ROZHOVOR: Irena alias Iricraft tvoří kouzelné výrobky moderní technikou Patchwork

Jelikož si velmi ceníme toho, že se s námi hodně z Vás dělí o výsledky své tvorby, touto cestou chceme Vaši tvorbu podpořit a Vaši kreativitu ocenit i jiným způsobem, než jen zveřejněním na Facebooku. Proto jsme již někoho z Vás požádali o krátký rozhovor.

rozhovor – iricraft – irena crhanovÁ
Zdroj: www.iricraft.cz

V dnešním rozhovoru Vám rádi představíme kreativní Irenu, která má zálibu ve výrobě adventních kalendářů a patchworkových dekorací, které nás okouzlily.

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Irena Crhanová a pocházím z Mikulova na Jižní Moravě, kde bydlím, pracuji a tvořím. Vlastníme zde rodinný pension s více jak 30letou tradicí a můj kreativní svět je mým koníčkem od útlého dětství. Jsem taková kutilka, všeumělka a jak by řekly moje neteře – zkrátka Zvonilka. Od toho vznikl i název – iricraft. Původně jsem chtěla vyrábět kompletně vybavené domečky pro panenky. Nakonec šití, moje láska od dětských let, opět zvítězilo a zůstalo mým hlavním směrem tvoření.

rozhovor – iricraft – irena crhanovÁ
Zdroj: www.iricraft.cz

Představíte nám Vaši tvorbu? Co všechno děláte?

Zhruba před 15 lety jsem objevila svět zahraničního moderního patchworku (patchworkové deky), který mě naprosto okouzlil. Jedná se o techniku, kdy různě barevné/vzorované látky rozřežete na malé kousky a pak je pečlivě sešijete například do geometrického/abstraktního/atd. vzoru. Tak vznikne originální “top” (horní vrstva), kterou podložíte výplní a tu ještě spodní látkou. Všechny 3 vrstvy pak “proquiltujete” (prošijete) různými geometrickými/ornamentálními vzory. Tak vznikne unikátní deka – “quilt”. Miluji moderní patchwork, který na mě působí vzdušněji a také zde mohou vyniknout hravé vzory látek zejména pro děti. Šiji tedy jak deky pro dospělé, tak i hravější pro dětičky, kde se můžu tzv. vyřádit barevností a veselostí vzorů mnohem více.

rozhovor – iricraft – irena crhanovÁ
Zdroj: www.iricraft.cz

Díky patchworku jsem také objevila úžasný svět zahraničních patchworkových bavln (Anglie, USA, Dánsko, Norsko, atd.), které jsou opravdu velmi kvalitní, stálobarevné, hebké na dotek a mají překrásné barvy a hravé vzory. Tento materiál je srdcem mé šité tvorby.

rozhovor – iricraft – irena crhanovÁ
Zdroj: www.iricraft.cz

Ušití quiltu je časově velmi náročné a zabere několik dní, takže si často velmi ráda odskočím k méně náročným výrobkům, kde výsledek vidím a držím v rukou už za několik hodin. A tím je má další srdcová záležitost a to adventní kalendáře pro děti. Miluji Vánoce a prakticky se na ně těším celý rok, takže si šití adventních kalendářů užívám celoročně. Šiji dva typy kalendářů – pytlíčkové na větší dárečky a kapsičkové na drobnosti. Kapsičkové kalendáře jsou pečlivě vybrané již předtištěné zahraniční patchworkové bavlny, kdežto pytlíčkové si vytvářím dle fantazie, aby dětem vykouzlily úsměv na tváři a byly opravdu hravé a veselé. Proto zde najdete hojně zvířátka – medvědy, tučňáky, soby, sněhuláky, autíčka, atd. Na adventních kalendářích je skvělé, že je můžete použít opakovaně, můžete je prát i žehlit a stále budou jako nové. A abych se přiznala, každoročně mi visí i jeden adventní kalendář pro mě samotnou 🙂

rozhovor – iricraft – irena crhanovÁ
Zdroj: www.iricraft.cz

S Vánocemi si i moc ráda užívám slavnostní prostření tabule, které dokáže celou atmosféru hezky pozvednout. Proto u mě najdete luxusní zlatotiskové prostírání (bavlny s metalickým efektem) jak pro dospělé, tak i veselé a hravé pro děti s dětskými vzory. Co je velkou výhodou těchto vzorovaných prostírání je, že když se stane “nehoda” při stolování, skoro to ani nepoznáte 🙂 A ze stejných kolekcí šiji i dárkové balení – pytlíčky, které pak můžete využít opakovaně k uskladnění drobností a vybavení domácnosti.

rozhovor – iricraft – irena crhanovÁ
Zdroj: www.iricraft.cz

Také moc ráda šiji vlaječky/girlandy do dětských pokojíčků nebo s vánočními motivy, které hezky prozáří interiér. Dále u mě najdete drobnosti jako ozdoby na vánoční stromeček – hvězdičky, srdíčka, rybičky, ozdoby na Velikonoce – zajíčky, vajíčka, taštičky na drobnosti a pár hravých polštářků pro děti.

rozhovor – iricraft – irena crhanovÁ
Zdroj: www.iricraft.cz

Kdy jste začali s tvořením a co Vás k tomu vedlo?

Miluji svět barev, látek a příjemných materiálů. Od malička, kdy jsem ještě nedosáhla na pedál Singerovky (šlapat za mě musela babička nebo jiný příbuzný, co byl po ruce), jsem si šila pro radost. Šila jsem si oblečení a když nebyl šicí stroj k dispozici, šila jsem aspoň drobnosti v ruce jako oblečení pro panenky. Vždy mě zaujalo vše jiné, barevné, hravé, s detaily nepatrnými na první pohled. Šití vlastního oblečení mi vydrželo do konce střední školy, pak jsem měla pár let pauzu. Na vysoké škole jsem díky angličtině objevila tradiční anglický patchwork a o pár let později jsem díky svým neteřím znovuobjevila dětský svět hravosti. Pro neteře jsem vyrobila plně vybavený obrovský dům pro panenky a šila pro ně hračky. Chtěla jsem je vyrábět i pro další děti, ale kvůli náročným certifikacím nutných pro tyto výrobky jsem to vzdala. A tak jsem se vrátila čistě k šití a patchworku, tentokrát už modernímu. K tomu se dál přidávalo šití různých drobností pro radost a tak vznikl sortiment výrobků co nabízím.

rozhovor – iricraft – irena crhanovÁ
Zdroj: www.iricraft.cz

Tvoření textilních dekorací je Vaše práce nebo koníček?

Tvoření textilních dekorací je pro mě milovaný koníček, který mi přináší hodně radosti a kde si mohu naplno využít svou lásku k veselým barvám a hravým dětským vzorům a kreativně se odreagovat od pracovního nasazení.

rozhovor – iricraft – irena crhanovÁ
Zdroj: www.iricraft.cz

Kde berete inspiraci?

Inspiraci beru prakticky všude. Sociální sítě mi umožňují sledovat trendy v zahraničním moderním patchworku, bytovém designu, dekoracích a také zahraniční výrobce patchworkových bavln, které udávají směr látkovým dezénům. Také se nestane, abych minula výlohu hračkářství bez povšimnutí. Mám ráda hravost, barvy, dětské vzory, vše co vykouzlí úsměv na tváři a zahřeje u srdce.

rozhovor – iricraft – irena crhanovÁ
Zdroj: www.iricraft.cz

Tvoříte také na přání pro zákazníky například podle obrázku?

Z časových důvodů již na zakázku netvořím.

Máte do budoucna nějaké plány, rozšířit svoji tvorbu?

Do budoucna bych chtěla rozšířit nabídku prostírání pro děti s hravými vzory.

rozhovor – iricraft – irena crhanovÁ
Zdroj: www.iricraft.cz

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

Moje výrobky můžete nakoupit v e-shopu www.iricraft.cz nebo na Fleru na profilu iricraft.

Chtěli byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Chtěla bych moc poděkovat za možnost představit svou tvorbu Vašim milým čtenářům a také všem, kteří podporují české/lokální tvůrce doporučením, na sociálních sítích, nákupem nebo třeba laskavým slovem pochvaly nebo povzbuzením. A přeji všem krásné a laskavé Vánoce plné klidu, pohody a radosti.

rozhovor – iricraft – irena crhanovÁ
Zdroj: www.iricraft.cz