ROZHOVOR: Cesta je cíl! Renata objevila svůj směr v tvorbě dekorací z keramiky

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

Dnes jsme se rozhodli vyzpovídat paní Renatu, osudem zkoušenou dámu, která našla své uplatnění v tvorbě dekorací z keramiky. Po náročné cestě našla svůj směr. Pokud se chcete inspirovat, čtěte dál.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

rozhovor:
Zdroj: Renata Doubková

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Mé jméno je Renata Doubková, je mi 48 let a mám dvě děti. Již od útlého dětství (jako každý tvořivý človíček) jsem ráda malovala, vyráběla z moduritu, modelíny či papíru, zkrátka všestranně jsem tvořila ze všeho, co se v té době dalo použít a využít. Proto mé následné vyučení jako ,,Pánská krejčová” bylo v mém pojetí vítané. Pak vás na pár let semele systém, v němž jste od malička vychováváni a věříte nejen rodičům a autoritám, jenž vám říkají, že na to nemáte, nebo že se tím, či oním nedá uživit.

rozhovor:
Zdroj: Renata Doubková

Kdy jste začala tvořit? Co Vás k tomu vedlo?

Než jsem začala věřit sama sobě, poslouchat svou intuici bez předsudků a strachu, bylo mi 37 let. Hledala jsem cestu, můj smysl života, a hlavně radost v něm. Radost, proč každé ráno vstát a těšit se – třeba i do práce, nebo naopak. Jen být a být šťastná. Můj život se točil ve víru obrovských a neuvěřitelných (někdy negativních) změn. Opustila jsem jistoty a veškeré zázemí.

rozhovor:
Zdroj: Renata Doubková

Ale jak říkám: ,,Všechno špatné je vždy k něčemu dobré.” Má vnitřní touha po změně nečekaně sílila. Až mi jedna věta od mé kamarádky změnila úhel pohledu na celou situaci. Popravdě, do této doby jsem o keramice, či hlíně, glazurách a pálení neměla ani páru. Již zmiňovaná kamarádka mi vnukla nápad, a to otevřít si spolu květinku. Květiny zbožňuji, tedy já raději v květináči stříhané a tvarované, ona zas řezané. Říkám si, má sestra chodí již roky na kroužek keramiky, třeba mě něco naučí, byla to dobrá inspirace.

rozhovor:
Zdroj: Renata Doubková

Je tvorba keramických soch Vaší prací nebo koníčkem?

Mé tvoření začalo začátkem roku 2021 jako koníček v předělané garáži, pak přivýdělek a za měsíc jsem podávala tříměsíční výpověď ve svém zaměstnání. Tudíž od 1 června vyrábím keramiku jako OSVČ, nejen svojí individuální, ale samozřejmě, i na přání tzv. na zakázku. A od dalšího následného roku (duben-květen 2022) jsem si otevřela i malinký obchůdek, bránu-vrata do ulice pro kolemjdoucí a vystavila své kousky ven, nejen k nahlédnutí, ale i k okamžitému prodeji.

rozhovor:
Zdroj: Renata Doubková

Na jejich prosbu jsem otevřela i kurzy keramiky pro děti a teď i pro dospělé. Skoro celý první rok byl jen o tom vychytat mouchy ve smyslu kombinací různých hlín, barev, sušení a následné vypalování. Jsem spíše takový samouk, ve smyslu ,,pokus omyl”

rozhovor:
Zdroj: Renata Doubková

Jak dlouho trvá celý výrobní proces a co k němu potřebujete?

Každá hlína, respektive každý výrobek, má jinou sílu-tloušťku, a následné schnutí. Tudíž některý výrobek máte hotový do 14 dnů, a jiný (silnější, větší) 4-6 týdnů. Používám různé nástroje, různé dřevěné i kovové pomůcky na řezání, vykrajování a kresleni (ráda kreslím do hlíny obrazy, stromy, koně, ptáčky, květiny, rybky, atd) a ještě silikonová vytlačovátka a razítka.

rozhovor:
Zdroj: Renata Doubková

Když se povede první výpal, máme na 90% vyhráno, přichází barvení (oxidem, glazurou) pak ostrý (většinou mrazuvzdorný) výpal. Já ještě některé své výrobky dokončuji akrylovými barvami, jako jsou např, na sklo, porcelán, látku, či na kámen.

rozhovor:
Zdroj: Renata Doubková

Čím se inspirujete?

Mou velkou inspirací je Pinterest, a samozřejmě, sama příroda. Napodobuji originální, skutečná zvířátka, hmyz, flóru i faunu.

Vyrábíte také na zakázku – podle přání zákazníka?

Má práce, má tvorba mě nesmírně těší. Jsem nadšená, když mohu plnit přání. Mám ráda výzvy ohledně náročnosti zakázky. Jsem pyšná na všechna svá díla, jak na ty malé, tak i na ty velké. Všechny vyrábím s nesmírnou pečlivostí, jenž je mi vlastní, nemám vyhraněný vkus či styl, vyrobím prakticky cokoliv, jsem jen omezená výškou a šířkou mé pece.

rozhovor:
Zdroj: Renata Doubková

Která Vaše práce byla podle Vás zatím největší nebo nejnáročnější?

Doposud nejdelší můj kousek, a vlastně i nejnáročnější byl krokodýl, nebo někdo by řekl aligátor. Jestli byl i nejpovedenější, to ať posoudí druzí. Já do každého z nich vkládám velkou lásku a s obrovskou úctou učím vyrábět i dál, podělím se s každičkým nápadem, či inspirací, těší mě, že i já mohu někoho inspirovat.

rozhovor:
Zdroj: Renata Doubková

Chtěli byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Radost a zároveň pokora ze zpětné vazby od nadšených a opakujících se zákazníků je nesmírná, nebo od děti, či dospělých z kroužků, když si odnášejí svá vlastnoručně vyrobená díla, je ohromná. Všichni ti, kdo se u mne scházejí, přijdou si něco vyrobit říkají, že ke mě chodí odpočívat, vlastně relaxovat, vyčistit si hlavu, a to je ta pravá radost z práce!

rozhovor:
Zdroj: Renata Doubková

Každý výrobek je originál, je jedinečný a unikátní, tak jako sám člověk. Je mi ctí tvořit něco takového, něco tak krásného, jenž po vás může zůstat celé generace, je nepopsatelný vděk. Upřímně, jsem na sebe pyšná, našla jsem svůj odkaz. Mám neskutečně krásný život, úžasného přítele, supr rodinu a překrásnou práci.

rozhovor:
Zdroj: Renata Doubková
rozhovor:
Zdroj: Renata Doubková
rozhovor:
Zdroj: Renata Doubková
rozhovor:
Zdroj: Renata Doubková
rozhovor:
Zdroj: Renata Doubková