Sháníte skvělý recept na jídlo, kterým pohostíte přátelé, kteří vás přijdou navštívit? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na jednoduchý zapečený špenát se sýrem, ale bez smetany! Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.Jednoduchý zapečený špenát se sýrem – bez smetany!
Co budeme potřebovat:
- půl svazku čerstvého špenátu (přibližně 300 g)
- 1 cibule
- olej – na smažení
- 4 vejce
- 4 lžíce smetanového sýra
- sůl – podle chuti
- česnekový prášek – podle chuti
- muškátový oříšek – podle chuti
- 1 lžíce jedlé sody
- strouhaný sýr 150 g
Jak budeme postupovat:
1. Vezměte polovinu svazku čerstvého špenátu, omyjte ho a nakrájejte na malé kousky. Jediné, co se odřízne, je konec špenátu a pak se vše nakrájí na kousky, pak ho dejte do mísy a dejte stranou.
2. Cibuli nakrájejte nadrobno, dejte ji na pánev s olejem a smažte je dozlatova.
3. Poté přidejte špenát k cibuli a společně je vařte na mírném ohni.
4. Rozklepnuté vejce a smetanový sýr dejte do mísy a promíchejte lžící. Podle chuti osolte, přidejte česnekový prášek a muškátový oříšek – promíchejte, dále přidejte ještě jedlou sodu a strouhaný sýr – znovu promíchejte.
5. Připravte si formu o rozměrech 22 X 22 cm a rozložte do ní uvařený špenát s osmaženou nakrájenou cibuli. Potom nalijte na něj připravenou směs, pěkně ji rozetřete a posypejte ještě strouhaným sýrem.
6. Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud není povrch propečený na 200 °C.
7. Po uplynutí doby zkontrolujte, zda je špenát v troubě upečený, a pokud ano, vyjměte ho z trouby.
8. Podávejte ho s láskou, skvělou chutí a radostí.
9. Dobrou chuť!