka, kyselina a nějaký kamínek, sklo nebo minerál. A pokud je člověk trochu zručný, tak první jednoduchý šperk je hotov za necelou hodinku – pokud si tedy vzpomínám…ale dnes, po těch letech, to jde mnohem rychleji.

rozhovor:
Zdroj: Jarmila Machová

Co celý výrobní proces obnáší? Jaké techniky používáte?

Výrobní proces je různorodý. Musím si ujasnit, co vlastně chci nebo musím dělat – vyrobit komponent? Šperk? Nachystat základy na šperk? Takže někdy strávím dopoledne u stolu s keramikou, někdy brousím kamínky, vyrábím u kahanu vinuté růže nebo mám nápad a vyrobím rovnou šperk – což je to nejlepší, vezmu si minerál, očistím si ho, olepím měděnou páskou, ocínuji a vymýšlím, jak ho ozdobit. Ráda si šperky také fotím a fotky upravuji, aby vypadaly krásně k prodeji, což zabere také spoustu času.

rozhovor:
Zdroj: Jarmila Machová

Tvoříte také na přání zákazníka?

Občas vyrábím na přání zákaznice, a pokud mi dá “volnou ruku” a jen nastíní, co by vlastně potřebovala, tak to mám hodně ráda. Zákazník mně vždy přivede na nové nápady a další inspirace.

rozhovor:
Zdroj: Jarmila Machová

O jaký produkt mají Vaši zákazníci největší zájem?

Nejraději mají mé zákaznice andílky, ospalá koťátka a různé broučky.

Kde vytváříte své produkty? Jaké je pro Vás nejideálnější místo pro tvorbu?

Své šperky mohu vyrábět doma v našem rodinném domku, kde mám svou celkem velkou dílnu, tím pádem trávím v „práci“ skoro všechen svůj volný čas. Soboty, neděla, svátky, večery…

Tím, že mám děti dospělé a práce je mi koníčkem, trávím v dílně tento čas moc ráda. Až na manžela, ten někdy nesdílí takové nadšení jako já, ale je mým prvním kritikem, když se mu jdu pochlubit nějakým vydařeným šperkem.

rozhovor:
Zdroj: Jarmila Machová

Tvoříte sama, nebo Vám někdo pomáhá?

Tvořím sama, jinak to nejde, musím u toho přemýšlet, soustředit se, přítomnost někoho jiného by mne příliš rozptylovala.

Je to Vaše práce nebo koníček?

Tato technika mne naprosto uchvátila (stejně jako vinuté sklo) a začala jsem se tomu věnovat naplno. Ze začátku to byl koníček, který se rychle zvrtnul v hlavní činnost. Pracuji celý den,vlastně to není práce, je to relax a vzrušení, hlavně když se šperk obzvláště podaří.

rozhovor:
Zdroj: Jarmila Machová

Co považujete za svůj největší úspěch?

Za největší úspěch považuji to, že se tomu mohu věnovat naplno, že se koníček stal mou prací, jen je škoda, že to nepřišlo tak před dvaceti léty.

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

Na prodejní trhy nejezdím, do kamenných obchodů také nedodávám, takže mé autorské šperky si můžete zakoupit na internetu (FB, Fler..), ale hlavně na mých stránkách www.jarmilamachova.cz.

rozhovor:
Zdroj: Jarmila Machová

Máte nějaké kurzy, nebo jste samouk?

Absolvovala jsem asi tři kurzy cínu, a stejně tak i kurzy vinutého skla, ale tím, že mám ráda ruční práce, tak chodím stále i na jiné kurzy – zkusila jsem snad všechny – keramiku, malbu, linorit, krasopsaní, pletení, fimo a spousta jiných.

Z každého malého kurzu si něco odnesu – inspiraci pro další tvorbu, radost… (naposledy to byl ne zrovna tvořivý kurz „pečení kváskového chleba“) To, co jsem se nenaučila v kurzu, se musím naučit sama formou pokus – omyl. A léta praxe Vás také něco naučí. Stále přicházím na další a další vychytávky.

rozhovor:
Zdroj: Jarmila Machová

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svoji tvorbu?

Do budoucna jsem chtěla vyrábět i šperky stříbrné, na které mám i licenci, ale to už bohužel nestíhám. Sama si totiž vyrábím různé komponenty z keramiky, porcelánu, skla – a to zabere spoustu času. Uvidíme co přinese čas. Možná mně život překvapí něčím novým a zajímavým.

rozhovor:
Zdroj: Jarmila Machová
rozhovor:
Zdroj: Jarmila Machová
rozhovor:
Zdroj: Jarmila Machová