8 tipů jak ušetřit vodu nejen při používání myčky, pračky či osobní hygieně

Chcete ušetřit více vody? Velmi dobře! Průměrná spotřeba českých domácností na osobu a den činí 89,2 litru. Češi jsou sice v šetření pitnou vodou evropskými premianty (ve srovnání s nejhýřivějšími Švýcaři, kteří spotřebují denně 300 litrů), ale přesto si z tohoto množství mohli uhasit žízeň ještě desítky lidí. Ve skutečnosti sami spotřebujeme k jídlu a pití jen 4 procenta hodnotné pitné vody. Zbytek se spotřebuje v domácnosti na úklid, praní a osobní hygienu. Naštěstí ale i malé změny mohou pomoci šetřit zdroje a zároveň ušetřit peníze. Čtěte dál a zjistěte, co můžete udělat pro snížení spotřeby vody ve vaší domácnosti pomocí našich 8 tipů. Pojďme na to!
8 tipů jak ušetřit vodu nejen při používání myčky, pračky či osobní hygieně
Zdroj: SewCream/shutterstock.com

1. Nádobí myjte v programu Eco

Pokud si užíváte luxus myčky, měli byste věnovat pozornost tomu, jaký program běží. V „zeleném“ režimu Eco se nádobí déle namáčí a myčka spotřebuje méně a studenější vody. Trvá to o něco déle než standardní program, ale šetří energii a vodu. V krátkých programech i ta nejlepší myčka nádobí potřebuje více vody a větší tlak, aby nádobí dokonale umyla za kratší dobu, takže jejich používáním ve skutečnosti plýtváme. Proto, žádný problém pokud ráno spustíte plnou myčku v dlouhém cyklu, než odejdete z domu. Z dlouhodobého hlediska i tímto děláte něco pro zastavení klimatických změn.

Na okraj: Lidé jsou také zvyklí nádobí před vložením do myčky opláchnout. To není nutné a způsobuje to obrovské plýtvání vodou. Pokud jsou na nádobí nějaké zbytky, stačí je očistit ubrouskem a vyhodit do koše. 

2. Plně naložte pračku

Pokud vaše pračka nemá specifickou funkci poloviční náplně, plýtváte vodou, pokud ji správně nenaplníte. I když musíte dávat pozor, abyste ji nepřeplnili, protože to může způsobit zatížení stroje a bránit praní, plné naplnění optimálně využije vodu a energii.

Na okraj: Věděli jste, že pračky s předním plněním mohou spotřebovat až o 50 % méně vody než pračky s horním plněním? Malý průzkum před nákupem se může velmi vyplatit: hledejte hodnocení efektivnosti spotřeby vody a energetické účinnosti.

3. Šetřete vodu sběrem

Horká ranní sprcha nebo rychlé opláchnutí nádobí teplou vodou po obědě – to je každodenní život většiny z nás. Bohužel v mnoha domácnostech díky bojleru trvá déle, než voda dosáhne požadované teploty. Pokud zrovna nejste milovníkem studené sprchy, studená voda se jen tak ztratí. Ale nemusí tomu tak být.Jednou z možností je nasbírat studenou vodu do konve a uschovat ji pro příští zalévání rostlin. Stejně preferují stojatou vodu, která se přizpůsobila pokojové teplotě. Šetřit vodou je tak snadné, stačí udělat krok mimo svých zvyků.

4. Šetřete u ovoce a zeleniny

Už jako malí jsme se učili, že čerstvé ovoce a zeleninu bychom měli před konzumací umýt. Místo toho, abyste vše myli jednotlivě pod tekoucí vodou, můžete po týdenním nákupu použít mísu se studenou vodoua vše umyjte na jeden zátah. Nejlepší je začít s jemným hlávkovým salátem, který může pár minut sedět ve vodě, aby po čase stráveném na polici v obchodě znovu křupal. Tímto způsobem můžete ušetřit spoustu vody.

8 tipů jak ušetřit vodu nejen při používání myčky, pračky či osobní hygieně
Zdroj: Anrey_Popov/shutterstock.com

5. Šetřete vodou v koupelně

Vaší koupelnou proteče více vody než kteroukoli jinou místností v domě. Ve skutečnosti koupelny představují více než polovinu veškeré vnitřní spotřeby vody. Pokroky v instalatérské technologii však znamenají, že novější vodovodní baterie, sprchy a toalety spotřebují výrazně méně vody než starší modely a přesto poskytují oplach a spláchnutí, jaké očekáváte.

  • Vyměňte své staré toalety – všechny. Starší toalety spotřebují až 20 litrů vody na jedno spláchnutí; nové toalety odvedou svou práci s 5 litry nebo méně. Výměnou starší toalety za novou může průměrná rodina snížit spotřebu vody na jednu toaletu o 20 procent. Dnes mají téměř všechny splachovací nádrže technologii splachování s dvojím splachováním nebo splachováním start-stop. Díky technologii dual-flush si můžete vybrat mezi velkým množstvím vody a malým množstvím vody v závislosti na vašich potřebách. V systému start-stop můžete zastavit splachování, když už nepotřebujete vodu. Obě varianty pomáhají vyhnout se zbytečné spotřebě vody.
  • Sprchujte se kratší dobu – omezte to na 5 minut. (A místo koupele se osprchujte.) Pokud jste odvážní, vypněte vodu při namydlení nebo šamponování. Pokud potřebujete ráno dlouhou sprchu, abyste se probudili, postavte se místo toho k otevřenému oknu a pětkrát se zhluboka nadechněte a vydechněte. Čerstvý vzduch rozproudí cirkulaci stejně rychle. Poté jste připraveni na krátkou sprchu. Zde je obzvláště velký potenciál pro úsporu vody a snížení spotřeby vody.
  • Šetřete vodou při čištění zubů – při mytí rukou a čištění zubů byste měli vypnout kohoutek, abyste ušetřili vodu. V opačném případě  cenná voda teče nevyužitá do odpadu dvě až čtyři minuty.
  • Nainstalujte armatury s funkcí úspory vody – do kuchyně i koupelny jsou k dispozici úsporné vodovodní baterie, které vám pomohou snížit spotřebu vody. Zvláště když kohoutek po několika letech používání kape, měl by být vyměněn. Jsou na to dva dobré důvody: Za prvé, z „děravého“ kohoutku vyteče ročně asi 2000 litrů. Za druhé, baterie s ekonomickou kartuší minimalizuje spotřebu vody až o 40 procent.
  • Nepoužívejte toaletu jako odpadkový koš – plýtváte vodou a můžete ucpat potrubí. Toaletní papír je navržen tak, aby se rozpadal. Kapesníky, většina ubrousků, ani dentální nitě nejsou.
8 tipů jak ušetřit vodu nejen při používání myčky, pračky či osobní hygieně
Zdroj: Gts/shutterstock.com

6. Používejte více dešťové vody

Pro snížení spotřeby pitné vody můžete využít i dešťovou vodu z vaší zahrady. Zní to nezvykle? Ale je to snadné! S dešťovým sudem můžete sbírat vodu a poté ji použít. Květiny ve vašem domě i na zahradě z toho budou mít radost. Stejně tak někteří domácí mazlíčci, jako jsou psi a kočky, často dávají přednost přirozené dešťové vodě před vodou z kohoutku.

7. Zalévejte svou zahradu moudře

Pokud máte zahradu, můžete si naplánovat spuštění zavlažovacího systému v noci nebo jako první ráno, abyste se vyhnuli slunečnímu záření a zabránili odpařování vody. Systémy kapkové závlahy jsou nejúčinnější, ale pokud je nemáte, doporučujeme místo hadice použít konev. Použití mulče nebo kompostu může také pomoci zvýšit absorpci vody a obsah vlhkosti v půdě. Zvažte nahrazení trávy mulčem, půdopokryvnými rostlinami, rostlinami odolnými vůči suchu nebo okrasnými trávami. Plevel soutěží s ostatními rostlinami o vodu, proto pravidelně plejte. Chcete-li najít nejlepší rostliny pro váš region, obraťte se na místní zahradní centra nebo školku. A vypusťte všechny vodní prvky, pokud nepoužívají recyklovanou vodu. 

8. Žijte vědomě a šetřete

Celkově, stejně jako v mnoha oblastech života, je vědomé jednání prospěšné. Zahrnuje i zpochybňování vlastní denní rutiny. Musí sklenice po použití okamžitě do myčky? Musí se tričko po prvním nošení prát? Jsou i jiné možnosti. Sklenici lze použít vícekrát, stejně jako tričko bývá svěží déle než jeden den.

Šetřit vodou je opravdu snadné!

Jak vidíte, drobných příležitostí pro úsporu vody v domácnosti je mnoho. Voda se ale používá i mimo domov ke krmení zvířat, zavlažování polí, barvení oděvů, nebo výrobě nealkoholických nápojů. Proto se vyplatí používat vodu vědomě nejen v domácnosti, ale ve všech oblastech vašeho/našeho života.

Zdroje informací: