Existují recepty, které jsou díky jejich jednoduchosti, ale zaručené lahodné chuti oblíbené u většiny z nás. Připravte svým známým a rodině tento chutný makový koláč, který vydrží i několik dní. Pojďme se podívat, co všechno budeme potřebovat a jak budeme postupovat.
Co budeme potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- ½ bal. prášku do pečiva
- 3 žloutky
- 100 g zakysané smetany
Na náplň:
- 140 g polohrubé mouky
- 200 mletého máku
- 150 g moučkového cukru
- 2 bal. vanilkového cukru
- ½ bal. prášku do pečiva
- 200 ml vlažného mléka
- 100 g změklého másla
- špetku soli
- 3 bílky ušlehané na sníh
- Kůru z 1 citronu
Jak budeme postupovat:
1) Na těsto si vymícháme mouku, máslo, cukr, prášek do pečiva a smetanu utřenou se žloutky. Vypracujeme hladké, ale tuhé těsto, které vytvarujeme do bochánků, zabalíme do fólie a uložíme do ledničky alespoň na 30 minut.
2) Na náplň si smícháme v jedné míse sypké přísady a v druhé mléko s rozpuštěným máslem a citronovou kůrou. Tekutou směs pomalu vmícháme do té sypké pomocí šlehače. Nakonec opatrně cukrářským jazykem vmícháme do směsi i sníh z bílků a špetky soli.
3) Těsto vyjmeme z ledničky a rozdělíme ho na dvě části. Každou část rozválíme do tvaru plátu tak, aby nám velikostí seděl na plech o rozměrech 30 × 25 cm.
4) První plát uložíme na dno vymazaného plechu a navrstvíme na něj náplň. Opatrně přikryjeme druhým plátem těsta a vrch propícháme vidličkou.
5) Koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 200 stupňů 10 minut. Potom stáhneme na 170 stupňů a pečeme ještě 15 minut, nebo dokud není povrch zlatavý.
6) Necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.
https://primainspirace.cz/2021/10/12/rychle-rezy-florida-tento-zakusek-neni-o-nic-slozitejsi-nez-obycejne-kolace/
Přejeme Vám dobrou chuť!
Zdroj receptu: citromhab.blogspot.com