Proměny ložnice během roku

Většinou nemáme ve zvyku přestavovat s příchodem jednotlivých ročních období interiéry našich domů, zejména v případě ložnice se ale pár drobných úprav může vyplatit. Nemáme přitom na mysli žádné složité přestavby, nýbrž jen pár detailů.
Zdroj: favi

Materiály

Jednou z věcí, kterou je dobré během chladnějších, nebo naopak teplejších měsíců vyměnit, jsou textilie. Nejde ani tak o závěsy nebo kusové koberce – i když i ty samozřejmě můžete obměňovat podle libosti. Řeč je ale především o ložním prádle, protože to se střídá nejsnáze a s minimálními náklady.

Na podzim a zimu vybavte svou ložnici flanelovým povlečením, které je proslulé vysokou hřejivostí, savostí a současně i prodyšností. Vyrábí se z bavlny a jedná se o hustě tkanou látku s vysokou gramáží, která by měla mít alespoň kolem 125 g/m2. Platí, že čím vyšší gramáž, tím lépe. Právě tak poznáte, že se jedná o skutečně kvalitní flanelové povlečení.

Až se o slovo přihlásí jaro, sáhněte po univerzální bavlně nebo rovnou chladivém saténu. Bavlnou nezkazíte nikdy nic, protože se jedná o materiál vhodný k celoročnímu použití. Skvěle absorbuje vlhkost, je prodyšná a povlečení z ní vyrobené je k dispozici v mnoha různých barvách a vzorech. Satén je potom oblíbený nejen pro už zmíněný chladivý efekt, ale také svůj luxusní vzhled.

Barvy

Nejen v případě povlečení, ale i dalších doplňků můžete měnit také barvy. Sáhněte po barevných přehozech a plédech nebo dekorativních polštářcích. Stačí jen pár drobných úprav a vaše ložnice bude vypadat jako nová. I barvy lze navíc vybírat podle ročního období. Na jaře a v létě zvolte chladnější odstíny, jako jsou fialová, modrá nebo zelená. V zimě se zase alespoň pocitově zahřejte jejich teplejšími protějšky, tedy například oranžovou, žlutou nebo červenou. Během celého roku pak tyto výraznější barvy můžete doplnit béžovou, světle šedou, bílou a dalšími neutrálními odstíny.

Dekorace

V neposlední řadě je dobré obměňovat i dekorace. Inspirujte se okolní přírodou a na jaře k sobě domů pozvěte nejen svěží barvy, ale třeba také motivy květin. Nemusíte přitom samozřejmě zůstat jen u jejich vyobrazení – bez obav si pořiďte i živé exempláře. Správně vybrané rostliny nejenže zútulňují prostor, ale také zlepšují vzduch v místnosti. Raději ale příliš neexperimentujte s vůněmi, protože z takového šeříku umístěného v ložnici by mohla rychle rozbolet hlava nejen alergiky. V případě těch květoucích tak bude lepší zůstat jen u fotografií nebo motivů na textiliích. Sáhněte ale klidně po svíčkách nebo aroma difuzérech s jemnou jarní vůní. Pokud své stěny v ložnici rádi zdobíte obrazy a fotografiemi, během teplejších měsíců sem umístěte obrázky s jarní a letní tématikou. Dobře bude vypadat rozkvetlá louka nebo fotka z dovolené u moře, která navodí nejen příjemné vzpomínky na hezky strávený čas, ale také pocitově ochladí prostor.

S příchodem chladnějších měsíců pak vyměňte nejen obrázkovou výzdobu, ale také další dekorace. Jak už jsme zmínili, v tomto období jsou oblíbené teplé barvy, například červená nebo oranžová, které se tak mohou objevit právě na fotkách. Z dalších dekorací se nabízejí i „sezónní dary přírody“, jako jsou kaštany, šišky nebo i dýně. A podobné je to s vůněmi. S blížícími se Vánoci nezapomeňte (nejen) ložnici provonět skořicí a pomerančem. Přidejte i svíčky nebo nejrůznější světýlka, třeba ve tvaru sněhových vloček. Myslete především na to, že během podzimu a zimy by ložnice měla působit co možná nejútulněji. S tím vám zase pomůžou nejrůznější deky, plédy a polštářky. Jen to s nimi příliš nepřehánějte, aby výsledek stále působil vzdušně a uspořádaně.