Nesrovnatelná chuť ořechů! Připravte si ořechový dort bez mouky

Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na ořechový dort, je doslova to pravé ořechové. Chutná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin.

Tento koláč neobsahuje žádnou mouku, pouze několik lžic kukuřičného škrobu. Můžete ji připravit s oblíbenými ořechy. Vždy používáme směs vlašských, lískových a mandlových ořechů. Tímto způsobem získá koláč bohatou a intenzivní chuť. Na zdobení používáme mandlové lupínky a karamel, ale dort můžete ozdobit podle libosti. Zkuste si ho připravit na zimní prázdniny! Všichni vaši hosté Vás budou žádat o recept!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Ořechový dort:

Co budeme potřebovat:

Pro vrchní části:

  • 6 bílků
  • 250g cukru
  • 300g ořechů (po 100g vlašských, lískových a mandlí)
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička citronové šťávy

Na karamelizovaný krém z kondenzovaného mléka:

  • 200g másla
  • 370g dulce de leche
  • 2 lžíce kakaového prášku

Na vanilkový krém:

  • 300ml mléka
  • 3 žloutky
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • jeden sáček vanilkového cukru

Pro dekoraci:

  • 100g mandlových vloček
  • 100 g cukru (na karamel)
  • hrst vlašských ořechů

Jak budeme postupovat:

Připravte vrcholky:

1) Vyšlehejte bílky se špetkou soli do pěny. Pak přidejte citronovou šťávu a ještě trochu promíchejte, aby se rovnoměrně rozprostřela.

2) Poté postupně přidávejte cukr a postupným zvyšováním rychlosti mixéru šlehejte bílky, dokud se nezmění v bílé, lesklé, objemné a stabilní pusinky.

3) Ořechy rozmělněte mixérem tak, aby se změnily na kousky, nikoliv na drobky.

4) Smíchejte nasekané ořechy s kukuřičným škrobem.

5) Ořechy a škrob vmíchejte do pusinek stěrkou rychlými krouživými pohyby směrem nahoru.

6) Výslednou směs rozdělte na 4 stejné díly.

7) Na plechu vyloženém pečicím papírem vyválejte každou část směsi do kulaté, rovnoměrné placky o průměru 20 cm (obrys placky můžete předem obkreslit na spodní stranu pečicího papíru).

8) Pečte těsto 1,5 hodiny v troubě předehřáté na 120 °C. Poté je nechte zcela vychladnout.

Připravte karamelizovaný kondenzovaný mléčný krém:

1) Měkké máslo šlehejte mixérem při vysokých otáčkách 3-4 minuty, dokud není nadýchané a bělavé.

2) Postupně přidávejte zkaramelizované kondenzované mléko (po lžících) a pokaždé míchejte, dokud nebude hladké.

3) Vmíchejte kakaový prášek. Šlehačku vyšlehejte do hladka.

Připravte vanilkový krém:

1) Mléko zahřejte téměř k bodu varu.

2) Žloutky, toastový a vanilkový cukr vyšlehejte mixérem do nadýchané bílé hmoty.

3) Přidejte škrob a promíchejte do hladka.

4) Přidejte 2-3 lžíce horkého mléka a promíchejte. Poté za stálého šlehání vmíchejte žloutkovou směs do horkého mléka.

5) Za stálého míchání vařte smetanu na mírném ohni, dokud nezhoustne a nedosáhne bodu varu.

6) Jakmile se objeví první bublinky, sundejte krém z ohně a přikryjte ho potravinovou fólií tak, aby přišel do přímého kontaktu s povrchem. Nechte zcela vychladnout.

7) Mandlové lupínky opečte na suché pánvi dozlatova.

Připravte karamel na ozdobu:

1) 100g cukru rozpusťte a vařte na mírném ohni, dokud se nezbarví do jantarové barvy.

2) Horký karamel rozetřete na pečicí papír navlhčený vodou. Povrch posypte rozdrcenými ořechy. Poté je nechte vychladnout.

Sestavte dort:

1) Na talíř rozetřete tenkou vrstvu karamelizovaného kondenzovaného mléčného krému.

2) Položte na něj první dort a potřete ho ¼ karamelizovaného kondenzovaného mléčného krému.

3) Druhý dort položte na první a potřete jej vanilkovým krémem.

4) Překryjte další 2 vrcholy na vrcholu prvního a každý potřete ¼ karamelizovaného kondenzovaného mléčného krému.

5) Okraje dortu potřete zbylou čtvrtinou krému.

Zdobení dortu:

1) Okraje dortu posypte mandlovými lupínky.

2) Povrch dortu posypeme po obvodu mandlovými lupínky a na ně položíme karamel s ořechy rozlámanými na náhodné kousky. Zdobení můžete doplnit několika celými ořechy.

3) Dort s velkou chutí naporcujte a podávejte!

Přejeme vám i vašim blízkým dobrou chuť!