Domů Recepty ROZHOVOR: Paní Kateřina má zálibu v pečení chutných dezertů. Odkud bere inspirace...

ROZHOVOR: Paní Kateřina má zálibu v pečení chutných dezertů. Odkud bere inspirace na nové recepty?

Jelikož si velmi ceníme toho, že hodně z Vás se s námi v naší skupině Recepty všeho druhu dělí o výsledky své tvorby, chtěli bychom Vám tímto poděkovat. Touto cestou chceme Vaši tvorbu podpořit a Vaše kreativní úsilí ocenit i jiným způsobem, než jen zveřejněním na Facebooku, a proto jsme již někoho z Vás požádali o krátký rozhovor. Touto cestou chceme Vaši tvorbu podpořit a dostat do povědomí více lidí. Naši čtenáři tak získají kousek inspirace a užitečných rad od skutečných profesionálů ve svém oboru.

Tentokrát jsme oslovili paní Kateřinu Vonšákovou, která sdílí její vášeň pro vaření a hlavně pro pečení chutných dezertů, abychom se o její tvorbě mohli dozvědět něco více.


Na začátku Vás poprosím abyste se nám představili. Všimli jsme si, že do skupiny Recepty všeho druhu často přidáváte chutné recepty. Baví Vás sdílet to s jinými lidmi a inspirovat je?

Jmenuji se Kateřina Vonšáková. Ano, ráda přidávám své recepty, baví mě ta zpětná vazba, největší radost je ta, že dost lidí inspiruji. 

Jak často zkoušíte nové recepty?

Nové recepty zkouším docela často, skoro každých 14 dní. Nejvíce však dezerty.

Co jsou podle Vás základní jídla, která by měla zvládnout každá správná kuchařka/kuchař?

Myslím, že by správný kuchař/ka měl/a umět uvařit dobrý, silný vývar, svíčkovou omáčku, hovězí guláš, kynuté knedlíky a s tím spojené celkově kynuté těsto (pečivo, koláče), piškotové těsto.

Co byste vzkázali začátečníkům ve vaření?

A co bych vzkázala začátečníkům? Neházet flintu do žita, nikdo učený z nebe nespadl, když se něco někdy nepovede, zkoušet to znovu a znovu a nevzdávat to.

Kde se inspirujte při zkoušení nových receptů?

Inspiruji se většinou na internetu a i televizní obrazovka mě nenechává chladnou, pokud se vysílá pořad o vaření. 

Chtěli byste se s námi podělit o něco, co jsme nezmínili nebo něco odkázat našim čtenářům?

Jen bych chtěla vzkázat, vaření je radost a každý nemůže umět všechno. Tak dělejte jen věci, které vás baví a naplňují (i kdyby to měla být jen míchaná vajíčka :)). 

rozhovor: pani kateřina peče krásné dezerty. jaké byly její začátky?
Zdroj: Kateřina Vonšáková

RECEPTY PANÍ KATEŘINY:

VDOLKY – Porce: 24

Co budeme potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 50 g pískového cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • domácí povidla
  • nastrouhaný tvaroh

Jak budeme postupovat:

  1. Vytvoříme klasické kynuté těsto: kvásek – rozdrobené droždí, trochu vlažného mléka, špetka cukru, necháme nakynout.
  2. Potom smícháme mouku se špetkou soli, cukrem, rozpuštěným máslem, zbytkem mléka, vajíčkem a citronovou kůrou. Nakonec přilijeme kvásek, zapracujeme dobře těsto a když tvoří puchýře, je hotové. Necháme ho kynout přikryté utěrkou přibližně 1 hodinu.
  3. Pak položíme těsto na vál posypaný moukou, vyválíme je na 1 cm placku (podsypáváme podle potřeby), vykrájíme kolečka a do všech uděláme uprostřed důlek (např. malou skleničkou). Ještě necháme na vále 15–20 minut nakynout (znovu obnovíme důlky) a pak usmažíme ve větším množství oleje po obou stranách tak, aby trochu plavaly – jde to hodně rychle, proto neodcházíme. Jako první smažíme stranu s důlkem, poté obrátíme.
  4. Vdolky zdobíme rybízovou marmeládou nebo švestkovými povidly. Na ně nastrouhaný tvaroh.

rozhovor: pani kateřina peče krásné dezerty. jaké byly její začátky?
Zdroj: Kateřina Vonšáková

LOKŠE (bramborové placky) 

Co budeme potřebovat:

  • brambory (uvařené ve slupce) 400 g
  • hladká mouka 130 g
  • sůl
  • sádlo (na omaštění) 

Jak budeme postupovat:

  1. Brambory nastrouhejte najemno, přisypejte k nim mouku a trochu soli.
  2. Z uvedených surovin zpracujte ručně těsto (podle potřeby přidejte víc mouky, aby se těsto nelepilo, ale zase nesmí být tuhé).
  3. Těsto rozdělte na 6 dílů a na pomoučené ploše z nich opatrně vyválejte placky o průměru 25 centimetrů a na suché pánvi nebo plotýnce opečte z obou stran, dokud se placky nezačnou nadouvat a neobjeví se na nich zlaté plochy.
  4. Hotové placky ještě horké pomažte rozpuštěným sádlem a poskládejte je na sebe.
  5. Polovina se podávala jako příloha ke guláši, v druhé polovině jsou domácí povidla.