ROZHOVOR: Když práce voní – Naďa alias Mydulienka vyrábí mýdla, svíčky a jiné drobnosti do koupelny

Jelikož si velmi ceníme toho, že se s námi hodně z Vás dělí o výsledky své tvorby, touto cestou chceme Vaši tvorbu podpořit a Vaši kreativitu ocenit i jiným způsobem, než jen zveřejněním na Facebooku. Proto jsme již někoho z Vás požádali o krátký rozhovor.

rozhovor – mydulienka
Zdroj: Mydulienka.cz

V dnešním rozhovoru Vám rádi představíme kreativní Naďu alias Mydulienku, která má zálibu ve výrobě mýdel, svíček a jiných drobností do koupelny, jejichž prostřednictvím rozdává lidem radost a lásku.

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Dobrý den, jmenuji se Naďa Trojanová a tvořím pod jménem Mydulienka. Pocházím z Jižní Moravy, kde máme s manželem krásný meruňkový sad, mýdlárnu mám na Valašsku a bydlím přímo uprostřed toho – tedy na Hané.

rozhovor – mydulienka
Zdroj: Mydulienka.cz

Představíte nám svoji tvorbu? Co všechno děláte?

Moje tvorba – toť otázka. Prostě tvořím a raduji se ze všeho, co se mi povede. Ať už jsou to mýdla, svíčky, háčkování, šperky. Jako správný vodnář potřebuji volnost. Ráda vkládám do svých výrobků „něco navíc“ – minerály, záměr, radost, úsměv. Dalo by se říci, že mýdla jsou to, co vyhrává a také nejvíc svazuje – tím myslím zákony, certifikace, papírování. Proto potřebuji ještě něco navíc, kde můžu prostě jen tvořit a nepřemýšlet.

rozhovor – mydulienka
Zdroj: Mydulienka.cz

Kdy jste začali s tvořením a co Vás k tomu vedlo?

Tvořím snad odmalička (a že jsem byla a jsem dost maličká pořád!). Moje nejoblíbenější dárky bývaly sešity, fixy a pastelky. Moc ráda jsem malovala. Měla jsem velké štěstí, že jsem mohla chodit na výtvarku, kde jsme měli neskutečně úžasnou paní učitelku, takže už během základní školy byla možnost vyzkoušet různé techniky – malování, sítotisk, keramiku, plastiky, šití – prostě ráj. Bylo to nádherné období! Asi ve čtvrté třídě jsem se naučila háčkovat, hned potom plést. Ruční práce mě prostě fascinovaly. Po škole mi přišla do cesty nádherná práce v květinářství na Valašsku. Naučila jsem se dělat vazby, přitom jsme s babičkou po večerech seděly a pletly svetry. Ona je měla nádherné a přesné, já prostě i přes největší snahu originální, vždycky jsem potřebovala nějak vybočit.

rozhovor – mydulienka
Zdroj: Mydulienka.cz

Jednoho krásného dne přišla kamarádka a řekla mi, že by si chtěla na Vánoce pro své blízké vyrobit mýdla. Hm, tak mýdla jsou teda to poslední, co bych chtěla zkusit, to mě vůbec neláká! Jenomže člověk míní a osud mění. Vlastně jsem to zkusila jen díky tomu, že jsem moc toužila vyzkoušet tuhý šampon a u nás prostě nebyl nikde k sehnání. Tak jsem to zkusila. Ze zkoušky se stala okamžitá vášeň, která mě stále učí trpělivosti, protože bych chtěla všechno hned.

rozhovor – mydulienka
Zdroj: Mydulienka.cz

Najednou nestačí, že si děláte mýdla pro sebe, pro rodinu a celé okolí, potřebujete je poslat dál, ale zákony jsou velmi přísné, certifikace, provozovna, papírování, než vyrobíte jedno mýdlo. No, co vám budu povídat. I přesto, že už jsem měla první certifikovaná mýdla, schválenou mýdlárnu, tak jsem mýdla dělat na prodej nechtěla. Já jsem si mýdla nevybrala, ona si vybrala mě! Tak mi přišla do cesty nemoc, dostala jsem spoustu času na přemýšlení. Po roce a půl jsem se rozhodla. Dala jsem výpověď z krásné práce a přijala jsem mýdla do svého života. Když se dívám zpět, tak vím, že každá moje práce mě měla směřovat tam, kde teď jsem, dostala jsem spoustu zkušeností, bez kterých bych to vůbec nezvládla. 

rozhovor – mydulienka
Zdroj: Mydulienka.cz

Do toho všeho miluji fotografování a svoji tvorbu si můžu i sama nafotit, to je opravdu velké štěstí a láska.

Tvoření mýdélek je Vaše práce nebo koníček?

Je to takové 2v1 – práce i koníček.

rozhovor – mydulienka
Zdroj: Mydulienka.cz

Kde berete inspiraci?

Inspiraci čerpám hlavně ve své hlavě, kde to víří neustále, v přírodě a při focení. Nevadí mi se pustit do čehokoliv, ale musím s tím vnitřně souznít.

Tvoříte také na přání pro zákazníky například podle obrázku?

Výroba na zakázku. Ano, ale daleko raději mám volnou tvorbu, kdy si konkrétní věc přitáhne svého majitele.

rozhovor – mydulienka
Zdroj: Mydulienka.cz

Asi jak dlouho Vám trvá vytvořit jedno mýdélko?

Když vyrobím glycerínové mýdlo, tak jej můžu druhý den zabalit, ale v případě přírodních mýdel je to na dlouho. Od nachystání surovin až po balení je to měsíc i déle. To je zkouška trpělivosti.

rozhovor – mydulienka
Zdroj: Mydulienka.cz

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svoji tvorbu?

Sama jsem zvědavá, kam mě cesta povede! Snad stále dál a dál. A výš a výš. Ale ráda bych ještě k mydýlkům a svíčkám přidala více focení.

rozhovor – mydulienka
Zdroj: Mydulienka.cz

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

Mám svoje stránky www.mydulienka.cz, které přiznávám z časových důvodů trošku „flinkám“, ale je zde na mě kontakt a není problém se domluvit. No a potom na fleru – www.fler.cz/shop/mydulienka.

A také nesmím zapomenout na milovaný kamenný obchůdek Koloniál Dobro-Ty v Drysicích!

rozhovor – mydulienka
Zdroj: Mydulienka.cz

Chtěli byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Snad jen – nebát se poslechnout své srdce!