Jak vybrat popelnici k rodinnému domu? 

Při zařizování rodinného domu jste možná ještě neměli čas zastavit se u výběru popelnice. Člověk od ní nemá obvykle velká očekávání. Právě proto vás ale může nepříjemně překvapit, když koupíte první popelnici, která vám přijde pod ruku. Vybrat popelnici není nic složitého, projděte si s námi nejčastější otázky, které vám pomohou zvolit tu správnou.

jak vybrat popelnici k rodinnému domu? 
Zdroj: pixabay.com

Na materiálu záleží

Popelnice se vyrábí plastové nebo plechové, na následujících řádcích se podíváme na to, v čem spočívají  přednosti a nevýhody obou variant.

Plast

Plastové popelnice jsou velice rozšířené, protože jsou odolné, a to nejen vůči agresivnímu chemickému odpadu, který do nich lze vhazovat, ale také vůči počasí – plastové popelnice odolají mrazu i sluníčku, kvůli kterému díky přídavku UV stabilizátoru nevyšisují. Nemusíte mít tedy strach, že bude z vašeho žluťáska za pár let vybledlá bílá popelnice. 

Přesun plastové popelnice k vrátkům navíc zvládnou s trochou cviku i méně obratní jedinci – k usnadnění manipulace s popelnicí se vyrábí pojízdné se dvěma kolečky. Jejich tvar je uzpůsoben popelářskému autu, jsou vyrobeny z pružného a zároveň pevného plastu, takže při vysypávání neprasknou. 

Plastová popelnice se navíc dá pořídit za rozumnou cenu. 

Plech je old school, nebo ne?

Zvlášť u chalup a chat jsou i přes skvělé materiály plastu vidět často popelnice z plechu. Nemusí to nutně být tím, že dům obývají staří lidé. Plech má totiž výhodu v tom, že snese i žhavý popel z kamen nebo krbu. Výhoda, která nechá plast vždy na druhém místě. 

Plechová popelnice na sluníčku nevyšisuje, ale oproti plastu i pozinkovaný plech může začít časem rezivět. Na rozdíl od plastové popelnice ji tedy budete muset nejspíš časem vyměnit. 

Co se manipulovatelnosti týče, plechové popelnice jsou těžší než plastové, takže jejich přesun k vrátkům může být poněkud obtížný. I plechové popelnice se ale dnes už vyrábějí ve variantě s kolečky. 

Jak velkou popelnici potřebuji?

Velikost popelnice vybírejte podle toho, kolik vás doma bydlí a jak často u vás odpad odváží popeláři. Ve velkých městech to bývá jednou až dvakrát týdně, v menších obcích pak jednou za čtrnáct dní. 

Čtyřčlenné rodině by měla bohatě stačit popelnice s objemem 120 litrů, kam se vejde až 150 kg odpadu. 

Pokud je vás doma víc, nebo vám odpadky vyváží jednou za dva týdny, zvolte odpadovou nádobu větší, o velikosti 240 nebo 360 litrů. 

Lidem, kteří bydlí sami, nebo dvojicím bude možná stačit nejmenší varianta –  popelnice o objemu 85 litrů, která pojme 35 kg odpadu. 

Bioodpad v komunálu? Plýtvání peněz

Z výzkumů vyplývá, že jsou Češi v třídění odpadu opravdu dobří, spousta z nich ale neví, že by mohli objem komunálního odpadu snížit až o třetinu tím, že budou využívat i popelnici na bioodpad

Pokud třídíte bioodpad do speciální nádoby, slupky, listí, skořápky od vajíček a další biologicky rozložitelná hmota se v ní přeměňuje díky hnití na hodnotné hnojivo, které pak můžete dál využít na zahrádce. A to úplně zadarmo.

Vyhazovat bioodpad do plechové popelnice není moc praktické, ale samozřejmě se to dá.

Na bioodpad se nicméně mnohem víc hodí plastová popelnice určená na bioodpad, protože má speciální odvětrávací otvory a mřížku na oddělení tekutých zbytků. 

Protože je vyrobena z plastu, dá se snadno vymýt vysokotlakým čističem (vapkou) a díky klouzavému povrchu v ní nezůstanou žádné nečistoty. 

Otázky, které si před pořízením popelnice položit:

  • Co budu do popelnice vyhazovat? 
  • Kolik nás v domácnosti je a jak často nám vyváží odpad?
  • Chci mít víc místa v popelnici na komunální odpad, šetřit rodinný rozpočet i planetu? 

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv popelnici, zamyslete nad tím, jestli splňuje vše, co potřebujete. Popelnice se sice dá pořídit za rozumnou cenu, ale i tak, škoda vyhozených peněz za neuváženou koupi. Řídit se radami a doporučeními přátel je samozřejmě na místě, ale vždy berte v potaz vlastní situaci. Pokud vám článek pomohl, sdílejte ho na oplátku vy s vašimi známými nebo sousedy.