Je spojkou mezi zdravím a specialisty

Praktického lékaře byste si měli vybírat jako přítele. Bude vás provázet řadu let a řešit s vámi natolik intimní záležitosti, že je nechcete svěřovat někomu, komu nedůvěřujete.

automaticky vytvořený koncept
Zdroj: unsplash.com

Jistě, není vždy šance na velký výběr, ale poraďte se s kamarády, pátrejte v rodině, dejte na doporučení a zkušenosti. Vždycky je dobré mít pohled z několika stran. Dost napoví. Při vstupu do dospělosti obvykle děti následují rodiče nebo jim poradí pediatr. Po přestěhování do cizího města je situace složitější, ale i první setkání dokáže leccos napovědět.

Musí vidět člověka jako celek
Praktický lékař by vás měl vyslechnout (jeho vyšetřovací metody jsou ostatně omezené: změří krevní tlak, poslechne si vám fonendoskopem, natočí EKG), zjistit a dát dohromady všechny diagnózy v jejich vzájemných vazbách. Zapátrat v rodinné historii, která dává odpovědi na řadu otázek a vašich zdravotních potíží. Když toto absolvujete a máte dobrý pocit, vzniká vazba, která bude trvalá a velmi efektivní.

Když!
Budete i vy dodržovat podmínky: pravidelné preventivní prohlídky, budete respektovat lékařova doporučení a budete minimálně upřímní a sdělíte mu všechny informace, které by k rozklíčování vašeho zdravotního stavu měl mít. Praktik má nástroje, jak vám pomoci, předepíše léky na bolest, na akutní respirační nemoci, pravidelně vám doporučí základní krevní vyšetření, měří vám krevní tlak, zná výši našeho cholesterolu a cukru v krvi, neskryjete před ním nadváhu, nedostatek pohybové aktivity. Pak jde zase o vzájemnou důvěru: on ví, co se ve vašem těle děje a dává rady. Na vás je, zda je vyslyšíte a budete se jimi řídit. V gesci praktického lékaře je vystavovat žádanky na odborná vyšetření, pravidelně kontrolovat váš zdravotní stav, ale například vám i vystavovat vám potvrzení na schopnost řídit auto, studovat, pracovat, žádat o lázeňskou péči.

Vzájemně se respektovat
To, že vás praktik zná jako svoje boty znamená, že ví, na jaká specializovaná pracoviště vás poslat. Kde už jeho možnosti končí a s léčbou musí začít specialista kardiolog, diabetolog, výživář, pneumolog, hematolog… Je to vlastně trochu nevděčná role. Praktický lékař je přítel, který vždycky vyslechne, poradí, předepíše základní léky na horečku, bolesti, zažívací obtíže, určí, jestli se jedná o nachlazení nebo už závažnější plicní obtíže. Dokáže s vámi probrat nejen tělesná trápení, ale i psychická strádání, přijede v rámci „návštěv“ na kontrolu k nechodícím pacientům a pak ho opouštíte a své nemoci řešíte u odborníků. Ale tak to má být, protože praktický lékař chce, aby jeho klienti byli v nejlepších rukou a ví, že zase dostanete chřipku, kašel, bude vám úzko a najdete cestu k němu do ordinace.