Lahodný vrstvený třešňovo-makový koláč

Krok za krokem vám představíme skvělý recept na třešňovo-makový koláč. Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě chutného moučníku ocení všichni.

Vrstvený, vzdušný a skvěle chutnající - třešňovo-makový koláč! Nikdo nebude lhostejný!
Zdroj: retete-usoare.eu

Třešňovo-makový koláč

Co budeme potřebovat:

Na krém z bílé čokolády:

  •  6 vajec (žloutky)
  •  6 lžic cukru (100 g)
  •  4 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (40 g)
  •  500 ml mléka
  •  100 g másla
  •  100 g bílé čokolády

Na makové vršky:

  •  6 vajec (bílků)
  •  1 špetka soli
  •  6 lžic cukru (100 g)
  •  3 lžíce mouky (40 g) + 1 lžička prášku do pečiva
  •  2 lžíce máku

Na třešňový krém:

  •  450 g vypeckovaných třešní (nebo bobulí)
  •  3 lžíce cukru
  •  2-3 lžíce vody
  •  4 lžíce kukuřičného škrobu (40 g) + 100 ml vody (6 lžic)

Na polevu:

  •  200 g hořké čokolády
  •  200 ml smetany ke šlehání

Jak budeme postupovat:

1. Připravte čokoládový krém: Oddělte bílky od žloutků. Žloutky přidejte do hrnce s opraženým cukrem a kukuřičným škrobem. Míchejte metličkou do hladka.

Vrstvený, vzdušný a skvěle chutnající - třešňovo-makový koláč! Nikdo nebude lhostejný!
Zdroj: retete-usoare.eu

2. Přilijte mléko a metličkou dobře promíchejte. Přeneste hrnec na oheň a vařte směs na mírném ohni, dokud nezhoustne.

Vrstvený, vzdušný a skvěle chutnající - třešňovo-makový koláč! Nikdo nebude lhostejný!
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Odstavte hrnec z ohně, přidejte na kostky nakrájené máslo (pokojové teploty) a nalámanou bílou čokoládu. Smetanu míchejte metličkou, dokud se obě složky dobře nerozpustí.

Vrstvený, vzdušný a skvěle chutnající - třešňovo-makový koláč! Nikdo nebude lhostejný!
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Krém je připraven. Přeneste je do větší mísy, aby rychleji vychladly. Poté je přikryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Vrstvený, vzdušný a skvěle chutnající - třešňovo-makový koláč! Nikdo nebude lhostejný!
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Připravte makový koláč: Bílky se špetkou soli vyšlehejte mixérem do pěny. Přidejte 6 lžic cukru a míchejte, dokud se dobře nerozpustí. Zvyšte rychlost mixéru na vysokou a mixujte, dokud směs nezdvojnásobí svůj objem a nezhoustne a nezpění.

Vrstvený, vzdušný a skvěle chutnající - třešňovo-makový koláč! Nikdo nebude lhostejný!
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Vmíchejte mouku a prášek a přidejte je do bílkové směsi. Velmi jemně promíchejte stěrkou. Poté přisypte mák.

Vrstvený, vzdušný a skvěle chutnající - třešňovo-makový koláč! Nikdo nebude lhostejný!
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Dno dvou vyjímatelných plechů vyložte pečicím papírem. Makovou směs rozdělte na dvě části a přeneste ji do formy. Rovnoměrně rozetřete stěrkou.

Vrstvený, vzdušný a skvěle chutnající - třešňovo-makový koláč! Nikdo nebude lhostejný!
Zdroj: retete-usoare.eu

Průměr našich zásobníků je 22 cm.

8. Pečivo pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Vrstvený, vzdušný a skvěle chutnající - třešňovo-makový koláč! Nikdo nebude lhostejný!
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Připravte třešňový krém: Do malého hrnce přidejte třešně a cukr. Přilijte 2-3 lžíce vody a pánev postavte na oheň. Průběžně míchejte, dokud se všechen cukr dobře nerozpustí.

Vrstvený, vzdušný a skvěle chutnající - třešňovo-makový koláč! Nikdo nebude lhostejný!
Zdroj: retete-usoare.eu

10. V samostatné nádobě smíchejte škrob a vodu.

11. Třešně rozmixujte v mixéru, přidejte škrobovou směs a vařte, dokud směs nezačne houstnout.

Vrstvený, vzdušný a skvěle chutnající - třešňovo-makový koláč! Nikdo nebude lhostejný!
Zdroj: retete-usoare.eu
Vrstvený, vzdušný a skvěle chutnající - třešňovo-makový koláč! Nikdo nebude lhostejný!
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Makové vršky rozprostřete na plech s pečicím papírem a potřete je třešňovým krémem. Nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu.

Vrstvený, vzdušný a skvěle chutnající - třešňovo-makový koláč! Nikdo nebude lhostejný!
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Sestavte dort: Na servírovací talíř položte kruh z těsta a boky vyložte acetátovou fólií. První makový dort potřeme třešňovým krémem, na něj nalijeme polovinu čokoládového krému a rovnoměrně rozetřeme. Přidejte druhou makovou a třešňovou polevu a přelijte ji zbylým čokoládovým krémem.

Vrstvený, vzdušný a skvěle chutnající - třešňovo-makový koláč! Nikdo nebude lhostejný!
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Připravte si polevu: Do misky nasypte nasekanou hořkou čokoládu. Navrch nalijte smetanu ke šlehání a pánev postavte na oheň, aby se čokoláda dobře rozpustila. Průběžně míchejte.

Vrstvený, vzdušný a skvěle chutnající - třešňovo-makový koláč! Nikdo nebude lhostejný!
Zdroj: retete-usoare.eu

15. Vzniklou polevou polijte vrchní vrstvu dortu a rovnoměrně ji rozetřete. Poté ji nechte přes noc v lednici.

Vrstvený, vzdušný a skvěle chutnající - třešňovo-makový koláč! Nikdo nebude lhostejný!
Zdroj: retete-usoare.eu

16. Vyjměte dort, odstraňte kroužek a acetátovou fólii, naporcujte ho a s velkým potěšením podávejte na jakémkoli stole, ať už běžném, nebo slavnostním – protože si zaslouží veškerou pozornost a chválu těch, kteří si na něm pochutnají!

Vrstvený, vzdušný a skvěle chutnající - třešňovo-makový koláč! Nikdo nebude lhostejný!
Zdroj: retete-usoare.eu
Vrstvený, vzdušný a skvěle chutnající - třešňovo-makový koláč! Nikdo nebude lhostejný!
Zdroj: retete-usoare.eu