Kakaové rohlíčky – vánoční cukroví

Vánoční cukroví by nemělo za žádnou cenu chybět na svátečním stole. Ať už se raději držíte tradičních druhů nebo rádi zkoušíte něco nového, vždy je dobré myslet na pečení s velkým předstihem.

K vánočnímu cukroví patří rovněž oblíbené rohlíčky v mnoha variantách. Mezi velmi vyhledávané recepty rozhodně patří tyto kakaové rohlíčky, které jsou velmi lahodné. Toto skvělé nepečené cukroví zvládne připravit každý, protože se postup řadí k těm snadnějším.

kakaové rohlíčky – vánoční cukroví
Zdroj: Klára Landová

Recept na kakaové rohlíčky – vánoční cukroví:

Co budeme potřebovat:

  • 370 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g velmi jemně mletých ořechů (vlašské, lískové, mandle)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kakaa

Z této dávky si vytvoříme přibližně 40 rohlíčků podle velikost. Pro více kuliček přidejte suroviny.

Jak budeme postupovat:

1) Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, ořechy, kakao a promícháme. Přidáme na kostky nakrájené máslo, vejce a pořádně prohněteme, dokud se těsto nespojí. Následně hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho odležet v chladničce alespoň na 2 hodiny nebo i přes noc.

2) Před pečením si rozehřejeme troubu na 170 °C. Z těsta postupně ukrajujeme díly, ze kterých na pomoučené pracovní desce vyvalujeme asi 1 cm silné válečky. 

3) Postupujeme vždy po jednom menším dílu těsta, aby se nám zbytek těsta zbytečně neohříval (ten držíme v chladu). Z tenkých válečků odkrajujeme vždy asi 3 cm dlouhé dílky, které dlaní vyválíme do tenké nudličky se špičatými konci. Každý dílek poté stočíme do tvaru rohlíčku a přendáme na plech.

4) Ve vyhřáté troubě pečeme asi 15 minut, dokud rohlíčky nezačnou pěkně vonět. 

5) Dáme zakryté do chladu a před podáváním necháme odležet.

Připravte si také výborné Mandlové trubičky – recept na vánoční cukroví