ROZHOVOR: Viděli jste už stromy z minerálů? Originální Alicja se zabývá drátováním

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality.

V dnešním rozhovoru jsme vyzpovídali inspirativní Alicju, která vyrábí stromy z minerálů. Není pochyb o tom, že je umělkyní tělem i duší. Pojďme se společně podívat na její vášeň a životní cestu.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

rozhovor:
Zdroj: Alicja Sabelová

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Alicja Sabelová, je mi 35 let a jsem uměleckou tvůrkyní stromů z minerálů.

Od roku 2016 tvořím v Beskydech pod značkou Alicja Sabelová ART malé i velké drátované stromy s minerály, které lidem pomáhají vyjádřit jejich jedinečnost a do interiéru vnáší krásu a harmonii.

Tvorba je pro mě vášní i životní cestou, která mě inspiruje, nejen jako umělce, ale především, jako člověka.

rozhovor:
Zdroj: Alicja Sabelová

Představíte nám Vaši tvorbu? Co všechno děláte?

Aktuálně se věnuji především tvorbě stromů z minerálů. Jde jak o volnou tvorbu inspirovanou vnitřními prožitky, tak o stromy tvořené na míru klientovi a jeho prostoru.

Další mojí aktivitou jsou workshopy, na kterých učím vlastní techniku tvorby. Každý si tak může vyrobit svůj jedinečný stromeček a vyzkoušet si práci s minerály a drátkem.

Na tvořivé vlně si mě čas od času přitáhne i moje milované dřevo, ze kterého vyrábím šperky s minerály. Někdy také dojde i na abstraktní obrazy malované suchým pastelem nebo akrylem.

rozhovor:
Zdroj: Alicja Sabelová

Jak vznikl nápad vyrábět stromy s minerály?

Od dětství ráda pozoruji krásu stromů, užívám si jejich přítomnost a energii. Jako tvůrkyně ale také miluji trávit čas uvnitř, kde se můžu plně ponořit do svých projektů. Je pro mě proto velmi důležité, abych i ve svém interiéru byla obklopena krásou, ve které cítím propojení s přírodou, která mi dělá radost a inspiruje mě k další tvorbě.

Hned několikrát jsem se v životě setkala se zajímavým pojetím stromů v umění. Ať už šlo o knížku o nádherně barevných bonsajích a jejich harmonické kompozici, objevení fotografie drátovaného stromu na vyplaveném dřevě s fascinující dynamikou tvaru, nebo strom z minerálů přilepený na kameni hromadou lepidla, kde estetika a kvalita zpracování trochu pokulhávala.

rozhovor:
Zdroj: Alicja Sabelová

Když jsem se v období svých velkých vnitřních proměn měla potřebu ponořit do sebe, tvorba se tehdy stala mým průvodcem. Začaly mě přitahovat minerály, jejich krása a energie. Stromy mě zase oslovily svou symbolikou klidu, stability a jedinečnosti. A právě díky tvorbě, jsem tyto kvality měla možnost objevit a rozvíjet také sama v sobě.

U všeho, co dnes tvořím, proto kladu velký důraz na preciznost zpracování a harmonii výsledného díla. Zároveň, se v každém stromu ukrývá esence sebepoznání, ke kterému mě moje tvorba vede.

rozhovor:
Zdroj: Alicja Sabelová

Jaké místo je pro Vás nejideálnější na tvoření?

Oblíbená místa pro tvoření mám dvě. Jedno místo je v mém rodném domě, kde se ráda nořím do své sluncem zalité dílny plné minerálů a drátků.

Druhým místem je rodinná chaloupka v Beskydech, což je pro mě neskutečně inspirativní prostor pro tvorbu i spojení sama se sebou a s přírodou.

rozhovor:
Zdroj: Alicja Sabelová

Odkud berete inspiraci? Co Vás motivuje?

Vnější inspiraci čerpám v samotné přírodě. Ráda pozoruji stromy a jejich souhru s místem, na kterém vyrůstají. Inspirují mě také kameny, jejich barva, tvar a struktura.

Inspirace, která přichází zevnitř, je propojená s tím, co v daném období prožívám, a jaká témata vnímám kolem sebe. Intuitivně přitom vybírám kameny a drátky. Když se proto na vytvořené stromy podívám zpětně, je to jako dívat se na deník svého života.

Když tvořím strom z minerálů na zakázku, pak mě inspiruje klient samotný a prostor, ve kterém bude dílo stát. Strom určený do vstupní haly v sobě ponese jiné téma a energii než ten určený do ložnice, pracovny, nebo pro chvíle meditace. To vše se totiž zrcadlí ve vzhledu i vyzařování stromu.

Motivací je mi tvorba v radosti. Díky ní, se totiž rodí díla, která obohacují nás všechny.

rozhovor:
Zdroj: Alicja Sabelová

Jak dlouho trvá výroba jednoho stromečku? A co to obnáší?

Záleží na tom, jak velký strom tvořím. Nejmenší stromeček, který měří kolem 10 centimetrů, mám hotový během jednoho dne. Tvorba větších stromů mi zabere i několik měsíců. Například, můj doposud nejvyšší strom má 70 cm na výšku a práce na něm mi trvala 3 měsíce.

Samotná tvorba stromu má čtyři fáze. Nejdříve, si vyrobím jednotlivé větvičky z kamínků a drátků. Tyto větvičky pak podle určité posloupnosti spojuji dohromady, až vznikne koruna stromu s kmenem.

rozhovor:
Zdroj: Alicja Sabelová

Toto je většinou, časově, nejnáročnější část tvorby, protože každá větvička je zároveň i kořenem. Je to jeden spojený celek, takže čím je strom vyšší, tím delší drátek musím na větvičku použít. U největších stromů navlékám kamínky i na 4 metrové dráty. Zásadní při tom je, aby se nezacuchaly během celého procesu splétání. S velikostí stromu narůstá také tloušťka kmene, který musím v ruce smotávat a tím vzrůstá i fyzická náročnost tvorby.

Další fází je splétání kořenů. U ní je potřeba zaplést desítky, až stovky drátků tak, aby kořeny působily esteticky a organicky. Zároveň se musím velice dobře seznámit s povrchem spodního kamene, aby na něj strom v dalším kroku dobře padnul.

rozhovor:
Zdroj: Alicja Sabelová

Ve třetí fázi upevňuji celý strom na spodní kámen. Jde o fyzicky nejnáročnější část tvorby, obzvlášť u velkých stromů, kdy celé hodiny i dny vytvářím síť kořenů kolem kamene, který může vážit i několik kilogramů. Do hry vchází také povrch. Dráty po leštěných kamenech velmi kloužou, naopak drúzy se mohou drolit a rozpadat. Je tedy potřeba velká opatrnost a pečlivost, aby se kámen nepoškodil, a přitom ho kořeny dobře obejmuly.

rozhovor:
Zdroj: Alicja Sabelová

V poslední fázi tvaruji korunu do finální podoby. S velkou precizností a péčí ohýbám každou z větviček do různých směrů tak, aby celek získal harmonický vzhled a strom působil přirozeně. Jde o úžasně meditativní dokončení celého tvůrčího procesu.

Co považujete za nejdůležitější při tvoření stromů?

Z pohledu klienta vnímám jako nejdůležitější, aby si dobře vybral kameny a drátek, které s ním souzní. Může se rozhodovat podle barvy, druhu oblíbeného kamene nebo jeho vlastností.

Pro mě jako tvůrkyni, je nejdůležitější pokora ke tvorbě samotné a jejímu načasování. Naučila jsem se nesedat ke tvorbě v rozpoložení „měla bych“, ale když mě volá, těším se na ni, jdu si ji užít. Jdu si u ní odpočinout, uvolnit mysl, ponořit se do sebe, nebo třeba do příběhu, který si ke tvorbě pustím.

rozhovor:
Zdroj: Alicja Sabelová

Máte nějaké kurzy, nebo jste samouk?

V minulosti mě nadchnul jeden drátovaný strom, který jsem viděla na fotografii. Bylo to nádherné umělecké dílo, ve kterém jsem vnímala stejnou eleganci, dynamiku a přirozenost, jaká mě kdysi okouzlila v mé knížce o bonsajích.

A protože ve tvorbě miluji improvizaci a hledání vlastní cesty, vyvinula jsem si postupem času vlastní techniku, kterou rozvíjím dodnes.

rozhovor:
Zdroj: Alicja Sabelová

Je to Vaše práce nebo koníček?

Tvorba je mou prací, koníčkem i životní cestou. S oblibou říkám, že si hraji, což je pro mě synonymem – práce v radosti.

Uměleckou tvorbu vnímám jako velmi inspirativní. Zároveň mi poskytuje bezpečný prostor pro objevování vlastního nitra. Když tvořím, poznávám a rozvíjím tím sebe sama.

rozhovor:
Zdroj: Alicja Sabelová

Co považujete za svůj největší úspěch?

To, že jsem se do takového neobvyklého oboru podnikání vůbec pustila a že jej s důvěrou a odhodláním rozvíjím dál.

rozhovor:
Zdroj: Alicja Sabelová

Vyrábíte i na přání podle představ zákazníka?

Ano, stromy z minerálů tvořím také na míru klientovi a jeho prostoru. Vybíráme společně tu nejvhodnější kombinaci kamenů a drátků tak, aby výsledný strom zrcadlil klientovu osobnost, hodnoty, vnitřní krásu, a zároveň aby mu pomohl vytvořit harmonický prostor, který ho bude inspirovat.

rozhovor:
Zdroj: Alicja Sabelová

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svoji tvorbu?

Mám v plánu umístit stromy na zajímavá místa. Lidé by tak měli příležitost vidět stromy naživo, navnímat a užít si jejich energii a přítomnost. Mohla by to být zároveň skvělá inspirace pro výběr stromu do vlastního prostoru.

Chci také stromy pronajímat na soukromé nebo veřejné akce typu svatby a festivaly, kde by strom vytvořil překrásnou atmosféru a stal se symbolem propojení člověka, přírody a života.

Chystám se také vyjít vstříc těm, kteří si chtějí vytvořit stromeček vlastníma rukama. Plánuji pořádání workshopů, tvorbu online kurzu, a také prodej tvořivých sad na výrobu stromečků.

rozhovor:
Zdroj: Alicja Sabelová

Kde se dají Vaše výrobky zakoupit?

Nabídku stromů k prodeji najdete na mém webu www.alicjasabelova.art.

S mojí tvorbou a se mnou osobně se můžete potkat na veletrzích a akcích po celé ČR.

Stromy z minerálů na Vás budou čekat také na spřátelených výstavních a prodejních místech.

Veškeré informace o mých plánech a možnosti spolupráce najdete na mém webu www.alicjasabelova.art.

rozhovor:
Zdroj: Alicja Sabelová

Chtěla byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Dovolte si obklopit se v životě krásou, která vás bude naplňovat radostí. Člověk se díky tomu snadněji uvolní, může čerpat síly, otevřít se nové inspiraci.

Právě rukodělné umění inspirované přírodou je jednou z možností, jak tuto krásu do svého života a interiéru vnést.