Fantastický ořechový koláč s karamelem, na který potřebujete jen pár ingrediencí

Dnes si připravíme fantastický ořechový koláč s karamelem. Skládá se z tenkých, křehkých a jemných vršků a spousty karamelovo-ořechové náplně. Jeho příprava je rychlá a snadná. Zamilují si ji všichni: děti i dospělí!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Ořechový koláč. Opravdu se rozplývá v ústech!
Zdroj: retete-usoare.eu

Fantastický ořechový koláč s karamelem

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 200 g másla
  • 100 g cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 10 g prášku do pečiva
  • 400 g mouky

Pro náplň:

  • 400 g vlašských ořechů
  • 150 g cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání 33-35 %
  • 60 g medu

Ostatní:

  • moučkový cukr – na ozdobu

Použili jsme kulatý plech o průměru 24 cm.


Jak budeme postupovat:

1. Připravte těsto: Máslo trochu rozpusťte (jen tolik, aby bylo velmi měkké) a dejte ho do hluboké mísy.

2. Přidejte cukr, vanilkový cukr a vejce. Míchejte metličkou do hladka.

3. Postupně přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Těsto nejprve promíchejte stěrkou, poté ho hněťte rukama – jen dokud není hladké, homogenní a nelepí se. Zároveň by měl zůstat měkký a příjemný na dotek.

Ořechový koláč. Opravdu se rozplývá v ústech!
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Těsto přikryjte potravinovou fólií a dejte do chladničky, zatímco budete připravovat náplň.

5. Připravte náplň: Vlašské ořechy nasekejte najemno nožem nebo mixérem.

Ořechový koláč. Opravdu se rozplývá v ústech!
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Cukr dejte na pánev na mírný oheň. Zahřívejte ji, dokud se úplně nerozpustí a nezhnědne. Nemíchejte ji lžící, aby nevznikly hrudky. Aby se nepřipalovala a rovnoměrně neroztékala, pravidelně pánví třeste a naklánějte ji různými směry.

Ořechový koláč. Opravdu se rozplývá v ústech!
Zdroj: retete-usoare.eu
Ořechový koláč. Opravdu se rozplývá v ústech!
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Postupně přidávejte smetanu ke šlehání a šlehejte do hladka.

8. Přidejte med. Míchejte.

9. Karamel přiveďte k bodu varu.

Ořechový koláč. Opravdu se rozplývá v ústech!
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Poté do něj přidejte připravené ořechy. Míchejte.

Ořechový koláč. Opravdu se rozplývá v ústech!
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Náplň nechte vychladnout na vlažnou teplotu.

12. Vytvarujte koláč: Dno formy vyložte pečicím papírem. Poté celý vnitřní povrch vymažte máslem.

13. Těsto rozdělte na dvě nestejné části: 1/3 a 2/3.

14. Větší kus těsta rozetřete rukama do připravené formy a pokryjte jím dno a stěny do výšky 3 cm.

Ořechový koláč. Opravdu se rozplývá v ústech!
Zdroj: retete-usoare.eu

15. Teplou náplň rozetřete na horní část podnosu.

Ořechový koláč. Opravdu se rozplývá v ústech!
Zdroj: retete-usoare.eu

16. Menší kousek těsta rozválejte na kulatý plát o průměru rovnajícím se průměru pánve a použijte krouhač na těsto. Položte ji na náplň a její okraje přilepte k okrajům spodní desky.

Ořechový koláč. Opravdu se rozplývá v ústech!
Zdroj: retete-usoare.eu

17. Povrch koláče často propichujte vidličkou.

Ořechový koláč. Opravdu se rozplývá v ústech!
Zdroj: retete-usoare.eu

18. Koláč pečte 35-40 minut do zlata v troubě vyhřáté na 180 °C.

19. Nechte je mírně vychladnout, pak je vyjměte z formy a položte na talíř. Počkejte, až téměř úplně vychladne.

Ořechový koláč. Opravdu se rozplývá v ústech!
Zdroj: retete-usoare.eu

20.  Pokud chcete, posypte teplý koláč moučkovým cukrem.

Ořechový koláč. Opravdu se rozplývá v ústech!
Zdroj: retete-usoare.eu

21. Koláč s velkou chutí naporcujte a podávejte!

Ořechový koláč. Opravdu se rozplývá v ústech!
Zdroj: retete-usoare.eu

Přejeme dobrou chuť!