Solární panely – praktické i hezké řešení budoucnosti

Dnešní nelehká doba s sebou přináší velikou řadu výzev. Jednou z nich jsou rostoucí životní náklady, kam spadá i kategorie energií. Ceny energií se rapidně zvýšily a lidé začali spoustu aspektů přehodnocovat. Vyhledávají, kde konkrétně se dá nejvíce ušetřit, co by se dalo vyměnit a udělat jiným, výhodnějším, stylem.
solární panely – praktické i hezké řešení budoucnosti
Zdroj: alice-photo / Shutterstock.com

Perfektním příkladem jsou plastová okna, zhotovení fasády, výměna zdrojů světla za úspornější verze, či zvolení alternativních zdrojů energií. Mezi takové zdroje patří i solární panely.

Solární panely bývají často identicky spojovány s panely fotovoltaickými. Rozdíl se v nich ale najde. Solární nám dodají teplo, fotovoltaické pak elektřinu, která pak má škálu využití.

Jak fungují solární panely?

I když se může zdát, že panely jsou na trhu pouze velmi krátkou dobu, není tomu tak. Solární panely bývají sestaveny na základě fotovoltaického jevu. Ten byl objeven v první polovině 19. století. Jedná se o přeměnu elektromagnetické energie za elektřinu, elektron, který je vyražen díky fotonu ze své dráhy.

V momentě, kdy na panel dorazí sluneční světlo, získá se stejnoměrný proud. Ten je ale pro nás v této podobě nevyužitelný. Pro naše potřeby je nutný proud střídavý. Proto se za panely umísťuje střídač, který tento úkon sám provede. Vytvořená energie putuje do domácností, do zásuvek. Pro skutečnou úsporu je ale ke všemu klíčové bateriové útočiště.

Panely mají více druhů s odlišným výkonem, vždy je dobré se poradit s odborníky, aby vyhovovaly vašim potřebám.

Nesporná pozitiva

Jejich největší výhodou je fakt, že se jedná o nevyčerpatelný zdroj energie, při němž se nevytváří žádné škodlivé látky či postranní efekty. Pořídit a nainstalovat si takovýto panel není nikterak složité. Jeho další používání nevyžaduje žádnou další asistenci, nemusíte se mu pravidelně dále věnovat.

Instalované panely bývají spolehlivé s již prokazatelnou dobou využití a zárukou. Přestože se počáteční náklady mohou jevit vysoké, jejich návratnost je nezpochybnitelná.

Cena solárních panelů

Pokud vás zajímá kolik stojí solární elektřina, teď se to dozvíte. Finální cena je určována více aspekty; výkon a výsledný typ. Můžete ale očekávat, že na standardní rodinný dům může solární elektrárna vyjít až na 600 tisíc. Určitě stojí za to si vyhledat možné využití dotací. S nimi můžete zaplatit jen polovinu z investovaných nákladů.

Kdy lze očekávat návratnost

Doba návratnosti počáteční investice bývá odhadována na období 10 let. Svůj vliv ale sehrává i aktuální cena elektřiny.

Životnost solárních panelů

Životnost panelů a jejich záruka se uvádí na období až 25 let. Ale může se jednat o mnohem více. Během těchto 25 let bývá garantováno, že výkon panelů neklesne pod 85 %.

Umístění solárních panelů

Perfektním místem na rodinném domě je jeho střecha. Ne každá je však vhodná, důležité je její situování. Nejlepším místem je orientace na jih a zároveň s co největší kolmostí ke slunečnímu záření. Jako nejvhodnější sklon se uvádí kolem čísla 30. Buď se namontují rovnoběžně se střechou, nebo jako její další část.

Není-li střecha takto vhodně umístěna, není třeba si zoufat, panely se dají pořídit i na vodorovné střechy či s menším sklonem. Pak se ale můžete setkat s většími náklady na konstrukci, aby byly správně upevněny, zároveň bude nutné je více udržovat a celkově je třeba se připravit na možnou nižší efektivitu. Návratnost počáteční investice pak nemusí být dle očekávání.

Nemáte-li možnost nebo nechcete-li panely namontovat na střechu domu, použít můžete i garáž či menší domek na zahradě.

Pojištění

Jelikož se jedná o nákladnou investici, která slouží i po několik desetiletí, vhodné pojištění solárních panelů jistě není od věci. Klíčové je, jestli jsou panely součástí stavby nebo byly sestaveny v nedaleké vzdálenosti. Jsou-li součástí stavby, pojištění se vztahuje na pojištění nemovitosti. Avšak není-li součástí, je potřebné udělat pojistku separátně.

Jdete do toho také?