Skvělé domácí brambůrky – pochutnejte si na vlastní zeleninové pochoutce

Skvělý recept na domácí brambůrky, které se příliš neliší od těch, které najdete na trhu. Místo toho jsou bez přídavků a jsou stejně křupavé a chutné.

Skvělé domácí brambůrky
Zdroj: retete-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Domácí brambůrky

Co budeme potřebovat:
  • 4 brambory
  • sůl a koření – podle chuti
  • slunečnicový rostlinný olej (rafinovaný)

Jak budeme postupovat:

1. Nejprve je třeba oloupat brambory a nakrájet je na tenká kolečka o tloušťce 2 mm. Můžete to udělat pomocí struhadla i ostrého nože.

Skvělé domácí brambůrky
Zdroj: retete-usoare.eu

2. Vložte kolečka brambor do mísy se studenou vodou a důkladně z nich vymyjte škrob. Poté je z vody sceďte cedníkem.

3. Chipsy přendejte na talíř vyložený papírovými utěrkami. Urovnejte je do tenké vrstvy tak, aby se všechna voda vsákla. Tento proces můžete urychlit použitím papírových utěrek, které na ně nanesete.

Skvělé domácí brambůrky
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Do pánve přidejte rafinovaný olej (tak, aby zaplnil 1/3 pánve) a zahřejte ji na 180-200 °C.

Tip: V této fázi brambory nesolte, protože by z nich vytekla šťáva a olej by se rozstříkl.

5. Zkontrolujte, zda je olej připraven ke smažení, a namočte do něj plátek brambory. Pokud se po vložení do oleje kolem něj tvoří bublinky a syčí, je olej horký. Nyní do rozpáleného oleje přidejte kolečka brambor (nejlépe v několika fázích) a smažte je z obou stran dozlatova.

6. Chipsy vyjměte na talíř vyložený papírovými utěrkami.

Skvělé domácí brambůrky
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Okořeňte je směsí soli a koření a položte je na 2 plechy (nebo použijte stejný plech na dva pláty) vyložené pečicím papírem.

Skvělé domácí brambůrky
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Chipsy pečte 5-10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, aby se vysušily a zkřupaly. Zkontrolujte, zda se nepřipalují. To je množství, které získáte ze 4 brambor:

Skvělé domácí brambůrky
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Přendejte je na talíř, nechte vychladnout a podávejte!

Přejeme dobrou chuť!

Sdílejte tento recept na i Vašim přátelům! Pokud máte doma hodně rajčat, připravte si chutný domácí kečup!